Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το τρέχον έτος αλλά και 2,6% για το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του.
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το τρέχον έτος αλλά και 2,6% για το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του.
Στην έκθεση του περασμένου Απριλίου, ο διεθνής οργανισμός προέβλεπε για την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% από το 2019 μέχρι το 2022.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα:
Αναφορικά με το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2020 θα πέσει στο 171,4% του ΑΕΠ ενώ εντός της επόμενης πενταετίας θα έχει μειωθεί κατά 22,5% του ΑΕΠ.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του Ταμείου:
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική απόκλιση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, που αποδέχονται οι Ευρωπαίοι, παρουσιάζουν επίσης οι εκτιμήσεις για το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης. Το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο θα αυξηθεί στο 1% το 2020, ενώ θα συνεχίσει να διευρύνεται και τα επόμενα χρόνια, στο 1,1% το 2021, στο 1,2% και 1,4% τα δύο αμέσως επόμενα έτη, για να φτάσει στο 1,6% το 2024.
Αντιθέτως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 κάνει λόγο για πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1% την επόμενη χρονιά.
Η ψαλίδα στις εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός ότι το Ταμείο βλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από εκείνους, στους οποίους ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και οι δαπάνες προβλέπεται να ακολουθήσουν πτωτική τροχιά τα επόμενα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι ειδικοί του ταμείου βλέπουν τα έσοδα στο 47,7% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσουν στο 44,1% σε ορίζοντα πενταετίας. Για τα έσοδα αναμένουν πτώση από το 47,5% του ΑΕΠ φέτος στο 45,7% το 2024.
Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αποτυπώνονται στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), την οποία παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του και για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 και το 2020.
naftemporiki.gr