Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 10:54

Αργεντινή: Στο 12,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 31 μηνών, αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής, καθώς η αύξηση των κρατικών δαπανών, σε συνδυασμό με την αύξηση των κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, αύξησαν τις τιμές.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 12,3% το δωδεκάμηνο έως και τον Δεκέμβριο, μετά την αύξησή τους σε ποσοστό 12% έως και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο δείκτης είναι διπλάσιος από τον πληθωρισμό του 6,1% το 2004 και ο υψηλότερος από τον Μάϊο του 2003. Οι τιμές αυξήθηκαν 1,1% τον μήνα, μετά την άνοδό τους 1,2% τον Νοέμβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού, ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Nestor Kirchner, να επιδιώξει συμφωνία με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής Carrefour SA και της Coto CISA SA, καθώς και με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές, για περίπου 200 προϊόντα.

Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεψαν την αύξηση κατά 1,1% του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Martin Redrado, είπε στις 29 Δεκεμβρίου ότι περιμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει φέτος, μεταξύ της κλίμακας του 8% και 11%.