Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 11:44

Υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ζεστός καιρός στις ΗΠΑ, θα ωθήσει κάτω από τα 10 δολ. ανά εκατ. θερμικές μονάδες το καύσιμο, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο τυφώνας «Katrina», κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.

Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερα από τον μέσον όρο στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός της Φλόριντα για τις επόμενες έξι με 10 ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς χάρτες του National Weather Service στο Web site της. Η χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ενδέχεται να σηματοδοτήσει την εξασφάλιση των αποθεμάτων που απαιτούνται για το υπόλοιπο του χειμώνα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια φυσικού αερίου, υποχώρησαν στα 9,90 δολ., 37% χαμηλότερα, από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 13 Δεκεμβρίου και στα 15,78 δολάρια.

Το αέριο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,9% και διαπραγματεύθηκε 2,3% χαμηλότερα, στα 9,96 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 2:57' μ.μ., τοπική ώρα. Η τιμή, υποχώρησε έως και 12% αυτήν την εβδομάδα. Το αέριο έκλεισε πάνω από 10 δολ. κάθε ημέρα από τις 29 Αυγούστου, όταν ο τυφώνας «Katrina», έπληξε τις ακτές στον Κόλπο του Μεξικό.

Την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου, τα αποθέματα φυσικού αερίου διατηρήθηκαν στα 2,64 τρισ. κυβικά πόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ ή 1,3% υψηλότερα σε σύγκριση με τον μέσον όρο των τελευταίων πέντε ετών.