Αύριο αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλαν οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms, για άμεση αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.Η επιλογή των τραπεζών να κινηθούν διά της νομικής οδού έγινε σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της διοίκησης της αλλαντοβιομηχανίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που τοποθετούσαν και τους δύο βασικούς μετόχους Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Δομαζάκη στο τιμόνι της εταιρείας, αφού ο καθένας επικαλείτο αποφάσεις διαφορετικών γενικών συνελεύσεων.
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Αύριο αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλαν οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms, για άμεση αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Η επιλογή των τραπεζών να κινηθούν διά της νομικής οδού έγινε σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της διοίκησης της αλλαντοβιομηχανίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που τοποθετούσαν και τους δύο βασικούς μετόχους Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Δομαζάκη στο τιμόνι της εταιρείας, αφού ο καθένας επικαλείτο αποφάσεις διαφορετικών γενικών συνελεύσεων.
Να σημειωθεί ότι πριν στραφούν στο Πρωτοδικείο, τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν ζητήσει από τους δύο βασικούς μετόχους να συναινέσουν σε ένα Δ.Σ. κοινής αποδοχής, γεγονός το οποίο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, αφού μόνο η πλευρά του Κωνσταντίνου αποδέχθηκε το αίτημα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, η «προσωρινή» διοίκηση στην εταιρεία εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και κατ' επέκταση και της υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα (άρθρα 106δ- 106β), ενώ επίσης θα εξασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας στην παρούσα φάση. Και αυτό γιατί το «αλαλούμ» που επικρατεί αναφορικά με το ποιος διοικεί την εταιρεία, επί της ουσίας δεν νομιμοποιεί καμία διοίκηση, συνεπώς δεν μπορούν να «τρέξουν» και απλά διαδικαστικά ζητήματα, όπως τραπεζικές συναλλαγές.
Μολονότι, μέχρι χθες, δεν είχαν γίνει γνωστά τα πρόσωπα τα οποία οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν για τον ρόλο του προσωρινού Δ.Σ., ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τα ονόματα της «λίστας» της EY -που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου αναδιάρθρωσης (CRO/Monitoring trustee) της εταιρείας- να έχουν «κλειδώσει».
Με 25,35% η Συνεταιριστική Χανίων
Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο και το ποσοστό του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πλαίσιο σύμβασης εκχώρησης δικαιωμάτων που υπέγραψε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με τους δύο βασικούς μετόχους αδερφούς Δομαζάκη. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του Κων. Δομαζάκη διαμορφώθηκε σε 30,59% από 43,28%. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε γνωστοποιηθεί ότι το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του Εμμ. Δομαζάκι διαμορφώθηκε σε 28,68% από 41,36%. Αντίστοιχα, το ποσοστό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ανήλθε σε ποσοστό 25,36% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, έναντι μηδενικού πριν από την υπογραφή της σύμβασης.
Ωστόσο, προκαλεί σκεπτικισμό το γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί η μετοχική σύνθεση όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης της νέας ενεχυρίασης μετοχών μεταξύ των δύο βασικών μετόχων και λοιπών πιστωτριών τραπεζών -στο πλαίσιο των προβλεπόμενων για την ενδιάμεση χρηματοδότηση που ορίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ- που θεωρητικά προηγήθηκε της σύμβασης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σε κάθε περίπτωση άγνωστο παραμένει το ακριβές ποσοστό που εντέλει ελέγχουν οι τράπεζες στην εταιρεία, ενώ αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το 19% που κατείχαν οι τράπεζες, πριν ξεκινήσουν οι αναταράξεις στην εταιρεία, μετά και την τελευταία συμφωνία εμπεριέχει πλέον και δικαιώματα ψήφου.
Αναζήτηση επενδυτή
Στο μέτωπο της αναζήτησης επενδυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιδιώκουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, ωστόσο ενδέχεται αυτή η ημερομηνία να παραταθεί καθώς μόλις χθες ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων της εταιρείας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών, οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στη φάση της υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ανήλθαν σε τουλάχιστον τέσσερις - πέντε.