Επενδυτική «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο του 2019 μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα και τις 2 εκδόσεις του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Επενδυτική «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο του 2019 μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα και τις 2 εκδόσεις του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών εισηγμένων προκειμένου να πετύχουν καλές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Αυτή η δυναμική που έχει διαμορφωθεί κάνει την προσπάθεια των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων να γίνεται πιο ελκυστική. Η επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ, όπου το 7ετές ομόλογο έφερε επιτόκιο κάτω του 1%, στο 0,875%, η οποία και έγινε μία μέρα πριν από την έναρξη του roadshow της ΕΧΑΕ τον περασμένο μήνα, συζητήθηκε έντονα στο Λονδίνο, με τα funds που βρέθηκαν εκεί να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εκδόσεις που θα ακολουθήσουν.
Επίσης ισχυρή ήταν η ζήτηση που συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Πιο αναλυτικά, οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τον όμιλο να αυξήσει το ποσό που ζητούσε στα 500 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις «έβλεπαν» επιτόκιο ακόμη και κάτω του 2%, αλλά η επιλογή να αυξηθεί το ζητούμενο ποσό ώθησε την απόδοση ελαφρά υψηλότερα.Οι πληροφορίες που υπάρχουν από εγχώρια και διεθνή funds είναι ότι περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ επιδιώκουν να αντλήσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2020 οι εισηγμένες εταιρείες του FTSE 25 μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων που θα απευθύνονται είτε στο εγχώριο αποταμιευτικό κοινό είτε στους διεθνείς επενδυτές μέσω της έκδοσης διεθνών εταιρικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Ν», μέχρι και το τέλος του 2019 αναμένεται να έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα οι εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΔΕΗ.
Το «πράσινο» ομόλογο
Ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκδίδει αυτή την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 ομόλογο επταετούς διάρκειας και ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε χθες, το ομόλογο είναι και το πρώτο ελληνικής εταιρείας που έχει λάβει πιστοποίηση ως «πράσινο» από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative, στοιχείο που αναμένεται να ενισχύσει την απήχησή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης, θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία της καθεμιάς τα 1.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για να αποπληρώσει πλήρως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δάνειο που είχε λάβει το 2017 για την αποπληρωμή του τότε κοινού ομολογιακού δανείου.
Επιπλέον, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός που αξιοποιήθηκε για να αποπληρωθεί μέρος του τιμήματος που δόθηκε για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Μπέαρκατ 1 στο Τέξας των ΗΠΑ. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων αυτών θα δαπανηθεί για την κατασκευή 14 νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW.
Η επόμενη έκδοση μέσα στο 2019 θα αφορά και τον Τιτάνα. Η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας το επιβεβαίωσε στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου για την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου με σκοπό την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ που λήγει το 2021 και εκδόθηκε το 2016 το οποίο έχει ετήσιο επιτόκιο 3,5%. Στόχος της διοίκησης είναι το νέο εταιρικό ομόλογο να είναι 2% χαμηλότερο από τη σημερινή απόδοση και να κινείται στο επίπεδο του 1,5%. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Τιτάνα είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και το 2017 για την αποπληρωμή τίτλου που έληγε τον Ιούλιο του 2019.
Η επόμενη εισηγμένη είναι ο ΟΠΑΠ, αφού τα στελέχη του οργανισμού το είχαν επίσης αποκαλύψει στο roadshow του Λονδίνου. Στόχος της νέας έκδοσης είναι η αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2022, αλλά και η μείωση του δανεισμού της εισηγμένης εταιρείας.
Την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου σχεδιάζει και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Πιθανότατα η κίνηση αυτή αναμένεται στις αρχές του 2020 και αφού ο νέος πρόεδρος Γ. Στάσσης εξετάσει με τους συνεργάτες του το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Ο όμιλος Μυτιληναίου επίσης είναι στα άμεσα σχέδιά του, πιθανότατα το α’ εξάμηνο του 2020, να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου για να αποπληρώσει το υφιστάμενο ομόλογο το οποίο έχει μία απόδοση στο 2,39% με το κουπόνι στο 3,50% και λήγει στις 27 Ιουνίου 2022. Όπως έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος εισήλθε πλέον σε μία νέα φάση που ετοιμάζει νέο κύκλο εξαγορών.
Στις τράπεζες αναμένεται η Alpha Bank να ακολουθήσει τα βήματα των Πειραιώς και Εθνικής και να εκδώσει ομόλογο τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ με κουπόνι κάτω από 7%. Η έκδοση του ομολόγου σχεδιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στο ξεκίνημα του 2020 αναμένεται και η έκδοση νέου τίτλου από την Τράπεζα Πειραιώς.
Άντληση κεφαλαίων
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, «η αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί μια εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αποκτούν τη δυνατότητα αντί να προσφεύγουν μόνο στον τραπεζικό δανεισμό ή σε ξένες αγορές, να αντλούν κεφάλαια από την εσωτερική αγορά παρέχοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους εγχώριους αποταμιευτές να επενδύσουν τα χρήματά τους με ικανοποιητικές αποδόσεις. Η πορεία της νέας αγοράς δείχνει ότι ήλθε για να μείνει και να αποτελέσει έναν κεντρικό πυλώνα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην επέκταση της εθνικής μας παραγωγής».
Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, και οτιδήποτε «δίνει» απόδοση έχει ισχυρή ζήτηση. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται άκρως ευνοϊκή για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές. Και, βεβαίως, η ζήτηση αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων και για τις εταιρείες που λειτουργούν στις εκδόσεις ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, συντονιστές.