Οι επενδυτές παγκόσμια καλούνται να αξιολογήσουν την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στην διαπραγμάτευση για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ τα προβλήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμα τις αποφάσεις τους.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι επενδυτές παγκόσμια καλούνται να αξιολογήσουν την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στην διαπραγμάτευση για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ τα προβλήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμα τις αποφάσεις τους.
Η πορεία των τιμών στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου μετά και τη δεύτερη βδομάδα ήταν σχήματος U. Μόνο που στην πρώτη είχαμε πτώση του ΓΔ κατά -5,29% με κλείσιμο του μέσου όρου στις 824,3 μονάδες, ενώ τη δεύτερη εμφάνισε κέρδη +3,84%, αφού πρώτα επιβεβαίωσε ως πυθμένα στην κάθοδο από τις 870 μονάδες τα επίπεδα λίγο πάνω από τις 818.
Ο ΓΔ σταμάτησε στις 856,19 μονάδες την Παρασκευή για να κλείσει οριακά χαμηλότερα στις 855,95 και αυτό διαγραμματικά υπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής συνόδου. Διότι κατά την κάθοδό του μεταξύ των συνόδων της 1ης και 2ης του Οκτωβρίου σχηματίστηκε πτωτικό χάσμα μεταξύ των 861,01 χαμηλό της 1/10 και του ανοίγματος στην επόμενη στις 856,58 μονάδες. Αυτό στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης συνήθως λειτουργεί σαν εμπόδιο, που για να ξεπεραστεί χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις στους όγκους συναλλαγών και στοχευόμενη την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Στο τελευταίο σχόλιο (προ της αδείας μας) το μήνυμα των παρατηρήσεών μας ήταν το ακόλουθο: “Όσα γίνονται στο ταμπλό δεν είναι αντίδραση πανικόβλητων επενδυτών προ εξελίξεων εκτός προγράμματος, αλλά μελετημένη τακτική, που εξυπηρετεί τους ισχυρούς παράγοντες του ελληνικού χρηματιστηρίου”.
Μετά από έξη ανοδικούς μήνες έναν επίπεδο ο πτωτικός Αύγουστος σφράγισε τη μεταβολή του τρίτου τριμήνου και μετά τον οριακά ανοδικό Σεπτέμβρη ο πρώτος μήνα του τελευταίου τριμήνου ως τώρα είναι πτωτικός από το -5,26% που ήταν η βουτιά του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την πρώτη βδομάδα. Γιατί το +4,04% την περασμένη δεν ήταν αρκετό και το σημαντικότερο δεν προέκυψε με γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά από τα μεγάλα κέρδη εννέα από τις εικοσιπέντε μετοχές του.
Οι αναλυτές όπως και οι επενδυτές απέδωσαν την διάθεση για αντίδραση από τον πυθμένα των 820 μονάδων χονδρικά στην εξέλιξη που είχε η υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με όλους να σημειώνουν μεταφορικά τη σημασία των άθλων του Ηρακλέους. Θετική θεωρούν επίσης την εντύπωση που δημιουργεί η ανανέωση του τριμηνιαίου δανεισμού της χώρας με αρνητικά επιτόκια.
Η εξέλιξη στην επένδυση του Ελληνικού συμβάλει επίσης θετικά καθώς οι εμπλεκόμενοι εμφανίζουν τις προθέσεις τους για τη χρηματοδότηση ενός έργου που υπολογίζεται πως στην αρχική του φάση κοστολογείται πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας (2 δις ευρώ).
Οι αγοραίοι παράλληλα παρακολουθούν τις συνομιλίες για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 ειδικά με την ΕΕ και από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta sec τονίζεται πως: Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών και των Φυσικών Προσώπων, για την επόμενη χρονιά.
Την Τρίτη η ΜΠΕΛΑ ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και το τελικό μέρισμα, το οποίο δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 44 λεπτά ανά μετοχή. Την ίδια ημέρα η ΚΟΥΕΣ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών ανά μετοχή. Ακόμα την Τρίτη θα υποβληθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την επόμενη ημέρα η ΜΠΕΛΑ, διατηρώντας την παράδοση, έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δημόσια προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας, ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την ΤΕΝΕΡΓ. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Πώς θα αντιδράσουν στο γεγονός οι αγορές ;
Οι μετοχές των Η.Π.Α. έφθασαν πάνω από 1% υψηλότερα την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση μερικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αν και ήταν ενδοσυνεδριακά πολύ ψηλότερα.
Οι δείκτες μείωσαν τα κέρδη τους προς το τέλος για τη σύνοδο, καθώς η συμφωνία αναγγέλθηκε εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη πιθανότητα περαιτέρω αναφλέξεων πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας σύμφωνα με ορισμένους.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν καταλήξει σε μια ουσιαστική εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης, καθώς υπήρξε συμφωνία για την πνευματική ιδιοκτησία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις μεγάλες αγορές γεωργικών προϊόντων.
Η προκαταρκτική, μερική συμφωνία ήταν το μεγαλύτερο βήμα προς την επίλυση μιας 15μηνης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Πιθανά η ώρα της αλήθειας για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι κοντά, καθώς νέες προβλέψεις και οι νέοι κίνδυνοι συγκρούονται τις επόμενες ημέρες.
Η άμεση ανησυχία: Ένας νέος δασμός 25% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένες ευρωπαϊκές εισαγωγές τροφίμων και ποτών που θα ισχύει από την Παρασκευή.
Αν και η προγραμματισμένη αύξηση των τιμολογίων για τις κινεζικές εισαγωγές στις 15 Οκτωβρίου έχει αποφευχθεί από την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι υψηλότερες ευρωπαϊκές εισφορές εξακολουθούν να είναι ένα πλήγμα 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όσους λατρεύουν το ιταλικό τυρί ή το σκωτσέζικο ουίσκι.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στο σύνολο σχεδόν των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στο Μεξικανικό. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,62% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +18,49%. Ο Dow, με κέρδη +0,91% στο 2019 κερδίζει +14,96%. Ο S&P400 με +0,67%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +15,24%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,93%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +21,43%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +0,75% έχει ετήσια μεταβολή +12,11%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +1,28% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +7,71%. Ο DAX ενισχύθηκε +4,15%, και στο 2019 κέρδισε +18,49%, ο CAC είχε μεταβολή +3,23% στο 2019 αποδίδει +19,76%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +3,48%, στο έτος κερδίζει +8,59%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +3,24%, στο έτος κερδίζει +20,96%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +1,25%, με +18,14% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,47%, κερδίζει +3,78% φέτος. Ο χρυσός με μικρή βουτιά -1,11%, στα 1493,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +16,56%. Ενισχύθηκε κατά +3,58%, το πετρέλαιο Crude έκλεισε στα 54,91 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +20,92%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,82%, στο έτος κερδίζει +8,91%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,18%, επίδοση στο έτος +0,17%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,20%, και αποδίδει στο έτος +5,71%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,89%, στο έτος αποδίδει +1,79%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,36% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +19,24%.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στηρίζεται στις υγιείς καταναλωτικές δαπάνες και οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι σε κάποιο σημείο το κλιμακωτό χρονοδιάγραμμα των εισαγωγικών δασμών της κυβέρνησης Trump θα οδηγήσει σε τιμές λιανικής που θα είναι σε επίπεδα τέτοια ώστε να περιοριστεί η ζήτηση και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να συμβαίνει ήδη καθώς οι συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γίνονται αισθητές ευρύτερα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα διοργανώνουν τις ετήσιες συναντήσεις τους στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι οι οργανισμοί θα επιδείξουν εκ νέου τις εκτιμήσεις τους για αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το καλοκαίρι, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το 2019 κατά 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας, στο 3,2%, το χαμηλότερο βήμα από την εποχή της κρίσης πριν από μια δεκαετία.
Τα νέα δεδομένα σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης και των ΗΠΑ, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις κυριότερες ανακοινώσεις δεδομένων την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το ενδεχόμενο ευρύτερης αδυναμίας.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως τον κύριο ενάντιο άνεμο που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία αλλαγές από μια εποχή συγχρονισμένης ανάπτυξης σε ένα καθεστώς με αυξημένα υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα τιμολόγια, επιβραδύνοντας τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών και την "από-παγκοσμιοποίηση".
ΧΑ
Εβδομάδα επιλεκτικής και μερικής αποκατάστασης των ζημιών της προηγούμενης
Με σχετικά λίγα blue chip το +4,04% του 25άρη και το +3,84% του μέσου όρου
Μετά από έξη ανοδικούς μήνες έναν επίπεδο ο πτωτικός Αύγουστος σφράγισε τη μεταβολή του τρίτου τριμήνου και μετά τον οριακά ανοδικό Σεπτέμβρη ο πρώτος μήνα του τελευταίου τριμήνου ως τώρα είναι πτωτικός από το -5,26% που ήταν η βουτιά του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την πρώτη βδομάδα. Γιατί το +4,04% την περασμένη δεν ήταν αρκετό και το σημαντικότερο δεν προέκυψε με γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά από τα μεγάλα κέρδη εννέα από τις εικοσιπέντε μετοχές του.
Αυτές ήταν, με βάση την εβδομαδιαία άνοδο, οι:
* ΜΠΕΛΑ +11,69% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -9,69%,
* ΕΤΕ +11,57% αλλά την προηγούμενη είχε χάσει -13,20%,
* ΠΕΙΡ +11,19% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -12,13%,
* ΑΛΦΑ +10,10% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -9,71%,
* ΔΕΗ +7,20% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -10,30%,
* ΕΥΡΩΒ +7,00% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -6,86%,
* ΣΕΝΕΡ +6,22% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -5,99%,
* ΒΙΟ +5,92% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -5,84%,
* ΟΛΠ +4,90% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -6,26%.
Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολή κοντά στα επίπεδα της μεταβολής των βασικών δεικτών
* ΕΛΠΕ +3,85% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -4,05%,
* ΜΟΗ +3,53% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -4,23%,
* ΟΠΑΠ +3,19% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -2,58%,
* ΜΥΤΙΛ +3,10% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,26%.
Με κέρδη από +0,2% ως +3% συναντάμε τις:
* ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,95% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -2,71%,
* ΤΕΝΕΡΓ +2,82% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -5,09%,
* ΑΡΑΙΓ +2,17% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,22%,
* ΟΤΕ +1,96% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -0,47%,
* ΑΔΜΗΕ +0,98% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -1,68%,
* ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,79% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -5,55%,
* ΤΙΤC +0,55% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,83%,
* ΕΧΑΕ +0,45% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -5,52%,
* ΦΡΛΚ +0,19% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,14%.
Με αρνητική μεταβολή την εβδομάδα της μερικής και επιλεκτικής αποκατάστασης των ζημιών της προηγούμενης είχαμε τις :
* ΛΑΜΔΑ -1,59% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -1,95%,
* ΕΕΕ -0,86% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,22%,
* ΣΑΡ -0,38% ενώ την προηγούμενη είχε χάσει -3,33%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Αισιόδοξες προβλέψεις δεν αποτυπώθηκαν στα ΣΜΕ του 25άρη
Η άνοδος του FTSE25 σε πέντε συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανοδικές τη βδομάδα που οι επενδυτές προετοιμάζονται για την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου που ξεκινά σήμερα δεν παρέσυρε τους traders. Οι όγκοι ήταν κατώτεροι του μέσου όγκου της πρώτης βδομάδας του Οκτώβρη και οι τελευταίες πράξεις για την τρέχουσα σειρά έγιναν στις 2130,50 μονάδες με τον υποκείμενο δείκτη να κλείνει στις 2132,17.
Ταυτόχρονα στα ΣΜΕ της σειράς που την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι κυρίαρχη, λήξης Νοεμβρίου οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2140,00 υποδηλώνοντας περιορισμένη αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη τάση. Με την κορύφωση των ανοικτών θέσεων για τη σειρά Οκτωβρίου κάτω από τις 15800 τα 14625 ανοικτά ΣΜΕ δείχνουν πως η μετακύληση θέσεων αφέθηκε για την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτή ευνοείται σε πτωτικές συνεδριάσεις.
Ο μέσος όγκος από 1545 ΣΜΕ ανά μέρα στην πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη περιορίστηκε στα 865 για την τρέχουσα σειρά ενώ για την σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 452 από 523 με μείωση της τάξης του -14% ενώ για την κυρίαρχη σειρά η πτώση του όγκου ήταν -44%. Η σειρά Νοεμβρίου εμφανίζει πλέον 1264 ανοικτές θέσεις ενώ για τη σειρά Δεκεμβρίου σε όλη τη βδομάδα διακινήθηκε ένα μόνο συμβόλαιο.
Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν:
O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec “Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε στηρίξεις στις 820 μονάδες, αναλώνοντας χρόνο χωρίς να παραβιάσει κομβικές ζώνες τιμών. Η εν εξελίξει αντίδραση έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική.
Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.
Η εικόνα θα γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών σε υπέρβαση των 850 μονάδων, όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι και ο MACD, ζώνη η οποία αποτελεί και το κυριότερο άμεσο πεδίο αντίστασης.
Σε ότι αφορά τους ταλαντωτές, η ανάκαμψή τους από τα χαμηλά, δείχνει ότι υπάρχει ένταση στην αντίδραση, υποδηλώνοντας ένα χτίσιμο στο ρυθμό της ανόδου. Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες, με τις Τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές”.
H Leon Depolas Sec. “Στο εσωτερικό, τα σταθερά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση στον Τραπεζικό κλάδο, πυροδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό σε συνδυασμό με την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί για κατάληξη σε συμφωνία, έστω και μερική, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδηγούν σε ένα βελτιωμένο κλίμα. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή από το εξωτερικό πιθανολογούμε υπέρ μιας νέας βραχυπρόθεσμης ανοδικής προσπάθειας. Ενδιάμεσο σημείο αντίστασης οι 860 μονάδες.”
Το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια θα διαμορφώσουν αντίθετης κατεύθυνσης παράμετροι αλλά η σκυτάλη από την εβδομάδα που πέρασε ήταν υπέρ της διάθεσης για ρίσκο.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
O Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
Η Αγορά, μετά την απότομη πτώση, κινήθηκε έντονα ανοδικά τη βδομάδα που πέρασε, χωρίς όμως να καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα που ξεκίνησε. Αυτή η συμπεριφορά, δικαιώνει την εκτίμηση πως οι Επενδυτές έχουν αρχίσει πάλι να ‘κοιτάνε’ το Ελληνικό Χρηματιστήριο και είναι θέμα χρόνου ποιος θα κάνει την πρώτη σοβαρή κίνηση.
Αυτό έγινε εμφανές και από τις εκδόσεις ομολόγων που, επιτέλους, προσελκύουν κεφάλαια με επιτόκια που δεν δεχόταν ούτε η Τρόϊκα να μας δανείσει, ενώ κάποιοι δέχτηκαν να μας δανείσουν με αρνητικό επιτόκιο, στην ανανέωση των τρίμηνων εντόκων.
Το επιχείρημα ότι αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ύφεση, δεν ισχύει, γιατί εδώ εξετάζουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή αξιοπιστία και όχι τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Πίσω στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέχρι στιγμής, οι Επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την παντελή έλλειψη ρευστότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως επίσης και από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στην αδυναμία ανόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχει συμβάλλει το γεγονός ότι το Χ.Α. έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκεται σχεδόν 40% πάνω, από τα επίπεδα που έκλεισε το 2018.
Η απότομη ανοδική αντίδραση, όταν φτάσαμε σε υπερπουλημένα επίπεδα, δείχνει ότι όλη η πτώση ήταν συγκυριακή και ίσως βολική για τους αγοραστές της περιόδου.
Κανείς δεν έχει λόγο να πουλήσει τις μετοχές του σήμερα, ιδιαίτερα αν τις έχει κρατήσει στην κυριότητά του όλα τα χρόνια της μακρόχρονης κρίσης.
Στο εξωτερικό, επίσης είχαμε καλή συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, παρά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Trump και την ανησυχητική αλλαγή πολιτικής που παρατηρείται στην Περιοχή μας. Ξαφνικά βλέπουμε ανοχή της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τα Ανατολικά της σύνορα, μείωση της διάθεσης να τελειώνουμε με τους φανατικούς Ισλαμιστές και άλλα περίεργα.
Με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, αναμένεται να συνεχιστεί η παλινδρόμηση με χαμηλό τζίρο, μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και να έχουμε σαφή σημάδια αν τα κεφάλαια που παρατηρούν την Ελλάδα έχουν και τη διάθεση να τοποθετηθούν.
O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Ο Ηρακλής (APS) και οι 12 άθλοι της μείωσης των προβληματικών δανείων, άλλαξαν την ροή των πραγμάτων στην Εγχώρια Αγορά και σε συνδυασμό με την βελτίωση του κλίματος στις Ξένες Αγορές, επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε θετική εβδομαδιαία μεταβολή, μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.
Τα καλά νέα για τις Τράπεζες αφορούν, προς το παρόν, την χρονική στιγμή που κλείνει το θέμα, αφού υπάρχει ικανός χρόνος έως το τέλος του έτους, ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις τιτλοποιήσεων, βελτιώνοντας την εικόνα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι Τράπεζες στο στατικό “τεστ αντοχής” (με ισολογισμό 31/12/2019) το Καλοκαίρι του 2020.
Ακόμα όμως και αν δεν γίνει χρήση του APS, δεν παύει να αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο, μια χρυσή εφεδρεία στις επιλογές που θα έχουν πρόσβαση οι Τράπεζες με λογικό κόστος.
Η σύνταξη και η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου είναι τα επόμενα βήματα, στα οποίο θα υπάρχουν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την σύνθεση των ομολόγων που θα τιτλοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια, όπου ενδεχομένως να δοθεί και περισσότερη πληροφόρηση για την χρηστικότητα του σχεδίου και τις ωφέλειές του.
Σε παράλληλο χρόνο η υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά, με τους Εμπλεκόμενους να ανοίγουν τα χαρτιά τους, ως προς τις επιλογές χρηματοδότησης της επένδυσης, της οποίας η πρώτη φάση κοστολογείται στα 2 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή η απόσταση μεταξύ της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχεις μειωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ως προς το πλεόνασμα του 2020, από 1 δισ. ευρώ αρχικά.
Όλα δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών και των Φυσικών Προσώπων, για την επόμενη χρονιά.
Η τιμολόγηση με αρνητικό επιτόκιο της τρίμηνης έκδοσης εντόκων και η άνεση με την οποία η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε σε ιστορικό χαμηλό για 10 χρόνια, συμπληρώνουν το παζλ αισιοδοξίας της εβδομάδας που πέρασε.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε στηρίξεις στις 820 μονάδες, αναλώνοντας χρόνο χωρίς να παραβιάσει κομβικές ζώνες τιμών. Η εν εξελίξει αντίδραση έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική.
Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.
Η εικόνα θα γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών σε υπέρβαση των 850 μονάδων, όπου συγκλίνουν κινητοί μέσοι και ο MACD, ζώνη η οποία αποτελεί και το κυριότερο άμεσο πεδίο αντίστασης.
Σε ότι αφορά τους ταλαντωτές, η ανάκαμψή τους από τα χαμηλά, δείχνει ότι υπάρχει ένταση στην αντίδραση, υποδηλώνοντας ένα χτίσιμο στο ρυθμό της ανόδου. Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες, με τις Τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 14/10 μετά τα σημάδια προόδου στη διαπραγμάτευση για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας, παρότι οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει στην παγκόσμια οικονομία.
Πράγματι, τα δεδομένα από την Κίνα υπογράμμισαν το πλήγμα που δέχθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σε δολάρια, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Σεπτέμβριο.
Επίσης, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στις συναλλαγές με την Ιαπωνία σε αργία και μια περιορισμένης διάρκειας αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ημέρα του Κολόμβου. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,1% στο πρώτο μέρος των συναλλαγών ενώ στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,99% με τιμή 510,27 μονάδες.
Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας κέρδισε +0,7% ενώ στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,50% και η αγορά στη Νότια Κορέα κέρδιζε +1,3% ενώ στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,25%. Τα blue chip της Σαγκάης ανέβηκαν +1,6% ενώ στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,40%.
Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 σημείωσαν άνοδο 0,2% μετά το άλμα την Παρασκευή.
Η διάθεση για ρίσκο ενισχύθηκε όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την πρώτη φάση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα και ανέστειλε μια απειλητική αύξηση των δασμών, αν και αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα στην πράξη.
Η αναδυόμενη συμφωνία, η οποία καλύπτει τη γεωργία, το νόμισμα και ορισμένες πτυχές της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο βήμα των δύο χωρών σε 15 μήνες.
Οι αναλυτές, ωστόσο, συνέστησαν προσοχή.
"Έχουμε δει μια εκεχειρία να εγκαθίσταται και στη συνέχεια να σπάει, στο παρελθόν", δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά στην Ασία για την JPMorgan Asset Management. "Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν τις επενδύσεις μόνο λόγω του τελευταίου γύρου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών", πρόσθεσε ο Hui.
Η συρρίκνωση λόγω του εμπορικού πολέμου ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική τη Δευτέρα για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της είχε αποφύγει οριακά την ύφεση.