Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 14:03

Oversea-Chinese: Aγοράζει το 12,2% της κινεζικής Ningbo Bank

ΣΧΕΔΙΑ για την αγορά μεριδίου 12,2% στην Ningbo Commercial Bank, με στόχο να επεκταθεί στην αγορά της Κίνας, κάνει η μικρότερη από τρεις τράπεζες της Σιγκαπούρης, Oversea-Chinese Banking Corp.

Η Oversea-Chinese θα καταβάλλει 570 εκατ. γιουάν (70,6 εκατ. δολ.) για 250 εκατ. μετοχές στην Ningbo, που εδρεύει στην Κίνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η Ningbo θα εκδώσει νέες μετοχές στην τράπεζα της Σιγκαπούρης, η οποία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερή της μέτοχος.

Η Oversea-Chinese θα είναι η πρώτη τράπεζα της Σιγκαπούρης που αγοράζει μετοχές σε κινεζική δανείστρια, μαζί με την Australia & New Zealand Banking Group Ltd., την Commonwealth Bank of Australia και την ING Groep NV στην αγορά μικρών κινεζικών οργανισμών, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αγορά προσωπικών καταθέσεων ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων. Η Κίνα επιθυμεί τους ξένους επενδυτές για τη βελτίωση της διοίκησης των τοπικών τραπεζών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να επιτρέψει σε διεθνείς τράπεζες να κάνουν δουλειές σε γιουάν, με το 1,3 δισ. κατοίκους της από φέτος.

Η Oversea-Chinese δημιουργήθηκε το 1932 από τη συγχώνευση τριών τραπεζών και την διοικούν έμποροι από τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, των οποίων οι οικογένειές κατάγονται από την επαρχία Fujian της Κίνας. Μία από τις τράπεζες άνοιξε κατάστημα στην κινεζική πόλη Xiamen της επαρχίας Fujian το 1925.

Η Κίνα δεν επιτρέπει στις ξένες να κατέχουν περισσότερο από το 20% στις τράπεζές της και περιορίζει τους ξένους να κατέχουν μερίδιο πλέον του 25%.

Το 2004 η Oversea-Chinese αγόρασε το 22,5% στην PT Bank NISP, μια δανείστρια της Ινδονησίας. Από τότε έχει αυξήσει το μερίδιό της στο 70,6%, πληρώνοντας συνολικλά το ποσόν των 433.2 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (264,9 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Η Ningbo Bank που δημιουργήθηκε το 1997 έχει κεφάλαια 1,8 δισ. γιουάν, απασχολεί 1.2000 ανθρώπους και διαθέτει 65 καταστήματα. Η πόλη Ningbo ήταν μία από τις 14 παραλιακές πόλεις της Κίνας που ανοίχτηκε σε ξένες επενδύσεις το 1984.