Την πρότασή του για μία διεθνή συμφωνία, που θα διασφαλίζει ότι οι πολυεθνικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, θα σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί στη φορολογία, παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Την πρότασή του για μία διεθνή συμφωνία, που θα διασφαλίζει ότι οι πολυεθνικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, θα σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί στη φορολογία, παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η πρόταση προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ για να φορολογούν τις μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους στο πλαίσιο μια μεγάλης αναδιάρθρωσης των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες.
Την κινητοποίηση έχει πυροδοτήσει πρωτίστως η ταχύτατη ανάπτυξη και τα φουσκωμένα κέρδη διαδικτυακών εταιρειών, όπως η Google, το Facebook ή η Amazon, που επιδίδονται συστημικά σε φοροαποφυγή, όπως καταγγέλουν πολλοί επικριτές τους, μεταξύ των οποίων και κυβερνήσεις. Δεν φοροδιαφεύγουν, αλλά εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» στο σημερινό σύστημα και εγγράφουν νομίμως μεγάλο μέρδος των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Υπενθυμίζετια ότι φέτος πάνω από 130 χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας συμφώνησαν ότι ο επανασχεδιασμός των φορολογικών κανόνων, που σε γενικές γραμμές χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, έχει καθυστερήσει και ανέθεσαν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ να καταλήξει σε προτάσεις.
Το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων διασυνοριακών πολυεθνικών εταιριών έχει γίνει πιο επιτακτικό καθώς αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει υιοθετήσει σχέδια για τον δικό τους φόρο επί των ‘ψηφιακών’ επιχειρήσεων απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας.
«Πραγματοποιούμε πραγματική πρόοδο στην αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων, που ανακύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας και συνεχίζουμε την προσπάθεια για μία συναινετική λύση για την αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων το 2020» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.
«Το σχέδιο αυτό συγκεντρώνει στοιχεία υφιστάμενων ανταγωνιστικών προτάσεων από περισσότερες από 130 χώρες, με τη συμβολή κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινής γνώμης» ανέφερε ο κ. Γκουρία, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι οι πολυεθνικές να «πληρώσουν δίκαιο μερίδιο». Προειδοποιησε δε πως μία αποτυχία συμφωνίας έως το 2020 θα αύξανε τον κίνδυνο μονομερών ενεργειών από διάφορες χώρες, με αρνητικές επιπτώσεις σε μία ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» διεμήνυσε.
«Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο Πασκάλ Σεντ Αμάνς, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ.