Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να επιταχύνει την προσπάθεια για μείωση των κόκκινων δανείων επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, βάσει ενεργητικού, πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, Παύλος Μυλωνάς. Έμφαση δίνει και στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να επιταχύνει την προσπάθεια για μείωση των κόκκινων δανείων επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, βάσει ενεργητικού, πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, Παύλος Μυλωνάς. Έμφαση δίνει και στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
«Η ΕτΕ αλλάζει, εξελίσσεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα» αναφέρει. «Προσπαθούμε να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να περικόψουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση» εξηγεί, προσθέτοντας ότι η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.
Η αντιμετώπιση του βάρους των κόκκινων δανείων είναι κορυφαία προτεραιότητα, σχολιάζει το Bloomberg, κάνοντας λόγο για μία «κληρονομιά» της κρίσης χρέους. Στην περίπτωση της ΕτΕ ανέρχονται στο 36,5% του συνόλου, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί για τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021.
«Έχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά επιδιώκουμε να το επισπεύσουμε για το 2020» τονίζει ο κ. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα θέλει να αξιοποιήσει το σημερινό θετικό περιβάλλον στις αγορές και να εξυγιάνει ταχύτερα τον ισολογισμό της.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν το δεύτερο εξάμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της κρίσης, θυμίζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν απογειωθεί 123% από τις αρχές του έτους, έναντι ανόδου 70% για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, «εν μέσω ενθουσιασμού των επενδυτών για μία νέα κυβέρνηση, που θεωρείται πιο φιλική στο επιχειρείν».
Όσο για το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, θα μπορούσε να είναι μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον επικεφαλής της. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο ρίσκο για την τράπεζα» εξηγεί.
Για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Εάν προχωρήσει στην τιτλοποίηση, στη συνέχεια η ΕτΕ ενδεχομένως και να προωθήσει και μία νέα έκδοση ομολόγου Tier 2, όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς. Η πρώτη τέτοια έκδοση ήρθε τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για νέα. Ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας είναι στο 17%, 100 μονάδες βάσης από το απαιτούμενο όριο. Αυτό που θέλει ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος είναι ακόμη μία κεφαλαιακή τόνωση μέσω της πώλησης της ασφαλιστικής μονάδας.
«Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του χρηματιστηρίου. Αλλά εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση της αρχικής δημόσιας εγγραφής την επόμενη χρονιά» σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.
Για τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα
Αν και η χώρα θα χρειαστεί περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό για να αφήσει οριστικά την κρίση πίσω της, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕτΕ πιστεύει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία στην Ευρώπη. Έχουμε τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα και ένα μικρό έλλειμμα τρεχουσών συανλλαγών. Η Ελλάδα είναι σε θέση να απορροφήσει καλύτερα μία πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας» εξηγεί.
Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχει ένα «κενό» κεφαλαιουχικών επενδύσεων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου η χώρα να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%. Στα προ κρίσης επίπεδα οι πάγιες επενδύσεις κεφαλαίου ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι το 2020 θα είναι στο 13,1% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr