Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 13:33

Κεφάλαια 72,6 εκατ. για αγορά ακινήτων αντλεί η Trastor

Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 72,6 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) προκειμένου να συμμετάσχει στη διεκδίκηση σημαντικών επαγγελματικών ακινήτων που πρόκειται να βγουν (ή έχουν ήδη βγει) προς πώληση το επόμενο διάστημα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 72,6 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) προκειμένου να συμμετάσχει στη διεκδίκηση σημαντικών επαγγελματικών ακινήτων που πρόκειται να βγουν (ή έχουν ήδη βγει) προς πώληση το επόμενο διάστημα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί γρηγορότερα η απαιτούμενη ρευστότητα, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση (29/10/2019) για την αύξηση κεφαλαίου οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να αποφασίσουν και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) έως περίπου 41 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, τη Wert Red S.a.r.l. (θυγατρική της Varde Partners).

Ενίσχυση χαρτοφυλακίου

Η Trastor έχει στην κατοχή της αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων, αξίας 186,1 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ με τα νέα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή της η διοίκησή της η αξία του χαρτοφυλακίου της δύναται να φθάσει τα 330 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση ΜΟΔ προκρίνεται ως επιβεβλημένη για λόγους ταχύτητας, δεδομένου ότι σύντομα θα έχουν διατεθεί τα κεφάλαια ύψους 22,7 εκατ. που αντλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο. Η διαδικασία έκδοσης ΜΟΔ, ως προτείνεται, είναι ταχύτερη συγκριτικά με τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τα δε κεφάλαια καθίστανται άμεσα διαθέσιμα με την έκδοση του ΜΟΔ, ενώ η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαρκεί αρκετούς μήνες.

Ο μέτοχος Wert Red S.a.r.l., ο οποίος κατέχει το 56,6% της Trastor, θα καλύψει το σύνολο των ομολογιών παρέχοντας τη δυνατότητα εκταμίευσης των απαιτούμενων κάθε φορά ποσών που θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της.

Όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε όλους τους μετόχους, εφόσον επιθυμούν, να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι τέτοιο ώστε ο μέτοχος Wert Red να δύναται να εγγραφεί για τον αριθμό μετοχών ο οποίος θα προέκυπτε από την υποχρεωτική μετατροπή του ΜΟΔ.

Ο λόγος μετατροπής θα είναι κάθε εννέα ομολογίες να μετατρέπονται σε δέκα μετοχές της ΑΕΕΑΠ και η τιμή διάθεσης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτείνεται να ανέρχεται σε 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι και οι δύο βασικοί μέτοχοι της Trastor (Wert Red και Τράπεζα Πειραιώς με 39,4% της ΑΕΕΑΠ) έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν στη συνέλευση τόσο την αύξηση όσο και το ΜΟΔ.

Η διοίκηση

Ο Francisco Milone, Partner και Head of European Real Estate στη Varde Partners, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Trastor έχει εδραιώσει μια σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύοντας σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα με μεγάλες αποδόσεις».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Τάσος Καζίνος, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία μας είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αγορά ακινήτων της χώρας. Η σκοπούμενη άντληση κεφαλαίων μάς δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθούμε από τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που και οι δύο κύριοι μέτοχοι υποστηρίζουν και ενισχύουν τη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας».

Σημαντικά κτήρια προς πώληση

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor γίνεται σε μια θετική για τα επαγγελματικά ακίνητα συγκυρία και αυτό φαίνεται από τα χαρτοφυλάκια που βγαίνουν προς πώληση. Μεταξύ άλλων, η Alpha Bank έχει θέσει προς πώληση το εμπορικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου με μισθωτές τους κινηματογράφους Village και το Jumbo, πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, ακίνητο το οποίο στα βιβλία της τράπεζας έχει λογιστική αξία 25 εκατ. ευρώ.

Χθες, η Εθνική Leasing ανακοίνωσε πλειοδοτικό διαγωνισμό την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου για την πώληση: α) Του κτηρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 14.956 τ.μ., σε οικόπεδο επιφάνειας 1.985 τ.μ. επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80 στην Αθήνα και τιμή εκκίνησης 22 εκατ. ευρώ. Είναι το κτήριο που στέγαζε τη δραστηριότητά του το συγκρότημα Λαμπράκη. β) Κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται κινηματογράφοι συνολικής επιφάνειας ανωδομής 7.904 τ.μ. και υπόγειων χώρων 12.767 τ.μ. σε οικόπεδο επιφανείας 2.638 τ.μ. επί της Λεωφόρου Συγγρού 111. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 20 εκατ. ευρώ.

Η Bain Capital, επίσης, η οποία έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται να πουλήσει άμεσα δύο κτήρια στη Λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Σώρου.