Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 21:04

Τη λήψη μέτρων στήριξης αγροτών εξετάζει η Ε.Ε.

Τη λήψη μέτρων στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών που θα πληγούν από την επιβολή των αμερικανικών δασμών εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλύει προς το παρόν τις πιθανές επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 
Τη λήψη μέτρων στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών που θα πληγούν από την επιβολή των αμερικανικών δασμών εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλύει προς το παρόν τις πιθανές επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο.

Αυτό επισήμανε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει επιστολή της Ιταλίδας υπουργού Γεωργίας στον αρμόδιο επίτροπο Τζον Χόγκαν, με την οποία ζητούσε αποζημιώσεις των παραγωγών που πλήττονται από τις τριβές στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Επιτροπή έχει επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων των αμερικανικών μέτρων, ενώ όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν είναι πάντα έτοιμη να παρέμβει εάν κριθεί αναγκαίο.

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει στις 18 Οκτωβρίου δασμούς 25% σε γεωργικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται γαλακτοκομικά, θαλασσινά, φρούτα και χυμοί.

Εν τω μεταξύ χθες η Κομισιόν δημοσίευσε έκθεση με τις προοπτικές για τα γεωργικά προϊόντα στις αγορές το 2019 και 2020. 
Αναφορικά με το ελαιόλαδο, η Κομισιόν προβλέπει ότι η παραγωγή στην Ε.Ε. μπορεί να φτάσει φέτος 2,1 εκατ. τόνους στην Ε.Ε., επίπεδο 3% υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο. Στις επιμέρους χώρες, στην Ιταλία η παραγωγή αναμένεται 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (350.000 τόνους).

Στην Ελλάδα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη εσοδεία δείχνουν αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι και περίπου 11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας (300.000 τόνους). Στην Ιβηρική χερσόνησο παρατηρούνται μικτές εξελίξεις. Στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις θα ξεπεράσουν κατά 50% τον μέσο όρο (140.000 τόνοι), ενώ στην Ισπανία έπειτα από μια συγκομιδή ρεκόρ πέρυσι αναμένεται μείωση 5% από τον μέσο όρο (1.250.000 τόνους). Στην παγκόσμια αγορά αναμένεται ανάκαμψη στην Τυνησία (περίπου 350 000 τόνοι). Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καταλήγει στην πρόβλεψη ότι η προσφορά, μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων στην Ε.Ε., θα συμβάλει στην ικανοποίηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους.

Η έκθεση παρατηρεί επίσης ότι η παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. αναμένεται να ανακάμψει από το χαμηλό του περασμένου έτους παρά τη θερινή ξηρασία. Ειδικότερα, η παραγωγή σιταριού και κριθαριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,5% και 10% αντίστοιχα το 2019 και το 2020. 

Από την άλλη πλευρά, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή κραμβόσπορων, ενώ η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην Ε.Ε. θα πρέπει να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019-2020, κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. 

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος και μεταποιημένων μήλων και ντοματών στην Ε.Ε. πρέπει να φθάσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα έτη. 

Τέλος, η πρόσβαση σε νέες αγορές και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε υφιστάμενους εταίρους οδήγησε σε αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος της Ε.Ε. κατά 8% το 2019.