Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 12:29

Κωδικός «Ηρακλής» και στην αξιολόγηση

Τη μορφή προαπαιτούμενου για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση λαμβάνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Τo γνωστό σχέδιο για το APS (Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού - Asset Protection Scheme) φαίνεται να χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ως το «κλειδί» για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τη μορφή προαπαιτούμενου για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση λαμβάνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Τo γνωστό σχέδιο για το APS (Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού - Asset Protection Scheme) φαίνεται να χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ως το «κλειδί» για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Όμως, όπως εξηγούν τα τεχνικά κλιμάκια και στην κυβέρνηση, αλλά όπως επεσήμανε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικούς παράγοντες, το APS είναι και ουσιαστικό προαπαιτούμενο ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον δύσκολο γρίφο των «κόκκινων» δανείων.

Συγχρόνως, ένα δεύτερο θέμα στο οποίο δείχνει να εστιάζει το ενδιαφέρον της η Επιτροπή είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται και νέους στρατηγικούς επενδυτές και ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η Κομισιόν, παρά την πρόοδο, αντιλαμβάνεται τις τράπεζες ως έναν από τους αδύναμους κρίκους του συστήματος για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων με μια σειρά από νομοθετικά μέτρα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς. Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Κομισιόν υπενθύμισε στην κυβέρνηση πως τα NPEs πρέπει να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022.
Παρά τη σειρά των μέτρων, η Ελλάδα είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ενώ, όπως εξήγησε ο επίτροπος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα προβληματικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού τομέα θα παραμείνουν ως σημαντικές προκλήσεις όχι μόνον τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η Κομισιόν έχει άλλωστε επισημάνει τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, το γεγονός πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον θα αναπτύξουν τις μελλοντικές τους εργασίες, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά. Όλο αυτό το δύσκολο «παζλ» αποτελεί ένα κληροδότημα της κρίσης από το οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν μπορούν ακόμη να απαλλαγούν.

Η Επιτροπή συμβουλεύει οι τράπεζες να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τα επερχόμενα stress tests επί όλων των σεναρίων. Σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας τους -ίσως και το κλειδί γι' αυτήν- είναι η μείωση των ανοιγμάτων που θα επιτευχθεί μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής». Όλο αυτό το πακέτο καθιστά τον «Ηρακλή» προαπαιτούμενο για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Το APS θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις τράπεζες να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό στόχο, σημείωναν τα τεχνικά κλιμάκια.
Η έγκριση του APS θα έρθει πολύ σύντομα από την DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), ενώ η κυβέρνηση οφείλει -και θα το πράξει- να συνεργαστεί πολύ στενά με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την επίτευξη των στόχων.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή διευρυμένη συνάντηση με τους CΕΟs των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ορισμένες τράπεζες εμφανίζονται να διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για το κόστος και την απομόχλευση των ισολογισμών τους, ωστόσο τα περιθώρια για ολιγωρίες είναι περίπου μηδενικά.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα πρέπει να ξεκινήσει και να λειτουργήσει άμεσα, καθώς οτιδήποτε άλλο θα επιφέρει πρόβλημα στην αξιολόγηση.