Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 08:15

Proton: Μεγάλη υποχώρηση των μετοχών

ΑΠΩΛΕΙΕΣ έως και 20%, σημείωσαν οι μετοχές της Proton Holdings Bhd., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, μετά τις ανακοινώσεις ότι η Volkswagen AG ματαίωσε τα σχέδιά της να επενδύσει στην κρατική εταιρεία της Μαλαισίας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, είπε στους επενδυτές στο Ντιτρόιτ αυτήν την εβδομάδα, ότι η προταθείσα συμμαχία με την Proton εγκαταλείφθηκε μετά τις διαφωνίες για τη στρατηγική, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στην Financial Times και την Asian Wall Street Journal. Ο εκπρόσωπος της Proton, Yusri Yusof, είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Η Proton, που παράγει έξι σχέδια αυτοκινήτων με το σήμα της και δύο τύπους του σπορ αυτοκινήτου Lotus, ψάχνει για ξένο συνεργάτη, από τη στιγμή που η Mitsubishi Motors Corp. και η Mitsubishi Corp. έθεσαν τον Ιανουάριο του 2005 τέλος στην επένδυση 21 ετών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Abdullah Ahmad Badawi, είπε τον Οκτώβριο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα και να βρει τρόπους να γίνει ανταγωνιστική, καθώς οι περιορισμοί στο εμπόριο της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας έχουν αρθεί.

Οι μετοχές της Proton υποχώρησαν έως και 1,25 ρίνγκιτ, σημειώνοντας πτώση ρεκόρ μέσα σε μία ημέρα, φθάνοντας στα 5,10 ρίνγκιτ και χάνοντας 687 εκατ. ρίνγκιτ, από τη χρηματιστηριακή της αξία. Οι μετοχές, οι οποίες πέρυσι υποχώρησαν 27%, διαπραγματεύθηκαν στις 11:42' π.μ. στην Κουάλα Λουμπούρ, στα 5,70 ρίνγκιτ, η μία.