Σε σημαντική μείωση της απόδοσης, καθώς και σε αύξηση του ύψους της έκδοσης κατά 25% (από τα 400 εκατ. ευρώ, που ήταν ο στόχος) οδήγησε η μεγάλη ζήτηση επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων. Έτσι, το συνολικό ύψος του έκδοσης, που πραγματοποιήθηκε προχθες, διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41.
Σε σημαντική μείωση της απόδοσης, καθώς και σε αύξηση του ύψους της έκδοσης κατά 25% (από τα 400 εκατ. ευρώ, που ήταν ο στόχος) οδήγησε η μεγάλη ζήτηση επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων. Έτσι, το συνολικό ύψος του έκδοσης, που πραγματοποιήθηκε προχθες, διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41.
Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Petroleum Finance (εξ ολοκλήρου θυγατρική των ΕΛΠΕ), οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ, με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές. Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου 240 εκατ.) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της εταιρείας, που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.
Συναλλαγή-ορόσημο για τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια χαρακτήρισε την έκδοση ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται επίσης για την πρώτη unrated διεθνή έκδοση ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας επομένως ψήφο εμπιστοσύνης και για την ελληνική οικονομία. «Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2,125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης», κατέληξε. Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του εκδότη, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου των ΕΛΠΕ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου. Η εκκαθάριση τόσο της έκδοσης όσο και της πρότασης εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2019.
Ερευνητική γεώτρηση
Την ίδια στιγμή, εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει από τα Ελληνικά Πετρέλαια η ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, ενώ είναι σε εξέλιξη οι ερευνητικές εργασίες στη ΒΔ Πελοπόννησο και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Αυτό ανακοίνωσαν μιλώντας σε συνέδριο στην Πάτρα ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε., και ο Φοίβος Συμεωνίδης, διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της ΕΛΠΕ Upstream.
Κοινωνικά οφέλη
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού τομέα, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία, συνεισφέρουν στην «κοινωνική Αλληλεγγύη Γενεών» (ασφαλιστικό σύστημα - συντάξεις), ενώ βοηθούν στην ενεργειακή επάρκεια και απεξάρτηση από τρίτους, καθώς και στη γεωπολιτική σταθερότητα. Ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση. Ενδεικτικό είναι ότι ενδεχόμενη ανεύρεση ενός μέσου κοιτάσματος 120 εκατομμυρίων βαρελιών θα σημάνει τη δημιουργία 300 νέων άμεσων θέσεων εργασίας και άλλων 1.000 έμμεσων θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της 25ετούς παραγωγής, το κοινωνικό προϊόν που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ (120 εκατ. ετησίως). Ταυτοχρόνως, τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου εκτιμώνται στα 200 εκατ., ενώ 20 εκατ. θα κατευθύνονται κάθε χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά 4,1 δισ. θα διατεθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Οι έρευνες που προγραμματίζονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και θα εκτελεστούν με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των δεσμεύσεων που προβλέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.