Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 20:37

Χρηματιστήρια: «Φοβισμένοι» οι επενδυτές

Με εγκράτεια από πλευράς επενδυτών έκλεισαν τα χρηματιστήρια, σε μία εβδομάδα που περιελάμβανε τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς από το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με εγκράτεια από πλευράς επενδυτών έκλεισαν τα χρηματιστήρια, σε μία εβδομάδα που περιελάμβανε τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς από το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στην αγορά πετρελαίου, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed κάλμαρε αρκετά τους επενδυτές, παραμένοντας όμως επιφυλακτικοί μετά τη νέα κρίση σε γεωπολιτικό επίπεδο στον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα την Πέμπτη αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον για να προλειάνουν το έδαφος για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Στη Wall Street οι Dow Jones και S&P 500 δεν κατάφεραν να φθάσουν στα ιστορικά υψηλά ρεκόρ τους καθώς ενδοσυνεδριακά σημείωναν υποτονικά κέρδη, ενώ ο Nasdaq κινούταν σε αρνητικό έδαφος, παρά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εξαιρέσει περισσότερα από 400 κινεζικά προϊόντα που είχαν δασμολογηθεί πέρυσι.

Παρόμοια η εικόνα και στην Ευρώπη με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν ήπια άνοδο και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει υψηλότερα κατά 0,29%.

Για άλλη μία συνεδρίαση ο κλάδος της ενέργειας ήταν αυτός που ενισχύθηκε περισσότερο (1,17%), σε αντίθεση με τον κλάδο της ψυχαγωγίας που δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη μετοχή της Thomas Cook που βυθίστηκε κατά 20,32% μετά τα δημοσιεύματα ότι θα χρειασθεί επιπλέον 250 εκατ. δολάρια για να μην χρεοκοπήσει.

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, οριακές απώλειες σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Στην Ασία μία ημέρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο -0,10%, ήταν η σειρά της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αναλάβει δράση και να μειώσει για 2ο διαδοχικό μήνα το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων δανείων διάρκειας ενός έτους από το 4,25% στο 4,20%.

Το νέο μέτρο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις από πλευράς επενδυτών, οδηγώντας τα ασιατικά χρηματιστήρια σε υποτονικά κέρδη, με εξαίρεση αυτό του Χονγκ Κονγκ που ήταν το μοναδικό που έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,13%.