Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 07:45

Toll: Απερρίφθη η προσφορά 3,5 δισ. δολ. εξαγοράς της Patrick

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Αυστραλίας, καταστρέφοντας το σχέδιο του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Toll Holdings Ltd., Paul Little, να εξαγοράσει αντί του ποσού των 4,6 δισ. δολ. Αυστραλίας (3,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) την Patrick Corp.

Οι μετοχές της Toll που εδρεύει στη Μελβούρνη, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, μετά τη σημερινή εντολή της Australian Competition & Consumer Commission να ακυρώσει ο Little την προσφορά. Οι μετοχές της Patrick κινήθηκα επίσης πτωτικά.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Patrick, Chris Corrigan, αγωνίστηκε πέντε μήνες να αντικρούσει την προφορά της Toll, λέγοντας ότι αυτή είναι ουσία ανεπαρκής και πως ο ίδιος μπορεί να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από τον Little. Η απόφαση επίσης της επιτροπής, χαλάει τα σχέδια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Richard Branson, να ανακτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας Virgin Blue Holdings Ltd., από την Patrick.

Οι μετοχές της Toll, σημείωναν απώλειες 1,20 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 8,5%, φθάνοντας στα 12,95 δολ. η μία, στις 3:10 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Patrick, υποχώρησαν 6,1%, φθάνοντας στα 6,83 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Αυστραλίας, απέρριψε την προσφορά της Toll να πουλήσει το τμήμα της ναυτιλίας Bass Strait, να νοικιάσει εννέα ατμομηχανές σε σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν τις ανατολικές με τις δυτικές ακτές της Αυστραλίας, σε ανταγωνίστριες και να ανοίξει την πρόσβαση σε σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς επίσης να εξέλθει της δραστηριότητας μεταφοράς με οχήματα, κρίνοντάς την ανεπαρκή.

Στο πλαίσιο της προσφοράς που ανακοινώθηκε στις 22 Αυγούστου, ο Little σχεδίαζε να μειώσει το μερίδιο 62,4% της Patrick στην Virgin Blue το λιγότερο στο 10%, μεταφέροντας και πάλι τον έλεγχο στον Branson ο οποίος ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους το 2000.