Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 09:53

Endesa: 2,54 δισ. ευρώ σε μερίσματα για να αποτρέψει την εξαγορά της

ΠΟΣΟΝ 2,54 δισ. ευρώ (3,1 δισ. δολ.) σε μερίσματα είπε ότι θα καταβάλλει φέτος η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, Endesa SA, η οποία εμφάνισε κέρδη ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους μετόχους της να απορρίψουν μια επιθετική προσφορά εξαγοράς της.

Η εταιρεία, που εδρεύει στη Μαδρίτη, σχεδιάζει να καταβάλλει 2,4 ευρώ ανά μετοχή σε μερίσματα, 74 σεντς περισσότερα από το 2004, σήμερα με σημερινή της ανακοίνωση. Το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στο 1,63 δισ. ευρώ από 81 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα κέρδη αυξήθηκαν από την πώληση μεριδίου στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Grupo Auna.

Υπό τη διοίκηση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, Rafael Miranda η εταιρεία επανέλαβε την υπόσχεσή της να καταβάλλει 7 δισ. ευρώ σε μερίσματα μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να αντικρούσει την επιθετική προσφορά εξαγοράς ύψους 22 δισ. ευρώ από την εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gas Natural SDG SA. Η ισπανική κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα εξαγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ευρώπης, στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Endesa νωρίτερα είχε πει ότι θα καταβάλλει τουλάχιστον 2 ευρώ ανά μετοχή σε μερίσματα. Από τα 2,4 ευρώ ανά μετοχή που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 30,5 σεντς κατεβλήθησαν ήδη τον Ιανουάριο, ενώ το υπόλοιπο των 2,095 ευρώ θα καταβληθεί στις 3 Ιουλίου.