Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2006 10:55

Βραζιλία: 4,9% η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο

ΑΥΞΗΣΗ, με ταχύτερο ρυθμό τον Νοέμβριο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Βραζιλίας, μετά τη μεγάλη ζήτηση σε έπιπλα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Οι λιανικές πωλήσεις, όπως υπολογίζονται σε όγκο, αυξήθηκαν 4,9% τον Νοέμβριο, μετά την αύξησή τους κατά 3,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των 16 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα είναι σε ποσοστό 4,35%.

Εποχιακώς προσαρμοσμένες οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα μειώσει αύριο τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 17,25% και στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών.

Από τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια μειώθηκαν 1,75% στο 18%, σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Το ρεάλ υποχώρησε 1,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς αναμένεται ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ταχύτερο απ΄ο,τι αναμενόταν. Το νόμισμα της Βραζιλίας διαπραγματεύθηκε στα 2,2958 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:03 π.μ. ώρα Ν. Υόρκης, χαμηλότερα από τα 2,2715 που ήταν αργά χθες.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.