Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco προξένησε μία απίστευτη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, η οποία μεταδόθηκε και στις χρηματιστηριακές αγορές.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco προξένησε μία απίστευτη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, η οποία μεταδόθηκε και στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας του χτυπήματος, είναι αναγκασμένη να μειώσει την παραγωγή της κατά 50%, το οποίο μεταφράζεται στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής του ορυκτού καυσίμου.
Στη Wall Street οι αναφορές ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου σε περίπτωση που δημιουργηθεί έλλειψη στην αμερικανική αγορά, δεν καθησύχασε τους επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούσαν ενδοσυνεδριακά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε απώλειες της τάξεως του 0,50%.
Στην Ευρώπη, το ανοδικό ράλι του κλάδου ενέργειας, που έκλεισε με κέρδη 2,78%, δεν ήταν αρκετό για να σπρώξει προς τα πάνω τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600, που κατέγραψε απώλειες 0,58%.
Στον αντίποδα, ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση ήταν ο τραπεζικός, υποχωρώντας 1,21%.
Η μετοχή της Airbus δέχθηκε έντονες πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να κλείσει τελικά 3,40% χαμηλότερα, μετά τα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα δικαιωθούν από τον ΠΟΕ για παράνομες επιδοτήσεις προς την ευρωπαϊκή εταιρεία από την Ε.Ε.
Αισθητές ήταν και οι απώλειες στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,71%), Λονδίνο (0,63%), Παρίσι (0,94%) και Μιλάνο (0,96%).
Στην Ασία, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αρκετά άτονη, τόσο από την επίθεση στη Saudi Aramco, όσο και από τα καινούρια απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα.
Η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο αναπτύχθηκε κατά 4,4%, ο βραδύτερος ρυθμός των τελευταίων 17,5 ετών, ενώ εξίσου απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα, τροφοδοτώντας με ανασφάλεια εκ νέου τους επενδυτές για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Ανεπαίσθητη πτώση 0,02% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σανγκάης, άνοδος 0,64% στη Σεούλ, πτώση 0,83% στο Χονγκ Κονγκ, το χρηματιστήριο του Τόκιο απουσίαζε, εξαιτίας εθνικής αργίας.