Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 08:18

Σταθερή η τιμή του αργού πετρελαίου

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή τους υποχώρηση, καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, εξ αιτίας του πιο ζεστού, από τον μέσον όρο, καιρού.

Τα αποθέματα των διυλισμένων καυσίμων, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα κατά 1,6% την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε 3,7% στις 17 Ιανουαρίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι προμήθειες ενδέχεται να διαταραχθούν εάν τα Ηνωμένα Εθνη επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, για να θέσει τέλος στην έρευνα του πυρηνικού του προγράμματος.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 65,78 δολ. το βαρέλι – 5 σεντς υψηλότερα – κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 12:21 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του βρίσκονται 38% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες τα συμβόλαια άγγιξαν τα 66,93 δολ., τα υψηλότερα επίεπδα μιας ημέρας από τις 30 Σεπτεμβρίου, μετά τις επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία, που μείωσαν κατά 9% την παραγωγή, σε συνδυασμό με την άρνηση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις προσπάθειες του Ιράν να αρχίσει και πάλι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το πετρέλαιο έκλεισε 58 σεντς χαμηλότερα, ποσοστό 0,9%, στα 65,73 δολ. το βαρέλι.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, διαπραγματεύθηκε στο 1,7802 δολ. το γαλόνι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή της 5 σεντς, ποσοστό 2,7%, στα 1,7733 δολ. το γαλόνι χθες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 1,7533 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή του 3,6 σεντς, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 1,7555 δολ. το γαλόνι, χθες.