Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 09:01

Shell, Total: Υπογραφή αρχικής συμφωνίας για προμήθεια LNG στη Gujarat

ΣΤΗΝ υπογραφή αρχικής συμφωνίας για την πώληση τουλάχιστον 2 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Gujarat State Petroleum Corp., υπέγραψε η Royal Dutch Shell Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης και η Total SA.

Εως και 500.000 μετρικούς τόνους αερίου θα προμηθεύσει το venture Gorgon LNG, στη Δυτική Αυστραλία, είπε η Anita Harben, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της Shell στην Αυστραλία. Οι φορτώσεις ενδέχεται να αρχίσουν το 2010, είπε η ίδια.

Η Shell κατέχει το 25% του venture με την Chevron Corp., που μέχρι στιγμής έχει αρχικές συμφωνίες να πουλήσει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πελάτες στην Ιαπωνία και το Μεξικό. Η Shell δεν έχει διευκρινίσει πού θα πουληθούν οι λοιπές ποσότητες, εάν θα πάνε στην Ινδία ή το πόσα χρόνια θα διαρκέσει η συμφωνία, είπε η Harben.

Η ζήτηση για αέριο στην Ινδία, που άρχισε να εισάγει LNG το 2004, αυξάνεται, αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση της μόλυνσης. Οι εισαγωγές ενδέχεται να ανέλθουν σε 8,1 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2010, από 2 εακτ. τόνους το 2004, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics, πέρυσι.

Η Shell νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε, ότι ο σταθμός Hazira ψάχνει για επιπλέον πελάτες αερίου, καθώς οι τιμές του καυσίμου παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Νωρίτερα, δημοσίευμα στην Business Standard, αναφέρθηκε, ότι ο σταθμός δεν λειτουργούσε επειδή δεν ήταν ικανός να τροφοδοτήσει τους Ινδούς αγοραστές σε διεθνείς τιμές.

Η Shell, η μεγαλύτερη – μη κρατική – εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, δαπάνησε 30 δισ. ρουπίες (667 εακτ. δολ.) για να κατασκευάσει τον δεύτερο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ινδία, στο λιμάνι Hazira.

H αρχική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Gujarat State Petroleum και της Hazira LNG Pte, τμήμα του οποίου το 74% κατέχει η Shell και το 26% η γαλλική Total SA, σύμφωνα με την Harben.