Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 09:26

Ιαπωνία: Ανακάμπτει η οικονομία καθώς οι εταιρείες αυξάνουν τις δαπάνες

ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ η οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους και η βελτίωση της αγοράς εργασίας ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήαμτα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της κυβέρνησης για τον Ιανουάριο.

«Η οικονομία ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στο Τόκυο, διατηρώντας την εκτίμησή του για την οικονομία αμετάβλητη και για πέμπτο μήνα. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί καθώς η ανθεκτικότητα των εταιρειών επεκτείνεται και στα νοικοκυριά».

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. επεκτείνουν τα εργοστάσιά τους και προσλαμβάνουν κόσμο, τονώνοντας την εσωτερική ζήτηση στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Η ανάκαμψη της οικονομίας από την Τρίτη ύφεση σε 15 χρόνια, τροφοδοτείται από τις εταιρείες και τους καταναλωτές και όχι από την κυβέρνηση ή την εξωτερική ζήτηση.

Οι μισθοί αυξήθηκαν τους έξι από τους οκτώ τελευταίους μήνες και τα πριμ του χειμώνα αυξήθηκαν κατά μέσον όρο σε 862.705 γιέν (7.531 δολ.) πέρυσι, 4,4% υψηλότερα έναντι του 2004, σύμφωνα με έρευνα τον μήνα που πέρασε μεταξύ των μεγαλυτέρων εταιρειών της Ιαπωνίας. Ο δείκτης απασχόλησης/αιτήσεων, που δείχνει πόσες θέσεις είναι διαθέσιμες για κάποιον που ψάχνει για δουλειά, αυξήθηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1992.

Η αύξηση της ζήτησης από εταιρείες και καταναλωτές, βοήθησε την οικονομία της Ιαπωνίας να αναπτυχθεί κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα, αφού εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp., δαπάνησε περισσότερα σε εξοπλισμό και έχτισαν εργοστάσια.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές τον Δεκέμβριο, η οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί 2,5% το 2005 και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε πέντε χρόνια.

Η ζήτηση για εξαγωγές από την Ασία και τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, διευρύνει το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση.

Το πλεόνασμα αναρριχήθηκε για τρίτο μήνα τον Δεκέμβριο, καθω΄ς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε πέντε μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση την εβδομάδα που πέρασε.

Η Bank of Japan θα ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις για την οικονομία στις 20 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.