Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 20:36

Ομόλογα: Rollercoaster των αποδόσεων μετά τα μέτρα της ΕΚΤ

Σε τροχιά rollercoaster επιδόθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με σκοπό να αναχαιτίσει την συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ευρω-οικονομίας.

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Σε τροχιά rollercoaster επιδόθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με σκοπό να αναχαιτίσει την συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ευρω-οικονομίας.

Μέχρι την ανακοίνωση της ΕΚΤ η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών τίτλων χρέους ήταν υποτονική κινούμενη σε ρηχά νερά, για να ξεκινήσει η κάθοδος προς τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, για να επιστρέψουν περίπου στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν προηγουμένως. 

Χωρίς να επιφυλάσσει καμία έκπληξη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού καταθετικού επιτοκίου στο -0,50% από -0,40%, ενώ διέλυσε τις αμφιβολίες που είχαν αναδυθεί σχετικά με νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας από το Νοέμβριο σε αγορές ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, για όσο χρειασθεί.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης επιδόθηκαν σε μία πτωτική πορεία, με αυτή του 10ετούς της Ιταλίας να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ ενδοσυνεδριακά στο 0,76%, κλείνοντας το spread στις 136 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (έκλεισε οριακά υψηλότερα στο -0,56%), η μικρότερη διαφορά από τον Μάιο του 2018.

Το 30ετές γερμανικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισχώρησε πιο βαθιά στο αρνητικό έδαφος, μετά την προσωρινή του ανάκαμψη πάνω από το 0 κατά τις 2 προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η 10ετία της Ιρλανδίας παρουσίασε την μεγαλύτερη μεταβολή με την απόδοσή της ενδοσυνεδριακά να καταγράφει την εξωπραγματική πτώση -1170%, διαμορφούμενη εκείνη τη στιγμή στο -0,112%.

Στην ΗΔΑΤ οι ελληνικοί τίτλοι συμπαρασύρθηκαν από τους ιταλικούς, σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, σε μία αρκετά υποτονική συνεδρίαση, καθώς ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 23 εκατ. ευρώ, με τα 7 εκατ. εξ αυτών να αφορούν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που ήταν και ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 6 εκατ. ευρώ έπεσε έως το 1,49%, ωστόσο στη συνέχεια αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις, για να κλείσει τελικά στο 1,53% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 211 μονάδες βάσης.

Στο 0,42% έπεσε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, στο 0,78% αυτή του 5ετούς, στο 1,24% διαμορφώθηκε η απόδοση του καινούργιου 7ετούς.