Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:26

ΙΕΑ: Oι ΗΠΑ και κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

O τίτλος του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο δεν θα μείνει στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ με τους ανεξάρτητους παραγωγούς που εκμεταλλεύθηκαν τα μέγιστα την ταχύτατη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων υποσκέλισε το βασίλειο του Αραβικού Κόλπου τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές τους να υπερβαίνουν τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι αυτό ήταν μία πρώτη γεύση για το μέλλον. 

O τίτλος του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο δεν θα μείνει στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ με τους ανεξάρτητους παραγωγούς που εκμεταλλεύθηκαν τα μέγιστα την ταχύτατη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων υποσκέλισε το βασίλειο του Αραβικού Κόλπου τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές τους να υπερβαίνουν τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι αυτό ήταν μία πρώτη γεύση για το μέλλον. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών ξεπέρασαν τον Ιούνιο τα 9 εκατ. βαρέλι ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία επέστρεψε στην κορυφή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επλήγησαν από τυφώνες, όπως και στις εμπορικές αντιπαραθέσεις, που όρθωσαν εμπόδια στην αναζήτηση αγορών από τους Αμερικανούς παραγωγούς. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μία περιόδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενεργά «ενεργειακή κυριαρχία», ανεξάρτητα με το τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του πετρελαίου. Μιλώντας πρόσφατα στο CNBC ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, είχε πει ότι η ενεργειακή κυριαρχία για την οποία μιλάει συχνά ο Τραμπ σημαίνει πολύ απλά πως «θα παράγουμε όση περισσότερη ενέργεια μπορούμε, όσο πιο καθαρά και φθηνά μπορούμε». 

Την τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου στα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατακτώντας τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού στον κόσμο. Αναλυτές προειδοποιούν πως πλέον η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πλημμυρίζει με πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο την παγκόσμια αγορά ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις τιμές. 

Η τιμή του μπρεντ κυμαίνεται σήμερα λίγο πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, περίπου 18% χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Απρίλιο. Η τιμή του αμερικανικού WTI έχει υποχωρήσει 15% στα 56 δολάρια το ίδιο διάστημα. 

naftemporiki.gr