Ο Τομά Πικετί με το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» πέτυχε να φέρει τις ανισότητες στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής συζήτησης.
Ο Τομά Πικετί με το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» πέτυχε να φέρει τις ανισότητες στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής συζήτησης.
Το βιβλίο του Γάλλου οικονομολόγου πούλησε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 γλώσσες και στα έξι χρόνια από την κυκλοφορία του ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί έθεσαν ως προτεραιότητα την αναδιανομή του πλούτου και την άμβλυνση των ανισοτήτων, ενώ ακόμη και δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Ρέι Ντάλιο, ζήτησαν υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων. Τώρα ο Πικετί επιστρέφει με νέο βιβλίο 1.232 σελίδων στο οποίο επεκτείνει την ανάλυσή του και πέραν των δυτικών οικονομιών, ενώ εξετάζει βαθύτερα το ρόλο της ιδεολογίας και της πολιτικής. Ο τίτλος του «Κεφάλαιο και Ιδεολογία».
«Σε αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσω να πείσω τον αναγνώστη ότι τα μαθήματ ατης ιστορίας μπορούν να μας οδηγήσουν στο να απαιτήσουμε περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα» γράφει σε απόσπασμα του προλόγου, που δημοσίευσε η Le Monde. Tονίζει δε ότι είναι λάθος να βλέπουμε την ανισότητα ως κάτι που έχει τις ρίζες του στη φύση ή οφείλεται στην τεχνολογική αλλαγή. Οι πραγματικές αιτίες της βρίσκονται στην πολιτική και την ιδεολογία υποστηρίζει και αυτό είναι που καθιστά και πιο εύκολη την αντιμετώπισή της.
Μεταξύ άλλων ο Πικετί προτείνει κανένας μέτοχος να μην έχει πάνω από το 10% των δικαιωμάτων ψήφου σε μία εταιρεία, ακόημ και εάν ελέγχει πολύ μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο. Εισηγείται επίσης την «κληρονομια για όλους», ένα ποσό που θα δίνεται σε κάθε πολίτη, χωρίς κριτήρια. Στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι 120.000 ευρώ εφάπαξ όταν φτάσουν την ηλικία των 25 ετών. Και τάσσεται υπέρ της φορολόγησης του πλούτου, που θα ξεκινάει με μόλις 0,1% επιβάρυνση σε εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ και θα φτάνει έως και το 90%.
Πηγή: Bloomberg