Η νέα αποκλιμάκωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, με το ετήσιο να υποχωρεί στο 0,29%, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει καταστρώσει σχέδιο σταδιακής μείωσης της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Η νέα αποκλιμάκωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, με το ετήσιο να υποχωρεί στο 0,29%, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει καταστρώσει σχέδιο σταδιακής μείωσης της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί στην υπογραφή διετούς σύμβασης με τη Lazard, η οποία αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αντικαθιστώντας τη Rothchild, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει επίσημα το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα, νέα σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της χώρας μέσω των εντόκων γραμματίων καταγράφηκε χθες κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Το κόστος τείνει πλέον στο μηδέν, καθώς το διάρκειας 52 εβδομάδων έντοκο γραμμάτιο έκλεισε στο 0,29%, από 0,47% που ήταν το κόστος της προηγούμενης έκδοσης στις 12 Ιουνίου.
Η «ιδέα» της σταδιακής αποκλιμάκωσης είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η έκθεση της χώρας σε βραχυχρόνιου χαρακτήρα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Και αυτό προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση απότομης αύξησης των επιτοκίων.
Πλέον, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, καθώς η πτώση των επιτοκίων στις αγορές είναι συνεχής. Με έναν δωδεκάμηνο κύκλο ανανέωσης των εντόκων γραμματίων, το κόστος τους θα πέσει κάτω από 0,3% κατά μέσο όρο, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως επισημάνθηκε από το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ σε πρόσφατη παρουσίαση σε επενδυτές, το απόθεμα των εντόκων γραμματίων έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο από το πρώτο τρίμηνο του 2013 όταν και μειώθηκε από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, στα 14,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Σήμερα το υπόλοιπο ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ. Έτσι, το κόστος για τη χώρα ανέρχεται -ετησιοποιημένο- στα 37,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Πρόκειται φυσικά για το χαμηλότερο κόστος που έχει καταγραφεί, γι' αυτό είναι και τόσο μικρό πλέον το οικονομικό κίνητρο για τη μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια.
Στη χθεσινή έκδοση το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και στις 12 Ιουνίου οπότε και έγινε η προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.
Οι προσφορές ήταν περιορισμένες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, καθώς ανήλθαν στα 996 εκατ. ευρώ από 1,421 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Έτσι, ο συντελεστής κάλυψης μειώθηκε στο 1,59 από 2,27 που ήταν την προηγούμενη φορά, ενώ το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε στα 812,5 δισ. ευρώ. Όπως πάντα, επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές μέχρι το ύψος του 30% του δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν έως σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Αλλαγή συμβούλου χρέους
Εν τω μεταξύ, κεντρικό στόχο αποτελεί για την κυβέρνηση η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα. Έτσι, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την υπογραφή διετούς σύμβασης με τη Lazard, η οποία αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με δεδομένο ότι επίκεινται ανακοινώσεις σήμερα από την ΕΚΤ για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, η χώρα έχει κάθε λόγο να «βιάζεται». Έτσι και στη σύμβαση έχει ενσωματωθεί bonus για τη Lazard σε περίπτωση πρόωρης επίτευξης του στόχου, δηλαδή πριν από τη 2ετία. Μέχρι τώρα τον συγκεκριμένο ρόλο είχε η Rothchild, η οποία είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η αποπληρωμή του ΔΝΤ
Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σταϊκούρας θα θέσει επίσημα το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ θα καταθέσει και το σχετικό αίτημα προς τον ESM και τον EFSF. Επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει συνολικά την πρόταση της νέας κυβέρνησης για την οικονομία. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ -η οποία θα γίνει με ίδιους πόρους της χώρας και όχι με το περιεχόμενο του μαξιλαριού για το χρέος- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη συγκεκριμένη ενέργεια το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 75 εκατ. ευρώ. Κατά την επίσκεψη στο Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αλλά και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.