Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει τελικώς απόφαση για μείωση των επιτοκίων και αυτά καταλήξουν αρνητικά (αφορά επιτόκια αναχρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα προς τις τράπεζες), τότε οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, θα πρέπει να πληρώνουν για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατηρούν. Αν ωστόσο η ΕΚΤ αποφασίσει να διαμορφώσει τα επιτόκια αυτά με κλίμακες, τότε μια τέτοια απόφαση εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που προσμετρά τις επιπτώσεις στα διάφορα σενάρια για το τι αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει τελικώς απόφαση για μείωση των επιτοκίων και αυτά καταλήξουν αρνητικά (αφορά επιτόκια αναχρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα προς τις τράπεζες), τότε οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, θα πρέπει να πληρώνουν για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατηρούν.
Αν ωστόσο η ΕΚΤ αποφασίσει να διαμορφώσει τα επιτόκια αυτά με κλίμακες, τότε μια τέτοια απόφαση εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που προσμετρά τις επιπτώσεις στα διάφορα σενάρια για το τι αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνει, αρνητική κατά 11% θα είναι για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, μια μείωση του ήδη αρνητικού καταθετικού επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία στην τελευταία της ανάλυση επιχειρεί να εκτιμήσει τις συνέπειες των επικείμενων νομισματικών αποφάσεων για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι μια απόφαση για κλιμακωτό καταθετικό επιτόκιο (με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας - SNB) θα μειώσει την αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.
Αν ωστόσο υπάρξει μείωση κατά 30 μονάδες βάσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου του 0,40%, η αρνητική επίδραση επί των κερδών θα διαμορφωθεί στο 17%, ενώ μια μείωση 20 μονάδων βάσης θα έχει αρνητική επίδραση 11%.
Σε ένα μάλλον ρεαλιστικό σενάριο, κατά το οποίο τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κατά 20 μ.β., η κερδοφορία του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ για τις 32 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, από το 2014, από όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε επιτόκια αρνητικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «πληρώσει» περί τα 23 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως με ενδιαφέρον αναμένονται και τυχόν αποφάσεις που θα μπορούσαν να εντάξουν τη χώρα σε ένα νέο QE στο πλαίσιο κάποιας εξαίρεσης -αφού η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα-, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται και ως ιδιαίτερα πιθανόν.