Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 08:41

Ford Motor: Ενδεχόμενο απόλυσης 25.000 εργαζομένων

ΑΚΟΜΑ 25.000 θέσεις εργασίας θα καταργήσει μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια η Ford Motor Co., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις ζημίες στη Βόρειο Αμερική, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, William Clay Ford Jr. θα ανακοινώσει τη μείωση των θέσεων εργασίας, ίση με περίπου 20% του εργατικού της δυναμικού στη Βόρειο Αμερική στις 23 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Way Forward», σύμφωνα με τον Bill Ford αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει περικοπές προσωπικού, χωρίς όμως να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό τους. Η απώλεια των 25.000 θέσεων εργασίας, θα είναι η μεγαλύτερη, στην οποία προχώρησε η Ford, από το 2002.

Μιλώντας ο Bill Ford την περασμένη εβδομάδα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντιτρόϊτ, είπε, ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των κερδών της εταιρείας, την οποία ίδρυσε ο προπάππος του. Η εταιρεία έχασε χρήματα στην αγορά αυτοκινήτων της Βορείου Αμερικής τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρίμηνα και έχασε μερίδιο στις ΗΠΑ τα τελευταία συνεχόμενα χρόνια από τις ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης και της Toyota Motor Corp.

Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί από τον Bill Ford στις 23 Ιανουαρίου, θα είναι το δεύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης από το 2001, όταν ανέλαβε τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας. Η Toyota πέρασε την Ford και κατέστη η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο το 2003. Η Ford απέσπασε μερίδιο 18,6% στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ πέρυσι, από 25,7% που κατείχε μια δεκαετία νωρίτερα.

Η Ford ενδέχεται επίσης να μειώσει τον αριθμό των εταιρικών στελεχών της. Σήμερα έχει 53, που είναι αντιπρόεδροι και πάνω. Ο επικεφαλής πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική Steve Lyons θα φύγει από την εταιρεία και ο αντιπρόεδρος Darryl Hazel θα επανατοποθετηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg.

H Ford είχε 122.877 υπαλλήλους στης Βόρειο Αμερική μέχρι τα τέλη του 2004, συμπεριλαμβανομένων και 35.000 μισθωτών υπαλλήλων. Η General Motors, η μεγαλύτερη αμερικανική ανταγωνίστρια της Ford έχει 142.000 υπαλλήλους και 36.000 μισθωτούς.

Επίσης η Ford έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση των κερδών της το τέταρτο τρίμηνο στις 23/1, τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της θα κυμανθούν από 1,1 έως 1,3 δισ. δολ. για το τρίμηνο, από την πώληση της Hertz Corp. σε όμιλο επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Carlyle Group, της Clayton, της Dubilier & Rice και του τμήματος εξαγορών της Merrill Lynch & Co.

Το εννεάμηνο του 2005, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν 1,87 δισ. δολάρια. Η Ford Motor Credit Co., το τμήμα χρηματοδότησης οχημάτων της εταιρείας, είχε την ίδια χρονική περίοδο καθαρά κέρδη 2,03 δισ. δολάρια.