Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 09:23

Inpex: Σχέδια για υπερδιπλάσια παραγωγή πετρελαίου και αερίου

ΤΟΝ υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 10 χρόνια, για να εξασφαλίσει την ενέργεια στη χώρα που της λείπουν τα δικά της αποθέματα, σχεδιάζει η Inpex Holdings Inc. της Ιαπωνίας, σύμφωνα με στέλεχός της.

Η Ιnpex Holdings, η μεγαλύτερη εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τον Masatoshi Sugioka, πρόεδρο της Teikoku Oil Co., την οποία η Inpex Corp. συμφώνησε να εξαγοράσει τον Νοέμβριο. Η παραγωγή 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αποτελεί περίπου το 1/ 4 της κατανάλωσης πετρελαίου της Ιαπωνίας.

Η Inpex Corp., επιδιώκει με την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, Teikoku Oil να αυξήσει το κεφάλαιο και τις τεχνικές πηγές της. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει οι εταιρείας να αυξήσουν την έρευνα για πετρέλαιο και αέριο στο εξωτερικό, καθώς ο ανταγωνισμός από την Κίνα και την Ινδία εντείνεται.

Οι μετοχές της Inpex Corp. αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία περιμένει από τους μετόχους της στις 31 Ιανουαρίου την έγκριση της εξαγοράς της Teikoku Oil, προς 361 δισ. γιέν (3,1 δισ. δολ.). Οι εταιρείες θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα μιας κοινής εταιρείας holding, της Inpex Holdings και προφανώς θα συγχωνευθούν τον Ιούνιο του 2008.

Σήμερα οι μετοχές της Inpex Corp. σημείωσαν άνοδο 8,7% και έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Πέρυσι σημείωσαν διπλάσια άνοδο, έναντι ανόδου 40% του δείκτη Nikkei 225.

Ιnpex και Teikoku Oil άντλησαν μαζί περίπου 372.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2006.

Η Ιαπωνία βασίζεται κατά 99% του πετρελαίου που καταναλώνει στις εισαγωγές, επειδή δεν έχει αποθέματα.