Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2006 13:50

ΔΝΤ: Συστάσεις προς ΕΚΤ για τα επιτόκια

«Θα συμβουλεύαμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει αργά και να περιμένει μέχρι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη πριν αρχίσει, σε μόνιμη βάση, να αυξάνει τα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ραγουράμ Ρατζάμ.

Ο Ρατζάμ σε συνέντευξή του στο Reuters είπε ακόμη ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη, διευκρινίζοντας ότι παραμένει το ερώτημα κατά πόσον η βελτίωση της ζήτησης στη Γερμανία έχει ως κινητήριο μοχλό εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού εκτιμά ότι η βελτίωση της οικονομίας στην Ευρώπη και η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ασία, αν μη τι άλλο, θα αντισταθμίσουν εν μέρει την αναμενόμενη επιβράδυνση στη ζήτηση στις ΗΠΑ, καθώς η αγορά ακινήτων εκεί αρχίζει να δείχνει σημάδια αποθέρμανσης.

«Το 2006 μοιάζει να υπόσχεται πολλά. Μοιάζει να είναι ισχυρή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη, φέτος, μοιάζει να είναι ακόμη καλύτερη από πέρυσι», εκτιμά ο Ρατζάμ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίσαμε πέρυσι καθώς οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κινούνται και πάλι ανοδικά.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters