Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 20:23
Σχεδόν τρεις μήνες περιθώριο έχουν ακόμα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 29η Νοεμβρίου 2019, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.
Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Σχεδόν τρεις μήνες περιθώριο έχουν ακόμα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 29η Νοεμβρίου 2019, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.
Η «Γενική Επιχειρηματικότητα» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και στον συγκεκριμένο κύκλο πρόκειται να διατεθούν 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και τα 140 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, με μέγιστο ύψος ενίσχυσης τα 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ ανά όμιλο.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος παρέχεται επιδότηση από 10% έως 55% (ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης της επιχείρησης) σε υφιστάμενες ή υπό ίδρυση επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τους δύο πρώτους κύκλους του καθεστώτος υποβλήθηκαν επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στον πρώτο κύκλο υποβλήθηκαν 427 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,28 δισ. ευρώ και στον δεύτερο κύκλο 511 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ.
Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
- Ατομική επιχείρηση.
- Εμπορική εταιρεία.
- Συνεταιρισμός.
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
- Εταιρείες υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
- Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρησής τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
- Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους εφόσον:
α) δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού,
β) δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
γ) δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα. Συγκεκριμένα:
α) για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποσό των 500.000 ευρώ,
β) για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
γ) για μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 150.000 ευρώ,
δ) για πολύ μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 100.000 ευρώ,
ε) για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ. Επ.) του ν. 4019/2011 (Α’ 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α’ 78) στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων το επιλέξιμο ύψος των επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, υποχρεούνται να λάβουν τη νομική μορφή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες προς ενίσχυσης δαπάνες είναι οι εξής:
1. Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:
- Κτηριακά: η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% και ανά περίπτωση το ποσοστό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί έως 80% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.
- Αγορά του συνόλου των παγίων μιας επιχείρησης: (κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμός) εφόσον η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της (τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να είναι έως 7 ετών).
- Εξοπλισμός: αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
- Μισθώματα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης: καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού υπό τον όρο ότι θα περιέλθουν στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη.
- Εκσυγχρονισμός ειδικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων: εξαιρούνται οι κτηριακές εγκαταστάσεις.
2. Άυλα στοιχεία ενεργητικού:
- Μεταφορά τεχνολογίας: μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
- Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου: ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
3. Μισθολογικό κόστος:
- Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας: αφορά θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης, διατηρείται στη συγκεκριμένη περιοχή για διάστημα 5 ετών για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 3 ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την ημερομηνία πρώτης πλήρωσής τους.
4. Λοιπές δαπάνες:
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες: μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
- Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τα τέσσερα είδη ενισχύσεων
Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» μπορούν να ενισχυθούν, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, με τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
- Φορολογική απαλλαγή, που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό.
- Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών. Η εν λόγω ενίσχυση παρέχεται μόνον στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12.
- Επιδότηση χρηματοδοτική μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη.
- Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.