Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006 11:50

Tata Steel: 13% χαμηλότερα κέρδη το γ' τρίμηνο της χρήσης

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό 13%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ινδίας, Tata Steel Ltd., καθώς το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από την Κίνα, που μείωσε τις τιμές. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Τα κέρδη της μειώθηκαν στα 7,53 δισ. ρουπίες (171 εκατ. δολ.) ή 13,62 ρουπίες ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 8,9 δισ. ρουπίες ή 16 ρουπίες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Πέντε οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 9,3 δισ. ρουπίες. Μείωση 1,3%, σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας.

Η Tata Steel κέρδισε 15% λιγότερα για κάθε τόνο ατσαλιού που πούλησε το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εξ αιτίας του κορεσμού των εξαγωγών από την Κίνα, παραγωγό του 1/3 του χάλυβα παγκοσμίως. Οι διεθνείς τιμές ενδέχεται να κυμανθούν 15% λιγότερο φέτος έναντι του 2005, εξ αιτίας της αύξησης της κινεζικής παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση της National Bank of Australia, τον μήνα που πέρασε.

Η αύξηση του ανταγωνισμού από την Κίνα, που είναι επίσης η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού παγκοσμίως ώθησαν χαμηλότερα τις τιμές κατά 25% στην Ασία, σύμφωνα με την Metal Bulletin Plc. Η Posco προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν έως και 12% φέτος, μετά την ανακοίνωσή της στις 12 Ιανουαρίου για μείωση των κερδών το τέταρτο τρίμηνο, περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.

Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Tata, η Steel Authority of India Ltd., και η μεγαλύτερη της χώρας, ενδέχεται να ανακοινώσει στις 27 Ιανουαρίου ότι τα κέρδη της μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 13,52 δισ. ρουπίες.

Οι εταιρείες παραγωγής ατσαλιού πληρώνουν 125 δολ. τον μετρικό τόνο ή σχεδόν το διπλάσιο για την εισαγωγή άνθρακα φέτος, καθώς η ζήτηση από τις χαλυβουργίες της Κίνας, αύξησε τον ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες.

Οι μετοχές της Tata σημείωσαν απώλειες 3,8%, φθάνοντας στις 349 ρουπίες η μία, αμέσως μετά την ανακοίνωση. Οι μετοχές, οι οποίες είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Sensitive φέτος, διαπραγματεύθηκαν στις 359,3 ρουπίες η μία στις 2:24 μ.μ., τοπική ώρα σήμερα στο Μουμπάϊ.

Οι μετοχές της Steel Authority, έχουν σημειώσει απώλειες 3% από την 1 η Ιανουαρίου, διευρύνοντας τις απώλειες του προηγούμενου έτους στο 14%.