Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 16:04

Μέσα στο μήνα έτοιμο το πλαίσιο για τη συστημική λύση των κόκκινων δανείων

 Το Asset Protection Scheme, που αποτελεί τη λύση η οποία έχει λάβει την έγκριση των θεσμών, θα μπορεί να φιλοξενήσει χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως θα λειτουργήσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς το θεσμικό πλαίσιο σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected] 

Μέσα στον μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία του APS, που αποτελεί τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία. Το ίδιο αναφέρουν και οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των παρουσιάσεών τους στα πολυάριθμα road shows που λαμβάνουν χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

 Το Asset Protection Scheme, που αποτελεί τη λύση η οποία έχει λάβει την έγκριση των θεσμών, θα μπορεί να φιλοξενήσει προβληματικά χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως θα λειτουργήσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς το θεσμικό πλαίσιο σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Σύμφωνα με κάποιες πηγές πραγματοποιούνται συζητήσεις προκειμένου το σχήμα να προικισθεί με άλλα 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια-απόθεμα του ESM, κάτι το οποίο διευρύνει τον ορίζοντα του σχήματος ως προς τα κόκκινα δάνεια που τελικώς το APS θα εγγυηθεί.

Μη υποχρεωτικό
Η υποχρέωση χρήσης του APS από τις τράπεζες δεν θα θεσμοθετηθεί όπως είχε αρχικώς προγραμματισθεί. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως εάν οι τιτλοποιήσεις δεν περνούσαν μέσα από το APS δεν θα γίνονταν αποδεκτές από τον SSM. Τούτο είχε κατ’ αρχήν σχεδιαστεί έτσι προκειμένου οι προμήθειες συμμετοχής στο σχήμα να είναι ικανοποιητικές για τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ο αριθμός των τραπεζών που θα μετείχαν θα διασφάλιζε και το ικανοποιητικό των εσόδων.

Ωστόσο, όλες οι τράπεζες εκτιμάται πως θα προχωρήσουν τελικώς στη χρήση του APS έστω και εάν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον νόμο, καθώς όποια τράπεζα δεν το πράξει θα πρέπει να δεσμεύσει κεφάλαια που στην αντίθετη περίπτωση τα διασφαλίζει το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπ’ αυτήν την έννοια αναμένεται όλες οι τράπεζες αφού δουν το κόστος των προμηθειών του σχήματος να προχωρήσουν στην υιοθέτηση αυτής και όχι άλλης λύσης. Τo κόστος της εγγυοδοσίας και ο χρόνος υιοθέτησης του APS είναι από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται άμεσα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό αναμένεται να είναι σπονδυλωτό, αναλόγως με τον χρονικό ορίζοντα απόσβεσης των δανείων και να βασίζεται στα τριετή και πενταετή CDS μολονότι οι αρμόδιες πλευρές δεν αναλύουν προσωρινά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα, αυτός εξελίσσεται σε επίσης μείζον θέμα μιας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, αφού οι στόχοι για τα NPEs εξαρτώνται από τη συστημική λύση. Τέλος, οι στόχοι αυτοί είναι εξόχως σημαντικοί για τα stress tests του 2020, τα οποία ως γνωστόν θα διενεργηθούν με στοιχεία που αφορούν το 2019.

Το APS είναι ένα από τα μείζονα θέματα που ξένοι θεσμικοί επενδυτές θέτουν ως ερώτημα στις τράπεζες κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών τους μαζί με την πορεία των κόκκινων δανείων.

Η αγορά ακινήτων
Τα άλλα δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ξένους είναι οι εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για την πορεία τους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις τους ως προς την πορεία της αγοράς ακινήτων. Ιδιαίτερα ως προς τα ακίνητα, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και τούτο διότι τα ακίνητα αποτελούν ενέχυρα και άρα επηρεάζουν τις προβλέψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και άρα και τα αποτελέσματά τους.