Οι μετοχές της παγκόσμιας αγοράς αντιμετωπίζουν ενάντιους ανέμους από τις δασμολογήσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις 15% σε ποικίλα από κινεζικά προϊόντα την Κυριακή και η Κίνα άρχισε να επιβάλλει νέους δασμούς στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι μετοχές της παγκόσμιας αγοράς αντιμετωπίζουν ενάντιους ανέμους από τις δασμολογήσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις 15% σε ποικίλα από κινεζικά προϊόντα την Κυριακή και η Κίνα άρχισε να επιβάλλει νέους δασμούς στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου.
Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει καταθέσει καταγγελία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με εισαγωγικούς δασμούς στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας τις τελευταίες δασμολογικές πράξεις, παραβιάζοντας τη συναίνεση που πέτυχαν οι δυο ηγέτες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια συνάντηση στην Οσάκα.
Παρά τα πολλά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit, οι επενδυτές φαίνεται να συνηθίζουν. Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα επιλύσουν όλα τα ζητήματα. Αλλά όσο η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να κινείται, οι τιμές των μετοχών θα έχουν περιορισμένη πιθανότητα καθόδου. Εκτιμούν οι αναλυτές των ασιατικών αγορών.
Η έρευνα από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) που αναμένεται σήμερα, αποτελεί μείζονα στόχο για τους επενδυτές. Παρόλο που η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης ISM μέχρι στιγμής παρέμεινε πάνω από 50, γεγονός που διαχωρίζει τη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός Τζόνσον προειδοποίησε σιωπηρά τους νομοθέτες τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει εκλογές εάν δεσμεύσουν τα χέρια του στο Μπρέξιτ, αποκλείοντας την περαιτέρω καθυστέρηση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αβεβαιότητες σχετικά με την Brexit έχουν ήδη επιδεινώσει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με έρευνα της IHS Markit / CIPS να δείχνει ότι η βρετανική παραγωγή υποχώρησε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό σε επτά χρόνια.
Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για να μετριάσει το χτύπημα, πιέζοντας το ευρώ. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε σε ένα χαμηλό δύο ετών ύψους 1,09555 δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές της Τρίτης.
Η Αθηναϊκή αγορά
Η αργία του «Φάρου των χρηματιστηρίων» (Wall Street) φάνηκε σε όλα τα επίπεδα, από το τζίρο ως τη μικρή διακύμανση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αλλάζουν όλα σήμερα.
Ήταν ξεκίνημα που προκάλεσε έκπληξη αυτό του Σεπτέμβρη. Γιατί ήταν ξεκάθαρα πτωτικό, ενώ στην κεφαλαιαγορά του ευρώ τα μηνύματα αφορούσαν σε άνοδο των μετοχικών αξιών. Στο πρώτο δεκάλεπτο τα blue chip με θετικό πρόσημο ήταν λιγότερα από πέντε και η δυναμική είχε οδηγήσει τον μέσο όρο στις 860 μονάδες. Δηλαδή με απώλειες -0,9% και τζίρο κατώτερο των 2 εκατ. ευρώ, η Αθήνα υποστήριζε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων. Αλλά οι 860 μονάδες δεν είναι ένα τυχαίο επίπεδο, με βάση τη στατιστική προϊστορία. Οι αλλαγές στην τάση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν περισσότερες από πέντε στην πρώτη ώρα και άρα η νευρικότητα υπήρχε και εκεί, αλλά η ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση είχε οριστεί σε θετικό πεδίο. Εδώ υπήρχε μια διαφορά. Δεν υπήρξαν αμφιταλαντεύσεις αλλά αναζήτηση χαμηλών με το καλημέρα, καλό μήνα.
Η διαφορά της εικόνας με την συμπλήρωση του ημίωρου με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ήταν η παρουσία ενός μόνο ανοδικού blue chip και είχε τον ΓΔ στις 858 μονάδες με τζίρο στα 4,8 εκατ. ευρώ, αφού είχε ήδη επισκεφθεί τις 855,7. Από τα βασικά μειονεκτήματα στο ξεκίνημα του και ανάμεσά τους ήταν μετοχές Σεπτεμβρίου ήταν η αργία της Wall Street και η τάση για ρευστοποίηση θέσεων στις Τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα πρώτου εξάμηνου. Οι μεταβολές των μετοχών των συστημικών τραπεζών εμφάνιζαν απώλειες από -2% ως -3,6%, με τάση να διευρυνθούν ειδοποιώντας πως η αναζήτηση πυθμένα θα συνεχιστεί. Όταν η αγορά πλησίαζε στο μέσο της συνόδου πέντε λεπτά πριν τις 14:00 οι θεσμικοί με τον τρόπο τους είχαν ορίσει τον πυθμένα της μέρας δυο φορές (στις 11:07 και στις 12:42) και ήταν λίγο πάνω από τις 855 μονάδες (855,20).
Η μάχη για τις 860 μονάδες φάνηκε πως είχε κερδισθεί μετά τις 15:30, ο τζίρος μετά από πέντε ώρες είχε περιοριστεί στα 25 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια η εικόνα της αγοράς ήταν εύκολα ανατρέψιμη αν υπήρχε σχέδιο ή οι εξελίξεις διαμόρφωναν μια βάση για κάτι τέτοιο. Αυτό ωστόσο δεν έγινε χθες, αλλά με πλάγια κίνηση ήτοι ισορροπία σε ζώνη ανάμεσα στις 860 και τις 863 μονάδες είχαμε πτωτική συσσώρευση με αδύναμους όγκους.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε με την ευκαιρία του φινάλε του Αυγούστου:
«O Αύγουστος ήταν και ο πρώτος μήνας που η Αγορά διόρθωσε (-3,54%), μετά από 7 σερί ανοδικούς μήνες, κάτι που μόνο υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά από την στιγμή που μάζεψε και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, στην διάρκεια του μήνα.
Το πιο θετικό νέο που έβγαλε ο Αύγουστος ήταν η απόφαση για την άρση των Capital Controls, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους στο άμεσο μέλλον. Η εμπιστοσύνη αρχίζει αργά και σταθερά να επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια, με την Κυβέρνηση να εκπλήσσει θετικά, όχι μόνο για τις κινήσεις της, αλλά και για την ταχύτητά της. Το θέμα Ελληνικό είναι και ο πιο σημαντικός στόχος να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και να ξεκινήσει, επιτέλους, το 2020. Από την άλλη η Αγορά περιμένει την υλοποίηση αρκετών νομοσχεδίων που θα βοηθήσουν την Οικονομία, όπως αυτό της άρσης του ΦΠΑ για τα νεόδμητα, αλλά και την μείωση του φόρου στις Επιχειρήσεις σε 24% στα κέρδη του 2019 και 20% στα κέρδη του 2020. Αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση στις Εισηγμένες, παράλληλα με την μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Από την άλλη οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και εκδηλώσεις της Κυβέρνησης με Ξένους Ηγέτες, θα δείξουν σύντομα αν έχουν αποτελέσματα. Το θέμα ΔΕΗ δείχνει να παίρνει τον δρόμο του, μιας και η Εταιρεία, με την αύξηση στα τιμολόγια, λύνει το θέμα ρευστότητας και όλα δείχνουν ότι εκπονείται σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον. Το ταμπλό, φυσικά, ήδη αρχίζει και αποτιμά την ΔΕΗ σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και η κεφαλαιοποίησή της είναι πράγματι αστεία.
Είμαστε μεσοπρόθεσμα πολύ αισιόδοξοι για την Οικονομία και παράλληλα για την Αγορά και θεωρούμε πως αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Το “αγκάθι” του Τραπεζικού κλάδου πρέπει να λυθεί το επόμενο διάστημα, μιας και θα είναι και ο κλάδος που θα κάνει την διαφορά, σκεπτόμενοι πάντα πως στην παρούσα κατάσταση δεν βοηθάει, όσο θα μπορούσε την Οικονομία. Είναι δεδομένο ότι χρηματιστηριακά θα δούμε αυξημένο volatility το επόμενο διάστημα, μέχρι η Αγορά ‘χωνέψει’ για τα καλά το επίπεδο των 800 μονάδων».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία Labor day
ΕΥΡΩΠΗ
Με το δεξί ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο τα κυριότερα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και εν μέρει στην Ασία, σε μία συνεδρίαση που η Wall Street ήταν απούσα εξαιτίας τις εθνικής αργίας της Ημέρας της Εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Παρά την νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών η μία χώρα στα προϊόντα της άλλης, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο συντριπτικό ποσοστό των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου, οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις μετοχές.
Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,32%, επεκτείνοντας το ανοδικό του σερί στις 3 διαδοχικές συνεδριάσεις, στην προσπάθειά του να διαγράψει τις απώλειες της τάξεως του 1,63%, με τις οποίες ολοκλήρωσε τον Αύγουστο, ο 2ος μήνας με αρνητικό πρόσημο για το 2019 ( προηγήθηκε ο Μάιος ο οποίος έκανε βουτιά 5,70%).
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο συρρικνώθηκε για 7ο διαδοχικό μήνα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία έτρεξε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών.
Η μετοχή της AstraZeneca έκλεισε με άνοδο 2,94%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό ρεκόρ, μετά τα θετικά αποτελέσματα μελέτης για καινούργιο φάρμακο, βοηθώντας παράλληλα τον κλάδο της υγείας να ενισχυθεί 0,77%.
Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,12%), Λονδίνο (1,04%), Παρίσι (0,23%) και Μιλάνο (0,61%).
Στην Ασία δεν επικράτησε μία ξεκάθαρη τάση στις αγορές, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και τη μεταποίηση να μονοπωλεί επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Αύγουστο σε Ιαπωνία και Κίναεπιβραδύνθηκε, ακολουθώντας τη γενικότερη συρρίκνωση που παρατηρείται στον κλάδο ανά τον κόσμο.
Παρά τη νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση, το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 1,31%, ενώ οριακά κέρδη 0,07% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σεούλ.
Αντίθετα απώλειες 0,41% και 0,38% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα.
ΧΑ
Με κίνηση σε αρνητικό πεδίο και χαμηλό όγκο, κρατήθηκαν οι 860 μονάδες
Στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 3,66 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης (868,10), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 855,20 από 858,84 μονάδες την προηγούμενη, στις 12:42. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ικανής σχετικά διάρκειας αντίδραση που έφερε υπέρβαση του επιπέδου των 860 μονάδων στις 13:28. Αλλά από τις 13:30 και αφού ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 860 μονάδες είχαμε μετά επανάληψη της ανοδικής προσπάθειας που τον οδήγησε δυο φορές πάνω από τις 862 μονάδες. Ήταν τελικά πλάγια η κίνηση του ΓΔ στο δεύτερο μέρος, ανάμεσα στις 860 και τις 863 μονάδες Απουσίασε παντελώς η δυναμική των προηγούμενων συνεδριάσεων της σχεδόν κατακόρυφης αναζήτησης ανώτερου μέρας στην τελευταία ώρα. Η πλάγια κίνηση στο τέλος τον άφησε στις 17:00 στις 861,79 μονάδες. Υπήρξε υπεροχή της προσφοράς στις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε χαμηλότερα, αφού η πίεση για τις Τραπεζικές μετοχές δυνάμωσε στις δημοπρασίες. Το μέγιστο μέρας έγινε η τιμή στο άνοιγμα ήτοι οι 864,44 από 868,10 την προηγούμενη.
Ο ΓΔ δεν πέρασε ούτε στιγμή σε θετικό πεδίο. Απόκτησε πορεία ανοδική χωρίς πισωγυρίσματα από τις 11:08 ως τις 11:35. Η καθοδική κίνηση σε αρνητικό πεδίο τον έφερε κοντά αλλά όχι κάτω από τις 855, δυο φορές στις 11:07 και στις 12:42 αλλά τότε κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Η πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα δεν συνεχίστηκε. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε καθοδικά -0,87% (καταλήγοντας στη γειτονιά των 860 μονάδων) σε αντίθεση με τις ικανές ανοδικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ.
Ήταν τελείως διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη, με σταθερότητα της ζήτησης σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη ενδοσυνεδριακά που αυξήθηκαν προς το τέλος και κύρια εκτός των δεικτοβαρών τραπεζών. Ήτοι ΔΕΗ +11,34%, οι ΑΔΜΗΕ +1,16%, ΣΑΡ +0,60%, ΤΕΝΕΡΓ +0,51% και ΟΛΠ +0,42%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 762,73 από 781,99 μονάδες με μεταβολή -2,46%.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας στο άνοιγμα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΣΕΝΕΡ -2,09%, ΕΛΠΕ -1,93%, ΜΠΕΛΑ -1,43%, ΜΥΤΙΛ -1,34%, ΜΟΗ -1,17%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΙΤC στο -1,10%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η απουσία των θεσμικών του δολαρίου έγινε αισθητή στους όγκους.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, και εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία καθώς η μεταβολή του μέσου όρου ήταν αρνητική. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με ανοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ, εκδηλώθηκαν περιοδικά δυο φορές και κράτησαν πολύ. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων στο πρώτο μέρος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν σταθερά σε θετικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης είχαν αργία και δεν επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν εικόνα ανοδική, καταλήγοντας με μεταβολές από +0,15% ως +0,50%.
Τη σύνοδο σφράγισε πολύ χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,553 εκατ. ευρώ (για ΤΕΝΕΡΓ 1,631 εκατ. ευρώ, ΜΟΗ 395.747 ευρώ, και ΟΠΑΠ 525.584 ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (2 από 8 μονάδες) αλλά με μεταβολή 2 μονάδων βάσης, η απόδοση από 1,64% κατέληξε στο 1,62%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 5,31 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,173 από 59,760 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,46% από +2,11%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,90% από +0,62%, την ΕΤΕ στο -3,11% από +2,05%, ΕΥΡΩΒ -1,93% από +3,47% και την ΠΕΙΡ στο -4,29% από +3,01%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,27% από +0,12%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 6) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,87% οδηγήθηκε στις 860,51 από 868,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2120,85 από 2143,25 με μεταβολή -1,05%. Οι δημοπρασίες ώθησαν χαμηλότερα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,321 από 90,357 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,553 από 3,249 εκατ. ευρώ την Παρασκευή. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 29,630 από 82,801 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,009 από 1,580 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 67, των καθοδικών 54 από 36 και 32 από 23 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Διατήρηση των επιφυλάξεων για τη βραχυπρόθεσμη τάση
Στην πρώτη σύνοδο του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν πτωτικά τον FTSE25. Με απώλειες από το άνοιγμα στις 2133,89 μονάδες που αποτέλεσε μέγιστο μέρας. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2112,38, έγινε στις 10:52 δηλαδή πάλι στο πρώτο μέρος. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2125,49 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2120,85 από 2143,25 αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,05%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,243 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 818 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2135,00, κατώτερο τις 2117,00 και τελευταίες πράξεις στις 2123,50 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 173 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2130,50 μονάδες και κατώτερο τις 2119,75, με τελευταίες πράξεις στις 2130,50. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.755 από 15.994 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 512 από 448.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 43 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 67 για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 44 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2200 μονάδες σποραδικά. Για την επόμενη σειρά (Οκτωβρίου) διακινήθηκαν 12 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες.
Η οριακή προπορεία του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου στην πρώτη εβδομάδα του μήνα υποδηλώνει την επιφύλαξη των εγχώριων επαγγελματιών για την τάση στο άμεσο μέλλον. Αυτό αποτυπώνεται και στα σχόλια των εγχώριων αναλυτών και στις παρατηρήσεις των χρηματιστηριακών εταιριών. Η Leon Depolas Sec σημείωσε: «Με μικρότερες απώλειες 3,54% έκλεισε εν τέλει ο Αύγουστος, ενώ ο ΓΔ έχει υπερβεί το άνω όριο του ‘trading range’ που είχαμε τοποθετήσει στις 850 μονάδες. Όσο παραμένουμε πάνω από αυτά τα επίπεδα και δεν έχουμε κάτι απρόοπτο από το εξωτερικό, ενδέχεται να δοκιμαστούν τα υψηλά των 900 μονάδων εκ νέου. Άλλωστε, τα θεμελιώδη δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Για σήμερα, απόλυτα αναμενόμενη η, περίπου, σταθεροποιητική συνεδρίαση καθώς και οι Αμερικανικές Αγορές είναι κλειστές (Labour Day). Για το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το Χ.Α.»
Η Beta Sec ανέφερε: «Το ενδιαφέρον των Επενδυτών θα παραμείνει επιλεκτικό, λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, ενώ κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αναμένονται λόγω βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης».
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ σημείωσε:
«Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν καλύτερο από το πρώτο για τα Χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Όσοι προέβλεπαν καταστροφή, μετέθεσαν τις προβλέψεις για το Σεπτέμβριο.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη έχουμε σημαντικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Στην Ελλάδα, τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά, αλλά η πτώση των επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην πραγματική Οικονομία, ούτε και στο Χρηματιστήριο. Η έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει ευκαιρία για την Κυβέρνηση να δείξει το φιλοεπενδυτικό της πρόσωπο. Αν αυτό συνοδευτεί και από νέα για κάποιες Αποκρατικοποιήσεις, ή εξαγγελίες για τον αναπτυξιακό Νόμο που θα είναι φιλικές στην Αγορά, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν.
Φυσικά, χρήματα για επενδύσεις μπορούν να έρθουν μόνο από το εξωτερικό, οπότε οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι σημαντικές. Στον τομέα όμως της πραγματικής Οικονομίας της Ελλάδας, αρχίζει να ξεκαθαρίζει μια στρατηγική. Μέχρι τώρα οι Ξένοι μας χρηματοδοτούσαν με δάνεια για να αποπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και να έχουμε καιρό να φτιάξουμε την Οικονομία μας. Το μοντέλο απέτυχε και ούτως, ή άλλως λήγει το 2022. Από κει και πέρα η Ελλάδα πρέπει να παράγει αρκετά ώστε να αποπληρώνει μόνη της τα δάνεια, αλλιώς και οι Ξένες Κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί σε επίπεδο να παράγει τα απαραίτητα. Η νέα Κυβέρνηση το έχει καταλάβει αυτό και ζητάει επενδύσεις και οι Ξένοι φαίνεται να το καταλαβαίνουν και αρχίζουν να ακούνε. Τεχνικά στηρίξεις υπάρχουν στις 850 μονάδες και μετά στις 835. Αντιστάσεις στις 865 και μετά στις 880 μονάδες. Ενόψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δούμε διακυμάνσεις»
Σήμερα
Οι μετοχικές αξίες παγκόσμια επλήγησαν από τις εμπορικές τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σήμερα Τρίτη 3/9, ενώ η βρετανική λίρα φλερτάρει με χαμηλά σε βάθος 2 1/2 ετών, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές για να ανακόψει τις προσπάθειες βουλευτών να αποτρέψουν έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία έχασε -0,2% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ δεν άλλαξαν στις εμπορικές συναλλαγές της Τρίτης μετά τις αργίες της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα. Η απόδοση των 10 ετών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ήταν επίπεδη στο 1,506%.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διαπραγματεύτηκε στα 1,2063 δολάρια. Το νόμισμα ήταν μόλις μισό σεντ πάνω από το χαμηλό των 2 1/2 ετών του 1.,2015 που εμφανίστηκε στις 12 Αυγούστου. Το ευρώ υποχώρησε σε ένα χαμηλό δύο ετών ύψους 1,09555 δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές της Τρίτης.