Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 07:41

Toshiba: Ετοιμη να αγοράσει την Westinghouse αντί 5 δισ. δολ.

ΕΤΟΙΜΗ να αγοράσει την Westinghouse Electric Co., αντί του ποσού των 5 δισ. δολ., προκειμένου να επεκταθεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ, είναι η Toshiba Corp., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υλικού για πυρηνική ενέργεια της Ιαπωνίας.

Η Toshiba προσέφερε το υψηλότερο ποσό για την Westinghouse και βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την αγορά της εταιρείας, από την British Nuclear Fuels Plc, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της British Nuclear. Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα των συνομιλιών και προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πρότειναν την τιμή για την εμπορική συναλλαγή.

Ο πρόεδρος της Toshiba, Atsutoshi Nishida, 61 ετών, επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητες ηλεκτρικής ενεργείας της εταιρείας, καθώς οι εργασίες στον τομέα των chip και των ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης απειλούνται, από την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών. Η εξαγορά της Westinghouse θα βοηθήσει την Toshiba να κερδίσει δουλειές στην Κίνα, η οποία ενδέχεται να δαπανήσει έως και 54 δισ. δολ. έως το 2020 για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι μετοχές της Toshiba υποχώρησαν 1,5%, στα 720 γιέν η μία, στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Toshiba Plant Systems & Services Corp., η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια με εξοπλισμό που κατασκευάζει η μητρική της, σημείωναν απώλειες 7,3%, φθάνοντας στα 736 γιέν η μία, μειώνοντας την άνοδο που σημείωσαν χθες σε ποσοστό 7,2%.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Nihon Keizai ανέφερε σε δημοσίευμά της, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η Marubeni, Mitsui & Co. και η Shaw Group Inc. θα προσφέρουν το ήμισυ των κεφαλαίων για την προσφορά εξαγοράς της Toshiba. Το δημοσίευμα δεν ανέφερε το ύψος της επένδυσης των εταιρειών.