Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 18:33

Παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές για την Ελλάδα

Η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αποκλείει μια νέα έξοδο στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει υπερκαλύψει τις ετήσιες δανειακές του ανάγκες.

Η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αποκλείει μια νέα έξοδο στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει υπερκαλύψει τις ετήσιες δανειακές του ανάγκες.

Το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας -αρχικός στόχος τα 7 δισ. ευρώ- ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο οπότε και υπερκαλύφθηκε, με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσφέρει ενδεχομένως την «πολυτέλεια» για μια νέα ομολογιακή έκδοση το επόμενο διάστημα.

Το κυνήγι αποδόσεων, το βασικό στοιχείο το οποίο έχει χαρακτηρίσει σε αυτήν τη φάση το διεθνές περιβάλλον, έχει ευνοήσει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, όντας περισσότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Εξάλλου, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών, οι οποίοι ωθούν ένα ράλι ομολόγων εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Ζητούμενο για το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ άλλων προκειμένου να διατηρήσει βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, όπως υπογραμμίζει μια σειρά αναλυτών, είναι να συγκεντρώνει στις εκδόσεις του θεσμικούς επενδυτές αντί για κερδοσκοπικά funds.

Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι τέτοιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στα ραντάρ τους. Σημειωτέον, ενώ στην έκδοση του 2014 λιγότερο από 30% των επενδυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές και το 50% αγοράστηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια, στις φετινές εκδόσεις του δημοσίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν μόνο το 11% και οι θεσμικοί επενδυτές το 70%.   

naftemporiki.gr