Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 09:39

Bharti: 25% η αύξηση των κερδών το τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 25%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, Bharti Tele-Ventures Ltd. και εκτός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,45 δισ. ρουπίες (123 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου από 4,36 δισ. ρουπίες, πριν από ένα χρόνο, με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Τα κέρδη υστέρησαν των εκτιμήσεων των πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, καθώς εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 5,71 δισ. ρουπίες. Αύξηση σε ποσοστό 42% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 30,3 δισ. ρουπίες, από 21,3 δισ. ρουπίες.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης και της Bharti, καθώς και της πιο κοντινής ανταγωνίστριάς της, Reliance Infocomm, αντιμετωπίζουν την μείωση των εσόδων ανά χρήστη, καθώς οι δασμοί, ήδη από τους πιο χαμηλούς στον κόσμο, σημειώνουν περαιτέρω μείωση. Οι εταιρείες μάχονται να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση σε μία αγορά, για την οποία η Gartner Inc. έχει προβλέψει ότι θα αναπτυχθεί περίπου τέσσερις φορές, στα 300 εκατ. χρήστες κινητών τηλεφώνων μέχρι το 2009.

Οι μετοχές της Bharti σημείωσαν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 11:19 π.μ. σήμερα στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ, στις 345,9 ρουπίες η μία. Συνολικά το 2005 σημείωσαν αύξηση 60%, έναντι ανόδου 43% του δείκτη Sensitive του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές, της εταιρείας, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους τον Φεβρουάριο του 2002, έχουν σημειώσει περισσότερο από επτά φορές άνοδο.