Οι επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά καλούνται σήμερα να αντιδράσουν σε εξελίξεις που ξεδιπλώθηκαν στο Σαββατοκύριακο με τις αγορές αξιών της Νέας Υόρκης σε αργία (Labor Day) αντίστοιχη της Πρωτομαγιάς. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβαλε δασμούς 15% σε μια ποικιλία κινεζικών προϊόντων την Κυριακή - συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων, των smart ρολογιών και των τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης - ενώ η Κίνα επέβαλε νέους δασμούς στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου». Διαβάσαμε στο Reuters. Καλό μήνα και ας μην του φαίνεται.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά καλούνται σήμερα να αντιδράσουν σε εξελίξεις που ξεδιπλώθηκαν στο Σαββατοκύριακο με τις αγορές αξιών της Νέας Υόρκης σε αργία (Labor Day) αντίστοιχη της Πρωτομαγιάς. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβαλε δασμούς 15% σε μια ποικιλία κινεζικών προϊόντων την Κυριακή - συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων, των smart ρολογιών και των τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης - ενώ η Κίνα επέβαλε νέους δασμούς στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου». Διαβάσαμε στο Reuters. Καλό μήνα και ας μην του φαίνεται.
Τα ακριβότερα τιμολόγια θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά των ΗΠΑ μέχρι 1.000 δολάρια ετησίως, με τον τελευταίο γύρο δασμολόγησης να χτυπά ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτικών αγαθών των ΗΠΑ. Σε αντίποινα, η Κίνα άρχισε να επιβάλλει πρόσθετα τιμολόγια σε ορισμένα από τα προϊόντα των ΗΠΑ που τοποθέτησαν σε μια λίστα στόχων ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε την αξία των προϊόντων που αντιμετωπίζουν υψηλότερα τιμολόγια από την Κυριακή.
Με αυτά τα δεδομένα από τη ροή των ειδήσεων θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές και στην Αθήνα με την αγορά να έρχεται από τον Αύγουστο των δυο όψεων με τη θετική ωστόσο να εμφανίζεται στο τέλος του. Τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν και κινούνται πτωτικά αλλά οι απώλειες έχουν μειωθεί έναντι αυτών στο ξεκίνημα.
Οι επενδυτές παγκόσμια κρατούν την ψυχραιμία τους έναντι της διάθεσης φυγής από το ρίσκο, ενώ οι εντάσεις στη διαπραγμάτευση για το εμπόριο δεν υποχωρούν αισθητά, γιατί ελπίζουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να πάρουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αλλά οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι μάγοι ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος από τα εργαλεία τους κατά της ύφεσης έχει περιοριστεί από τα προηγούμενα πρωτοφανή τότε (2009) προγράμματα αναζωπύρωσης της παγωμένης παγκόσμιας ανάπτυξης. Υπάρχουν παράλληλα οι πολιτικές ατζέντες σε ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία βλέπε Brexit, που καθιστούν ασταθέστερο το περιβάλλον.
Για να μην αναφέρουμε και μια σειρά πολιτικού χαρακτήρα σύννεφα που φέρνει η έλευση του Σεπτέμβρη. Από τις προκλήσεις των γειτόνων, την επιστροφή των οργανωμένων διαμαρτυριών μετά το θέρος, ως την ενίσχυση των κυμάτων από μετανάστες που εμφανίζονται στα ελληνικά νησιά.
Εκτός της προτελευταίας εβδομάδας ο φετινός Αύγουστος είναι συναλλακτικά καλύτερος και σε αυτόν ξεδιπλώθηκε μια σοβαρή διόρθωση. Ακριβώς μετά την κορύφωση των θετικών προσδοκιών για τη σταθερότητα που θα έφερνε η εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. Πουλήσαν στο γεγονός οι επαγγελματίες, αλλά παράλληλα η εκτίναξη της τάσης φυγής από το ρίσκο, με αφορμή τις διεθνείς πολιτικές εντάσεις, οδήγησε σε ενίσχυση της σκληρότητας των πιέσεων. Δικαιολογώντας την εκτίναξη των δυο τελευταίων εβδομάδων που δεν ίσχυσε για όλες τις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς. Τα σημαντικά rebound στις τιμές των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν να αποδοθούν στην υψηλή τους εμπορευσιμότητα και στο διαφορετικού τύπου πλήθος επενδυτών που προσελκύουν.
Υπάρχουν αρκετοί με τοποθετήσεις μεσο-μακροπρόθεσμων οριζόντων, αλλά και περισσότεροι, αυτή την εποχή, με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους. Το ίδιο πιθανά ισχύει και στην αγορά ομολόγων που τις τελευταίες μέρες αποτυπώνει μια έντονη ύπαρξη αγοραστών σε όλες τις σειρές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν διακύμανση στην απόδοσή τους σε βάθος 52 εβδομάδων από 1,56% ως 4,69% ενώ πέρασαν κάτω από το 4% στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Πρόσφατα πέρασαν κάτω από το 2% διότι απόκτησαν ενδιαφέρον για τους διαχειριστές που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις από κρατικά ομόλογα παγκοσμίως. Αφού οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων προεξοφλώντας νέο κύκλο χαλάρωσης με QE από την ΕΚΤ, έχουν ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πολλών κρατών της ευρωζώνης σε αρνητικό πεδίο. Το 1,63% που σταμάτησε η απόδοση του δικού μας αντιστοιχεί σε πτώση από την αρχή του 2019 -63% χονδρικά. Αλλά όλο αυτό το ευνοϊκό σκηνικό δεν είναι απόλυτα σταθερό.
Στη σύνοδο της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις που θα προκαλέσουν απογοήτευση σε εκείνους που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να καταφέρει εν μέσω επιφυλάξεων διεθνούς και τοπικής προέλευσης να περάσει η αγορά, πριν τα μέσα του μήνα, τις 901 μονάδες ή έστω να συνεχίσει την πορεία της προς τα εκεί.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Μεικτά μηνύματα από τις εξελίξεις διεθνώς
Ενώ ο S&P 500 εμφάνισε την μεγαλύτερη από τον Ιούνιο εβδομαδιαία άνοδο (+2,8%) στην τελευταία του Αυγούστου, την Παρασκευή έκλεισε χαλαρά, με οριακή μεταβολή, «συναινώντας» στο να παρουσιάσει πτώση στο μήνα (-1,8%). Οι επιφυλάξεις των επενδυτών αφορούν στην εφαρμογή από την Κυριακή των δασμολογήσεων των ισχυρότερων οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας και από τις δυο πλευρές, σε εισαγόμενα προϊόντα του ενός στον άλλον.
Οι αγοραίοι αναμένουν με αγωνία την αντίδραση των θεσμικών γύρω από αυτή την εξέλιξη, που θα αποτυπωθεί στις εταιρίες ειδών λιανικής κατανάλωσης. Αφού οι φρέσκοι δασμοί από την πλευρά των ΗΠΑ αγγίζουν από ακουστικά και ηχεία με τεχνολογία bluetouth ως τα αθλητικά παπούτσια. Από την Κίνα η δασμολόγηση αφορά για πρώτη φορά στο αργό πετρέλαιο και τη Δευτέρα υπάρχει το κενό λόγω αργίας στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα την μείωση των όγκων την Παρασκευή.
Δασμών το ανάγνωσμα
Οι επενδυτές έγιναν όλο και πιο επιφυλακτικοί καθώς πλησίασε το Σαββατοκύριακο επειδή θα υπάρχουν τρεις μέρες όπου δεν θα μπορούνε να αντιδράσουνε στη ροή των ειδήσεων. Ενώ από όλους θεωρούνται τρεις μέρες που έχουν μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των νέων δασμολογήσεων αλλά ακόμα και εξ αφορμής των καιρικών συνθηκών, με τον τυφώνα Ντόριαν σε εξέλιξη. Από την άλλη όμως, η πλευρά των ΗΠΑ μέσω του Προέδρου ειδοποιεί τις αγορές «Θα κερδίσουμε την μάχη. Έχουμε συνομιλίες με την Κίνα, προγραμματίζονται συναντήσεις, πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κλήσεις. Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να υφίσταται, δεν έχει ακυρωθεί». Δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος το 2018 έχουν επιβληθεί δασμοί ύψους 250 δις δολαρίων, σε κινεζικά προϊόντα ενώ οι εμπορικές ομάδες και ο μεταπρατικός κλάδος των ΗΠΑ έχουν επικρίνει τις πολιτικές της δασμολόγησης γιατί βλάπτουν τα κέρδη τους. "Πολλές εταιρείες με κακή διαχείριση προσπαθούν να κατηγορήσουν τους δασμούς. Δεν είναι οι δασμοί, (η κατάστασή τους) λέγεται κακή διαχείριση ", δήλωσε ο Πρόεδρος Trump. Ενώ στο Twitter έγραψε: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τους δασμούς (τους εξασκούμε σε κακούς ή / και παίκτες που μετέρχονται αθέμιτους τρόπους), έχουμε πρόβλημα με τη Fed. Δεν έχουν ιδέα!» Αλλά ενώ επέκρινε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ηγεσία της για την επιφύλαξή της να μειώσει δραστικά τα επιτόκια για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας. Ερωτηθείς την Παρασκευή εάν ήθελε αρνητικά επιτόκια, είπε όχι.
Τα πρακτικά της συνάντησης της FOMC τον Ιούλιο αναφέρουν το ακρωνύμιο "ELB" 15 φορές, από καμία στα πρακτικά της συνάντησης του Ιουνίου. Σημαίνει "αποτελεσματικό κατώτερο όριο", το οποίο είναι για τη ρητορική της Fed κατά πάσα πιθανότητα το "ΜΗΔΕΝ" ή πιθανώς για ακόμα χαμηλότερα. Το συμπέρασμα των αγοραίων είναι ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων δεν μπορεί να πέσει κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, στα πρακτικά φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να πιστεύουν ότι αν χρειαστεί να μειώσουν το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο μηδέν, θα τα έχουν οδηγήσει σε μια ολισθηρή πλαγιά που μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση και αρνητικών.
Τα θετικά των ημερών
Η συμβατική απάντηση στην εξασθενημένη οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό πληθωρισμό, είναι τελικά η μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Μειώθηκε σε εύρος 0,00% -0,25% στις 12/16/08 σε απάντηση της εισόδου της Μεγάλης Ύφεσης και της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης. Στη συνέχεια, η Fed κατέφυγε σε αντισυμβατικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης προς τις μελλοντικές τις κινήσεις στο νομισματικό πεδίο και των QE. Τώρα πλέον δεν θεωρούνται πρωτοφανείς και αντισυμβατικές είναι απλά αναμενόμενες.
Θεωρείστε δεδομένη την θέση μας, όπως και πολλών άλλων στον πλανήτη, πως η παγκόσμια οικονομία συνήθως περνά σε ύφεση αν υπάρξει ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Έτσι ακριβώς έγινε το 1975, 1982, 1991, και το 2009 επειδή τότε συμμαζεύτηκαν δραστικά οι Αμερικανοί καταναλωτές. Συνεπώς η απειλή της ύφεσης δεν ταιριάζει στην εποχή.
Καθώς η χαμηλή ανεργία, ο σχετικά υψηλός ρυθμός αποταμίευσης και η καθαρή αξία των καταναλωτικών δαπανών κοντά στα ιστορικά υψηλά, υπογραμμίζουν την ύπαρξη ενός ανθεκτικού Αμερικανού καταναλωτή του συνήθους κεντρικού πυλώνα της ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η συνομοσπονδία καταναλωτών ανακοίνωσε μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά 20ετίας και ο δείκτης μέτρησης της καταναλωτικής άνεσης από το Bloomberg ανέβηκε στα ανώτερα επίπεδα από το Μάιο του 2001. Και παρόλο που το κλίμα που μετράει ο δείκτης Michigan για το φρόνημα έπεσε ένα χαμηλό 3 ετών από μια μεγάλη πτώση της συνιστώσας των προσδοκιών σχετικά με τις ανησυχίες επί των δασμών, η συνιστώσα των σημερινών συνθηκών παρέμεινε σε ιστορικά ισχυρά επίπεδα.
Άλλωστε υποστηριζόμενες από την ισχυρή αγορά εργασίας, οι καταναλωτικές δαπάνες του 2ου τριμήνου ήταν ισχυρότερες από ό, τι εκτιμούσε η αγορά προηγουμένως, παρουσιάζοντας αύξηση με ρυθμό 4,7% ετησίως, ήτοι με τους υψηλότερους ρυθμούς σε βάθος 4,5 χρόνια. Οι δαπάνες αυξήθηκαν ακόμη γρηγορότερα τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοραίας συναίνεσης. Άμεση συνέπεια αυτών είναι η αύξηση των εταιρικών κερδών στο δεύτερο τρίμηνο που ανακάμπτουν τα μέγιστα σε βάθος πέντε ετών. Σε ετήσια βάση, τα κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3%, αντιστρέφοντας την πτώση του πρώτου τριμήνου και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μιας τεχνικής ύφεσης. Παρά τους αυξημένους κινδύνους που προκάλεσαν οι αρνητικοί εμπορικοί κλυδωνισμοί, οι εκτιμήσεις ανάπτυξης των μελλοντικών κερδών των εισηγμένων στον S & P για περίοδο ενός έτους, παρέμειναν σταθερές.
Τα αρνητικά
Η άσκηση της πολιτικής με έντονο τρόπο δεν είναι κάτι σύνηθες στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον και της Wall Street. Υπάρχει αντίσταση στην πολιτική των εντάσεων από τη διοίκηση Τραμπ. Πρόσφατα ξεσπάθωσε εναντίον της ο Bill Dudley, αντιπρόεδρος από το 2009 ως το 2018 της FOMC και πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης. Σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg διαβάσαμε την προτροπή προς τους έως πέρυσι συναδέλφους του στη Fed, να πολεμήσουν τη φωτιά των επιθέσεων του προέδρου με φωτιά. «Κατανοώ και υποστηρίζω την επιθυμία των αξιωματούχων της Fed να παραμείνουν εκτός πολιτικής. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Trump στον Powell και στο θεσμικό όργανο κατέστησαν αδύνατη αυτή την επιλογή. Οι υπάλληλοι της κεντρικής τράπεζας έχουν μόνο μια επιλογή: να επιτρέψουν στη διοίκηση του Trump να συνεχίσει την καταστροφική πορεία της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ή να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι εάν η κυβέρνηση το συνεχίσει, ο πρόεδρος και όχι η Fed θα φέρουν ευθύνη για τους κινδύνους, ρισκάροντας μια ήττα στις επόμενες εκλογές».
Με άλλα λόγια, υπάρχει τέτοια αντίθεση στην πολιτική Τραμπ που οδηγεί ανθρώπους που υπηρέτησαν το θεσμό να σημειώνουν ότι η Fed δεν πρέπει να αντισταθμίζει με χαμηλότερα επιτόκια τις αβεβαιότητες που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές του Trump, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε ύφεση. Η Fed δηλαδή θα πρέπει να αρνηθεί να εκπληρώσει τη καταστατική εντολή της να διατηρήσει την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών ώστε να μη διευκολύνει τα σχέδια της διοίκησης Trump. Αυτά περιγράφουν την ένταση στο πολιτικό πεδίο ενώ ακόμα απομένουν δυο μήνες για να εισέλθουμε στο 12μηνο των προεδρικών εκλογών.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στο 85% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες ο μήνας για όλους εκτός του Μεξικανικού. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +2,79% στο μήνα (-1,81%), στο 2019 αποδίδει +16,74%. Ο Dow, με κέρδη +3,02% και στο μήνα -1,72%, στο 2019 κερδίζει +13,19%. Ο S&P400 με +2,43% και στο μήνα -4,35%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +13,12%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,72% και στο μήνα -2,60%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +20,01%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +2,42% και στο μήνα -5,07%, με ετήσια μεταβολή +10,85%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +1,58% στη βδομάδα και στο μήνα -5,0%, ενώ στο 2019 απέδωσε +7,12%. Ο DAX ενισχύθηκε +2,82%, και στο μήνα -2,05%, ενώ στο 2019 κέρδισε +13,07%, ο CAC είχε μεταβολή +2,88% και στο μήνα -0,70%, ενώ στο 2019 αποδίδει +15,88%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,89%, στο μήνα απέδωσε -1,76%, στο έτος κερδίζει +3,20%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +4,15%, και στο μήνα -0,35%, στο έτος κερδίζει +16,37%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,55%, και στο μήνα -0,67%, με +15,07% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +6,92%, και στο μήνα 4,31%, κερδίζει +2,36% φέτος. Ο χρυσός με μικρή βουτιά -0,50%, στα 1529,20 δολάρια η ουγκιά, και στο μήνα ανέβηκε +7,52%, με επίδοση έτους +19,35%. Ενισχύθηκε κατά +2,20%, το πετρέλαιο Crude έκλεισε στα 55,16 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +21,47%, στο μήνα έπεσε -4,72%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,03%, στο έτος κερδίζει +3,45% και στο μήνα απέδωσε -3,80%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,00%, επίδοση στο έτος -3,59% και στο μήνα απέδωσε -2,80%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,72%, και αποδίδει στο έτος +3,51% και στο μήνα απέδωσε -0,40%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -1,74%, στο έτος αποδίδει -0,47% και στο μήνα απέδωσε -7,39%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,39% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +15,73% και στο μήνα απέδωσε -1,58%.
ΧΑ
Αύγουστος ο πρώτος πτωτικός μήνας
Ο Αύγουστος του 2019 υπήρξε μήνας απωλειών για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Καθώς στη διάρκειά του κορυφώθηκε η ανησυχία για μια επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Την προκάλεσε σειρά εξελίξεων που αφορούσαν: #Στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας όπου οι εντάσεις κλιμακώθηκαν. #Στην κατάσταση στην Ευρώπη λόγω Brexit. #Στην προεξόφληση των προσδοκιών για πολιτικές χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, που επηρέασαν την καμπύλη των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ και πίεσαν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κάτω του 0%. Ωστόσο τις δυο τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν σύνοδοι που βοήθησαν να ελαττωθεί η ζημία από τις μέρες του πανικού, που εμφανίστηκαν στις τρεις πρώτες.
Στην αγορά της Αθήνας ο μέσος όρος στη διάρκεια του Αυγούστου κινήθηκε κύρια από την εξέλιξη του Τραπεζικού δείκτη. Θα λέγαμε πως η πορεία του αντιστοιχεί σε ένα αρκετά συμμετρικό V του οποίου η δεύτερη γραμμή σταμάτησε χαμηλότερα από όπου ξεκίνησε. Σε ποσοστό υπήρξε απώλεια -3,54% του ΓΔ, στα ίδια επίπεδα και η μεταβολή του 25άρη -3,65%, ενώ ο FTSEM πιέστηκε σκληρότερα εμφανίζοντας πτώση -7,20%. Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε -5,58% μετά από αλυσίδα έξη ανοδικών μηνών.
Οι πέντε εβδομάδες είχαν με τη σειρά επιφέρει μεταβολές στο μέσο όρο ως εξής: 1η -0,63%, 2η -5,07%, 3η -5,74%, 4η +5,00%, 5η +4,38%. Η τελευταία εβδομάδα επειδή καθορίζει σε κάποιο ποσοστό τη δυναμική στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου αξίζει μια σύντομη περιγραφή. Στις τέσσερις από τις συνόδους της περασμένης βδομάδας είχαμε εγγραφή του κατώτερου ημέρας νωρίς, και κατόπιν αρκετών μαχών, ανάμεσα σε «αισιόδοξους» και «απαισιόδοξους», υπερτερούσε η ζήτηση στο τέλος του δεύτερου μέρους. Με αποτέλεσμα το κλείσιμο και το ανώτερο μέρας να σημειώνεται στις δημοπρασίες, υπογραμμίζοντας τη διατήρηση ακόρεστης ζήτησης.
Στην πρώτη συνεδρίαση ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο αν και το μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκε ανοδικά μέσα σε αυτό. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,815 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 147 ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,33% οδηγήθηκε στις 828,95 από 831,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2030,73 από 2034,57, με μεταβολή -0,19%. Την Τρίτη υπήρξε εκτόνωση των πιέσεων ενδοσυνεδριακά, που ίσχυαν καιρό και με άνοδο την τελευταία ώρα, ο ΓΔ με μεταβολή +0,32% οδηγήθηκε στις 831,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2041,68 με μεταβολή +0,54%, πολύ κοντά στο μέγιστο μέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,690 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,215 εκατ.
Οι επόμενες τρεις έμοιαζαν στην εξέλιξή τους. Με οδηγό τις Τράπεζες (+4,44%) την Τετάρτη, ο ΓΔ με μεταβολή +1,42% οδηγήθηκε στις 843,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2074,03 με μεταβολή +1,58%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,577 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1 εκατ. ευρώ. Ενώ την Πέμπτη είχαμε τζίρο στα 85,601 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 7,949 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι Τράπεζες (+4,64%) και ο ΓΔ με μεταβολή +1,78%, οδηγήθηκε στις 858,46 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2115,90, με μεταβολή +2,02%. Την Παρασκευή, ο μέσος όρος δεν πέρασε ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο, ωστόσο τα ανεβοκατεβάσματα στην πορεία του έδειξαν πως δόθηκαν μάχες για το τελικό αποτέλεσμα. Με υποστήριξη από τις Τράπεζες, ο ΓΔ απόκτησε μεταβολή +1,12%, οδηγήθηκε στις 868,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2143,25, με μεταβολή +1,29%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,357 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,249.
Έτσι, με μέσο ημερήσιο τζίρο 75,2 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ στην εβδομάδα κέρδισε +4,38%, ο 25άρης +5,34% ενώ μόλις +1,71% ήταν τα κέρδη του FTSEM. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις 30/8 κατέληξε στα 59,760 δις ευρώ. Ενώ στις 23/8 είχε σταματήσει στα 57,374, όταν στον πυθμένα της αυγουστιάτικης καθόδου (16/8) πλησίασε στα 55,300 δις.
Τα blue chip τον Αύγουστο κακοπάθησαν. Αρκεί να αναφέρουμε πως κέρδη εμφάνισε μόνο η ΤΕΝΕΡΓ +7,45% η οποία στη βδομάδα ενισχύθηκε +4,28%.
Η κατάταξη με βάση τη μηνιαία μεταβολή δίνει 12 με απώλειες πάνω από -4% και ως -8,70%, ήτοι:
ΕΥΡΩΒ -8,63% (+15,41% στη βδομάδα), ΜΥΤΙΛ -8,35% (εβδ. +1,20%), ΑΛΦΑ -7,60% (εβδ. +10,29%), ΦΡΛΚ -6,08% (εβδ. +2,08%), ΟΠΑΠ -5,80% (εβδ. +2,35%), ΕΧΑΕ -5,65% (εβδ. +1,96%), ΤΙΤC -5,20% (εβδ. -2,11%), ΣΕΝΕΡ -5,16% (εβδ. +4,98%), ΑΔΜΗΕ -5,08% (εβδ. 0,00%), ΟΛΠ -5,04% (εβδ. -0,21%), ΒΙΟ -4,29% (εβδ. +3,08%), ΣΑΡ -4,15% (εβδ. +7,92%). Η παρατήρηση της μεταβολής στη βδομάδα έναντι της εβδομαδιαίας των δεικτών, δείχνει πως ορισμένες τρέξανε να καλύψουν τις ζημίες του μήνα και άλλες… «αδιαφόρησαν».
Πτώση στον Αύγουστο όσο περίπου οι δείκτες είχε μόνο η ΑΡΑΙΓ -3,92% (εβδ. -1,88%), ενώ 11 έχασαν λιγότερο και για 6 η κάθοδος ήταν από -1% ως -2,75% ήτοι
ΕΕΕ -2,75% (εβδ. +2,70%), ΟΤΕ -2,41% (εβδ. +1,17%), ΔΕΗ -1,77% (εβδ. +4,14%), ΛΑΜΔΑ -1,49% (εβδ. +1,54%), ΕΛΠΕ -1,27% (εβδ. +1,74%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% (εβδ. +2,75%).
Η ομάδα των «αμυντικά» ισχυρότερων είναι τα 5 blue chip με μηνιαία πτώση κάτω του -1%, δηλαδή ΜΠΕΛΑ -0,96% (εβδ. +12,05%), ΜΟΗ -0,71% (εβδ. +5,40%), ΠΕΙΡ -0,65% (εβδ. +12,41%), ΕΤΕ -0,45% (εβδ. +15,50%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,23% (εβδ. 0,00%).
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Επικράτησαν στο τέλος τα δυσοίωνα στοιχήματα
Στην αγορά της Αθήνας ο μέσος όρος στη διάρκεια του Αυγούστου κινήθηκε κύρια από την εξέλιξη του Τραπεζικού δείκτη. Θα λέγαμε πως η πορεία του αντιστοιχεί σε ένα αρκετά συμμετρικό V του οποίου η δεύτερη γραμμή σταμάτησε χαμηλότερα από όπου ξεκίνησε. Σε ποσοστό υπήρξε απώλεια -3,54% του ΓΔ, στα ίδια επίπεδα και η μεταβολή του 25άρη -3,65%, ενώ ο FTSEM πιέστηκε σκληρότερα εμφανίζοντας πτώση -7,20%. Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε -5,58% μετά από αλυσίδα έξη ανοδικών μηνών.
Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αυξήθηκαν οι όγκοι των ΣΜΕ του 25άρη. Στα options του, με το δείκτη στη βδομάδα ψηλότερα +5,34%, αυξήθηκε ο όγκος των puts. Την άνοδο του συνολικού όγκου, κατά +41,58% στα ΣΜΕ του, συνόδευσε μικρή αύξηση +7% των ανοικτών θέσεων. Τα ανοικτά ΣΜΕ της τρέχουσας σειράς πλησίασαν τα 16.000. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2143,257 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του δείκτη 2,25 μονάδων, έναντι του ΣΜΕ (Σεπτεμβρίου).
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 12.799 συμβόλαια, καταλήγοντας με 16.442 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που κυριαρχεί πλέον ανήλθε στα 2200 ΣΜΕ, ενώ στα futures λήξης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε 360 από 170. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Σεπτεμβρίου κατέληξαν σε 15.994 από 15.126 ΣΜΕ και της επόμενης σε 448.
Στα options του ίδιου δείκτη, το συνολικό ενδιαφέρον υποχώρησε -13,65%, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 118 έναντι 186 συμβολαίων την τέταρτη βδομάδα του Αυγούστου, αλλά στα puts αυξήθηκε σε 130 από 101, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 9/10. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, της ΔΕΗ της ΜΙΓ παρέμειναν στις πρώτες θέσεις για τις σειρές Σεπτεμβρίου.
Στην Αθήνα ο μέσος όρος στη διάρκεια του Αυγούστου όπως αναφέραμε κινήθηκε κύρια από την εξέλιξη του Τραπεζικού δείκτη. Οι πέντε εβδομάδες είχαν με τη σειρά επιφέρει μεταβολές στο μέσο όρο ως εξής: 1η -0,63%, 2η -5,07%, 3η -5,74%, 4η +5,00%, 5η +4,38%. Η τελευταία εβδομάδα επειδή καθορίζει σε κάποιο ποσοστό τη δυναμική στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, αξίζει σύντομης αναφοράς. Με μέσο ημερήσιο τζίρο 75,2 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ στην εβδομάδα κέρδισε +4,38%, ο 25άρης +5,34% ενώ μόλις +1,71% ήταν τα κέρδη του FTSEM. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις 30/8 κατέληξε στα 59,760 δις ευρώ. Ενώ στις 16/8 είχε υποχωρήσει στα 55,300 δις.
Οι τράπεζες και το Σεπτέμβριο θα κρατήσουν το τιμόνι στην κίνηση της αγοράς, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι συστημικές θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των θεσμικών την τρέχουσα εβδομάδα. Εκπρόσωποι τους εμφανίστηκαν στην ημερίδα της Goldman Sachs στο Λονδίνο και θα παρίστανται επί τρεις μέρες στο Road Show της HSBC από την Τρίτη.
Από τον 25άρη εκτός των τραπεζών έχουν ξεχωρίσει οι μετοχές που δεν παρακολούθησαν την κίνηση των βασικών δεικτών. Η αντίδραση των βασικών δεικτών (της τάξης του +10%) από το κατώτερο τελευταίων 30 ημερών, αποτελεί οδηγό της ευκολίας ή της δυσκολίας για συμμετοχή στο rebound των τελευταίων δυο εβδομάδων.
Τα blue chip που δεν ακολούθησαν το άλμα από τα χαμηλά είναι με βάση την απόσταση του κλεισίματος την Παρασκευή από το κατώτερο του μήνα τα εξής: ΟΤΕ με +3,32% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας +1,17%, ΤΙΤC με +4,14% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας -2,11%, ΟΠΑΠ με +4,35% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας +2,35%, ΑΡΑΙΓ με +4,53% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας -1,88%, ΕΕΕ με +4,97% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας +2,70%, και ΕΛΠΕ με +5,18% διαφορά από το κατώτερο και απόδοση εβδομάδας +1,74%. Τα εκτός Τραπεζών blue chip τον Σεπτέμβριο θα παίξουν σημαντικό ρόλο τις μέρες που θα πιέζονται οι συνήθεις ύποπτοι.
Σήμερα
Οι τιμές των μετοχών στις ασιατικές συναλλαγές πιέστηκαν σήμερα Δευτέρα 2/9, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επέβαλαν νέους δασμούς στα αγαθά του άλλου, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τα συμβόλαια E-mini για τον αμερικανικό S & P500 μειώθηκαν κατά -1,06% στις πρώτες συναλλαγές και τελευταία κατέγραψαν πτώση -0,39% αν και υπάρχει για σήμερα αργία της Μέρας των Εργαζόμενων.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -0,28% αρχικά και με πλάγια πορεία σε αρνητικό πεδίο σταθερά στις 9:00 δική μας ώρα έχει απώλειες -0,31%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, και στις 9:00 δική μας ώρα έχει απώλειες -0,25%. Σε αυτό βοήθησε η πτώση κατά -0,5% στον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μετά από ένα άλλο Σαββατοκύριακο με βίαιες διαμαρτυρίες και στις 9:00 δική μας ώρα έχει απώλειες -0,60%.
Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας εξελίχθηκαν καλύτερα, ενώ ο δείκτης στην Σαγκάη αυξήθηκε κατά +0,3% αρχικά, παρά την κλιμάκωση του εμπορικού δασμολογικού πολέμου και στις 9:00 δική μας ώρα έχει κέρδη της τάξης του +1,24%.
Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι θα αυξήσει τις παρεμβάσεις για να πετύχει ευνοϊκότερες προσαρμογές της οικονομικής πολιτικής. Μια ιδιωτική έρευνα τη Δευτέρα έδειξε ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, αν και τα κέρδη ήταν μέτρια κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που κατέδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση.