Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 11:45

Serono: Mεγάλη η πτώση των μετοχών, ελλείψει προσφορών εξαγοράς της

ΤΗ μεγαλύτερη πτώση μέσα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, σημείωσαν οι μετοχές της Serono SA, της μεγαλύτερης εταιρείας βιοτεχνολογίας της Ευρώπης, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η Serono απέτυχε να προσελκύσει προσφορές και ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση της τιμής.

Οι μετοχές της υποχώρησαν έως και 95 ελβετικά φράγκα η μία, ποσοστό 8,8%, φθάνοντας στα 980 φράγκα η μία στις 9:26 π.μ. στη Ζυρίχη, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα περίπου 15 δισ. ελβετικά φράγκα (12 δισ. δολ.). Η Serono ενδέχεται να μειώσει την τιμή που ζητά κατά περίπου 15 δισ. δολ. σε μετρητά, αφού δεν έλαβε προσφορές για την εξαγορά, η ημερομηνία κατάθεσης των οποίων έληξε στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα στην Wall Street Journal.

Στις 8 Νοεμβρίου του 2005 η Serono, που εδρεύει στη Γενεύη, είπε ότι προσέλαβε την Goldman Sachs Group Inc. για να ερευνήσει εναλλακτικές λύσεις, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 25%, καθώς εικάζετο, ότι φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Novartis AG, της Pfizer Inc. και της GlaxoSmithKline Plc, μπορεί να ενδιαφερόντουσαν για την απόκτηση της εταιρείας.

Οι μετοχές της κινήθηκαν πτωτικά στις 19 Ιανουαρίου, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για μια προσφορά εξαγοράς από την Novartis, χάθηκε.