Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 12:18

DaimlerChrysler: Ανοδος των μετοχών μετά την ανακοίνωση για απολύσεις

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της DaimlerChrysler AG, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Dieter Zetsche σχεδιάζει να μειώσει 5.000 διοικητικές θέσεις στη πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως 62 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 43,28 ευρώ η μία και ήταν 1% υψηλότερα, στα 42,09 ευρώ, στις 9:50 π.μ. στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον δείκτη DAX. Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της DaimlerChrysler σημείωσαν άνοδο 24%, έναντι ανόδου 27% του δείκτη DAX.

H εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τις διοικητικές θέσεις διεθνώς κατά 1/5 ή 5.000 υπαλλήλους, ανέφερε το σημερινό δημοσίευμα στην Wall Street Journal. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, επεσήμανε η εφημερίδα. Ο Thomas Froehlich εκπρόσωπος της εταιρείας στη Στουτγάρδη, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε από το Bloomberg News για να σχολιάσει το θέμα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, αντιμετωπίζει επίσης έξοδα περίπου 950 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.) για τη μείωση 8.500 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της στη Γερμανία, καθώς και στο τμήμα κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Mercedes-Benz, κατά 1,2 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της ζημιογόνου δραστηριότητας των αυτοκινήτων Smart. Ο Zetsche περιέκοψε 40.000 θέσεις εργασίας από το 2000 έως το 2004 με στόχο να βοηθήσει τo τμήμα Chrysler τις ΗΠΑ να επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ έχει πει ότι σκοπεύει να καταστήσει την Mercedes-Benz πιο αποδοτική.

Πέρυσι η DaimlerChrysler πέτυχε συμφωνία με τους εργαζομένους της Mercedes στη Γερμανία να αυξήσουν τις ώρες εργασίας, να περιορίσει την αύξηση των μισθών και να εξοικονομήσει ετησίως περίπου 500 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα η DaimlerChrysler να μην απολύσει κόσμο έως το 2010.