Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006 13:13

Statoil: Απαξίωση 244 εκατ. δολ. στο South Pars στο Ιράν

ΠΟΣΟΝ 1,6 δισ. νορβηγικές κορώνες (244 εκατ. δολ.) θα απαξιώσει στο project της στο Ιράν, εξ αιτίας του κόστους των λεηλασιών και των καθυστερήσεων, η εταιρεία πετρελαιοειδών Statoil ASA της Νορβηγίας.

Η απόφαση απειλεί τον στόχο του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Helge Lund, για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 19% το επόμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους και των καθυστερήσεων αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για γεωτρύπανα, αγωγούς και εξοπλισμό που σχετίζεται με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Δεν είμαστε σίγουροι για την επίτευξη του στόχου παραγωγής το 2007, όπως τουλάχιστον είμαστε», ανέφερε ο Ola Morten Aanestad, εκπρόσωπος της Statoil, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε αλλάξει τον στόχο αυτό, αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε την αποτίμησή του».

Ο στόχος παραγωγής της Statoil για το 2007 του 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως απειλείται ήδη από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πετρελαιοπηγή Snohvit, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και την αντίστοιχη στο Corrib της Ιρλανδίας. Η καθυστέρηση στα έργα που διαχειρίζεται η Royal Dutch Shell Plc στο Ιράν, απαιτούν τυπικά ένα συγκεκριμένο ποσοστό απασχόλησης ντόπιων εργαζομένων.

Η Statoil επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το επόμενο έτος από 1,175 εκατ. βαρέλια, φέτος. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει και 10.000 βαρέλια ημερησίως από την πετρελαιοπηγή South Pars για ολόκληρο το 2007. Η παραγωγή τώρα προβλέπεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Statoil είναι υπεύθυνη για τις φάσεις 6, 7 και 8 της πετρελαιοπηγής South Pars στα ανοιχτά του Ιράν, η οποία μοιράζεται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, χωρίς πετρέλαιο, με το Κατάρ, γειτονεύοντας με το North Field.

H απαξίωση στο South Pars, αντιστοιχεί με 2,2 δισ. νορβηγικές κορώνες, προ φόρων, σύμφωνα με την Statoil. Η εταιρεία, κατέχει το 40% του joint venture που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη του έργου, ενώ η ιρανική Petropars κατέχει το υπόλοιπο.

Σημειώνεται ότι το 2004 στην Statoil επεβλήθη πρόστιμο 3 εκατ. δολ., από την Αστυνομία της Νορβηγίας, για πληρωμή ιρανικής εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο σε μια προσπάθεια να ασκήσει επιρροή στους Ιρανούς που θα αποφάσιζαν το 2002, την ίδια χρονιά που της δόθηκε ο έλεγχος για τις φάσεις 6, 7 και 8 στο South Pars.

H Αστυνομία δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία στο συμβόλαιο ύψους 15 εκατ. δολ. με την ιρανική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, μέσω της οποίας στην πραγματικότητα επηρέασε τις αποφάσεις. Η έρευνα, οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου , του CEO και του υπεύθυνου των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας, τον Σεπτέμβριο του 2003.

Η εταιρεία επιθυμεί να επεκτείνει τις διεθνείς της δραστηριότητες και σε άλλες χώρες εκτός του Ιράν, επειδή οι συνθήκες να δραστηριοποιηθείς είναι φιλόδοξες, σύμφωνα με τον Lund, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι μετοχές της Statoil σημείωναν άνοδο 0,5 νορβηγικές κορώνες, φθάνοντας στις 172 κορώνες η μία, στις 10:59 π.μ., τοπική ώρα, στο Οσλο.