Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 09:27

Market Beat: Με το ευνοϊκό διεθνές κλίμα αναμετριέται… η στατιστική προϊστορία

Με το διεθνές κλίμα σε φάση αυξημένης διάθεσης για ρίσκο οι τιμές των βασικών δεικτών παγκόσμια κινήθηκαν και κινούνται ανοδικά. Συνεπώς σήμερα πιθανά να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στο εισαγόμενο αισιόδοξο φρόνημα και στην δυναμική που υπαγορεύει η τεχνική ανάλυση. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με το διεθνές κλίμα σε φάση αυξημένης διάθεσης για ρίσκο οι τιμές των βασικών δεικτών παγκόσμια κινήθηκαν και κινούνται ανοδικά. Συνεπώς σήμερα πιθανά να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στο εισαγόμενο αισιόδοξο φρόνημα και στην δυναμική που υπαγορεύει η τεχνική ανάλυση. 

Η συνέχεια στην αγοραστική επιμονή των επαγγελματιών στις αγορές των ομολόγων του ευρώ, έφερε για τα δεκαετή ελληνικά χθες τις αποδόσεις τους χαμηλότερα από το 1,60%. Άλλωστε πριν από την όποια απόφαση της ΕΚΤ, οι αποδόσεις 6 κρατικών ομολόγων αναφοράς σε ευρώ έχουν περάσει σε αρνητικό πεδίο και το ελληνικό ομόλογο είναι από τα λίγα, με τόσο ψηλή απόδοση. Αν και είναι η χαμηλότερη για τα ομόλογά μας σε ευρώ, χωρίς αντίστοιχα η οικονομία μας να είναι στην καλύτερη της φάση από το 2000 και μετά. Αυτό δείχνει πόσο σχετικά γίνονται τα πράγματα, στην εποχή μετά τα πρωτοφανή μέτρα κατά της παγκόσμιας ύφεσης του 2008. 

Οι διεθνείς αγορές που τις ανατάραξαν οι εντάσεις στην διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις δασμολογήσεις εμφανίζουν τις τελευταίες μέρες σημάδια επιστροφής της διάθεσης για ρίσκο. Έτσι και σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά σε πλήρη συντονισμό. Οι Κινέζοι δήλωσαν έτοιμοι, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, τον Σεπτέμβρη, με καλή θέληση. «Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν τον επόμενο γύρο των εμπορικών συνομιλιών που προγραμματίζονται τον Σεπτέμβριο, αλλά ελπίζει ότι το αν θα υπάρξει πρόοδος εξαρτάται από το εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες». Δήλωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. 

Η αγορά της Αθήνας στον Αύγουστο εμφάνισε σημαντικές ζημιές και μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, εξακολουθεί να εμφανίζει απώλειες στους δυο βασικούς δείκτες της τάξης του -4,5%. 

Η κίνηση των τιμών στην προτελευταία σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, ήταν γενικευμένα ανοδική και δεν αφορούσε μόνο τα blue chip, που είναι τα προσφιλή «αντικείμενα» του θεσμικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το βασικό χαρακτηριστικό της ήταν ότι το κατώτερο μέρας ήταν η σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση στήριξη του δείκτη στο παρελθόν που είχε μετατραπεί σε αντίσταση και απείχε 22 μονάδες από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Η ανοδική κίνηση στο τέλος στις 17:00 τον άφησε στις 857,04 μονάδες. Υπήρξε συνέχεια στη ζήτηση στις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε ψηλότερα αφού η ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές κορυφώθηκε στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο έγινε και μέγιστο μέρας για τρίτη μέρα στη σειρά. Ο ΓΔ δεν πέρασε ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο. Απόκτησε πορεία ανοδική χωρίς πισωγυρίσματα την τελευταία ώρα.

Από νωρίς έγινε σαφές πως οι ρυθμοί των συναλλαγών θα διαφέρουν από τις προηγούμενες συνεδρίες και για αυτό, ο τζίρος έπιασε τα 50 εκατ. ευρώ σχετικά σύντομα, στις 14:49. Από τις αναφορές μας μέσα στη βδομάδα ήταν γνωστό, πως οι 846 μονάδες είχαν γίνει αντίσταση και πράγματι χρειάστηκαν δυο ώρες για να φανεί ότι η ζήτηση μετοχών υπερτερούσε στον πάγκο της αγοράς. Μόλις δε ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 846, ήταν η σειρά της ζώνης των 853 – 856 μονάδων, που κράτησε τον μέσο όρο σε πλάγια πορεία συσσώρευσης, για να δοκιμαστεί  η επιμονή στη διάθεση για ρίσκο.

Τεχνικά, στην Αθήνα έγινε και πάλι σαφές, πως οι θεσμικοί ελέγχουν πλήρως την πορεία των τιμών, με κλασικό τρόπο. Τις ανεβάζουν εισάγοντας εντολές αγοράς και όταν εμφανίζεται υπερβάλλουσα προσφορά, αφήνουν τις πιέσεις να κατεβάσουν την τιμή, ως τα επίπεδα που θεωρούν πως τους συμφέρει να την απορροφήσουν. Έτσι, μετά την κορύφωση του ΓΔ στις 12:40 στις 855 μονάδες περίπου, επέτρεψαν να υποχωρήσει στις 851 στις 13:30 για να εκτιναχθεί στις 14:02 ως τις 856, από όπου κύλησε ξανά στις 851 στις 15:15. Η περιγραφή γίνεται για να καταδείξουμε την προσοχή που δίδουν οι ισχυροί παράγοντες στην εξέλιξη των τιμών. Γεγονός που υπογραμμίζει την ύπαρξη σοβαρού σχεδιασμού από την πλευρά τους, για να υπερασπιστούν τις μέχρι στιγμής επενδύσεις τους. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ 

Οι αμερικανικές μετοχές πραγματοποίησαν την Πέμπτη σαφείς ανοδικές κινήσεις από την ώθηση στη διάθεση για ρίσκο μετά από δήλωση Κινέζου αξιωματούχου ότι η κορύφωση του εμπορικού πολέμου δεν θα ωφελήσει την Κίνα.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο +1,25% στις 26.362,25 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,48% υψηλότερα στις 7.973,39 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 2.924,58 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Best Buy βούτηξε κατά -9,1%. Η αλυσίδα λιανικής ανακοίνωσε έσοδα δεύτερου τριμήνου τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η μετοχή της Doll General κινήθηκε 10,6% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση πωλήσεων και κερδών που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, από αυτόν που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,4% στα 56,5 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,105 δολάρια. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σταματώντας την πτώση της σκαρφάλωσε στο 1,53%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη με το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρωμένο στα μηνύματα των πολιτικών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την κατάσταση στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε +1,04% υψηλότερα στις 376,74 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο +1,18% στις 11.838,88 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε +1,51% στις 5.449,97 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη +0,98% στις 7.184,32. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB πραγματοποίησε άλμα +1,94% στις 21.398,17 μονάδες, εν μέσω αισιοδοξίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε +0,54% στις 8.794,30 μονάδες.

Το Πεκίνο έδωσε σήμα ότι δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, το οποίο ερμηνεύτηκε σαν μια απόπειρα αποκλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η κορύφωση του εμπορικού πολέμου δεν θα ωφελήσει την Κίνα, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον κόσμο». Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, o πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 1% τον Αύγουστο από 1,1% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 1,2%.

ΧΑ 

Με καλύτερους όγκους συνέχεια της ανόδου με γενικευμένο ενδιαφέρον

Στην προτελευταία συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,08 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης (843,42), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 843,46 από 825,30 μονάδες την προηγούμενη, στις 11:08. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ικανής σχετικά διάρκειας αντίδραση που δεν έφερε υπέρβαση του επιπέδου των 856 μονάδων για μερικά δέκατα στις 14:02. Αλλά στις 15:55 ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 851 μονάδες από όπου μετά είχαμε επανάληψη της σχεδόν κατακόρυφης αναζήτησης ανώτερου μέρας που ορίστηκε τελικά στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος και ήταν οι 858,50 από 843,42 μονάδες την Τετάρτη. Άλλωστε το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι το κατώτερο μέρας ήταν η σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση στήριξη του δείκτη στο παρελθόν που είχε μετατραπεί σε αντίσταση και απείχε 22 μονάδες από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Η ανοδική κίνηση στο τέλος στις 17:00 τον άφησε στις 857,04 μονάδες. Υπήρξε συνέχεια στη ζήτηση στις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε ψηλότερα αφού η ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές κορυφώθηκε στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο έγινε και μέγιστο μέρας για τρίτη μέρα στη σειρά. 

Ο ΓΔ δεν πέρασε ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο. Απόκτησε πορεία ανοδική χωρίς πισωγυρίσματα την τελευταία ώρα. Η καθοδική κίνηση σε θετικό πεδίο τον έφερε κοντά αλλά όχι κάτω από τις 843, αλλά τότε κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Η πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που  σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα συνεχίστηκε τελικά. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά +1,78% (καταλήγοντας στη γειτονιά των 860 μονάδων) σε συμφωνία με τις ικανές ανοδικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ, που καθόρισαν οι ελπίδες που γέννησαν για τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι μάλλον αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα. 

Ήταν σχετικά παρόμοια συνεδρία από την προηγούμενη με σταθερότητα της ζήτησης σε πολλές μετοχές του 25άρη ως το τέλος και κύρια εκτός των δεικτοβαρών τραπεζών. Ήτοι ΜΠΕΛΑ +3,78%, οι ΒΙΟ +2,80%, ΟΠΑΠ +2,80%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,70%, και ΣΕΝΕΡ +2,60%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 765,85 από 731,88 μονάδες με μεταβολή +4,64%. 
    
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας στις δημοπρασίες. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπολογίσιμα, βάσει απωλειών, ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ -0,78%, ΑΡΑΙΓ -0,51%, και ΦΡΛΚ -0,19%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες. 

Περιληπτικά: Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, και εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ταύτιση. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με ανοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ, εκδηλώθηκαν περιοδικά δυο φορές και δεν κράτησαν πολύ. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων ως το τέλος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν σταθερά σε θετικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το κλείσιμο στο Χ.Α διεύρυναν τα κέρδη τους και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν εικόνα ανοδική μετά, καταλήγοντας με μεταβολές από +0,50% ως  +1,9%. 

Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά υψηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,979 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ 4,831 εκατ. ευρώ, ΣΑΡ 1,676 εκατ. ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ 1,093 εκατ. ευρώ, και ΟΠΑΠ 379.200 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μεγάλη διακύμανση της απόδοσης (16 από 10 μονάδες) αλλά με μεταβολή 15 μονάδων βάσης, η απόδοση από 1,73% κατέληξε στο 1,58%. 

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 15 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,101 από 58,211 δις ευρώ την προηγούμενη.     

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,64% από +4,44%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,45% από +4,45%, την ΕΤΕ στο +6,82% από +4,40%, ΕΥΡΩΒ +4,36% από +4,71% και την ΠΕΙΡ στο +2,40% από +3,91%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,95% από +1,03% από -0,33%. 

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,78% οδηγήθηκε στις 858,46 από 843,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2115,90 από 2074,03 με μεταβολή +2,02%. Οι δημοπρασίες ώθησαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά ή πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους. 

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,601 από 65,577 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,949 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ την Τετάρτη. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 74,025 από 61,351 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,105 από 1,630 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 από 63, των καθοδικών 32 από 45 και 23 από 24 ήταν οι σταθερές. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μαζεύτηκαν λόγω του +2% οι ευοίωνες προσδοκίες για σήμερα

Στην προτελευταία σύνοδο του Αυγούστου, οι επενδυτές προσέδωσαν στον 25άρη κέρδη +2,02%, από δυνατή άνοδο την τελευταία ώρα και στις δημοπρασίες. Με εγγραφή μέγιστου και τιμής κλεισίματος τότε, στις 2115,90 μονάδες. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2070,02, έγινε στις 11:08, παρόμοια με την προηγούμενη συνεδρία. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 25,934 εκατ. ευρώ. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 3577 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2118,00, κατώτερο τις 2074,00 και τελευταίες πράξεις στις 2117,75 από 2075,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 624 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2119,00 μονάδες, κατώτερο τις 2077,75 και τελευταίες πράξεις στις 2119,00 από 2078,75. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.613 από 15.127 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 368 από 317. 

Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 74 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά άλλαξαν χέρια 66 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Στα puts λήξης Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2100 μονάδες σποραδικά. Για την σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 101 για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Η διαγραμματική μελέτη του 25άρη ειδοποιεί ότι ο δείκτης μετά τη χθεσινή άνοδο έχει περάσει σε ζώνη τιμών που δυο φορές μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες αποτέλεσε ζώνη συσσώρευσης για ικανό αριθμό συνεδριάσεων.  Αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις από τις 10/6 ως και 21/6 όταν ο 25άρης συσσώρευε ανάμεσα στις 2090 και τις 2170 χονδρικά. Επίσης στην ίδια ζώνη 2100 ως 2150 συσσώρευε από τις 9/7 ως τις 17/7 και συνεπώς είναι πιθανή η στάθμευσή του σε αυτή τη ζώνη λόγω στατιστικής προϊστορίας. Αυτά σημειώνουμε αφού διαπιστώσαμε ως μειώθηκε η απόσταση μεταξύ του ΣΜΕ (2117,75) και του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη στις 2115,90 μονάδες. 

Με το διεθνές κλίμα σε φάση αυξημένης διάθεσης για ρίσκο οι τιμές των βασικών δεικτών παγκόσμια κινήθηκαν και κινούνται ανοδικά. Συνεπώς σήμερα πιθανά να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στο εισαγόμενο αισιόδοξο φρόνημα και στην δυναμική που υπαγορεύει η τεχνική ανάλυση. 

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο εμφανίζοντας σήμερα Παρασκευή 30/8 τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά εβδομάδας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τις δασμολογήσεις. Συνέβαλλαν στη διάθεση για ρίσκο και οι ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα κάνουν περισσότερα, για να αποτρέψουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μια σειρά από οικονομικές ανακοινώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έρευνας επί της Βιομηχανίας της Κίνας, η οποία θα πληροφορήσει επί του πραγματικού αντίκτυπου που προκλήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας.

Όλες οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με εξαίρεση την Ινδική ήταν σε θετικό πεδίο σήμερα, στέλνοντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία, στο +1,00% οδηγώντας τον στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου και ήταν σε καλό δρόμο για ένα μικρό εβδομαδιαίο κέρδος αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,80% και ήταν στις 492,454 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 494,26.

Τα ΣΜΕ για το S & P500 προσθέσανε +0,2% μετά από κέρδη πάνω από 1% στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Eurostoxx50 αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 9:00 δική μας ώρα σημείωνε άνοδο 1,22%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας κέρδισε 1,85% και οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν +1,33% υψηλότερα.

Η διάθεση άλλαξε αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ανέφερε την Πέμπτη ότι διεξάγονται εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα, με περισσότερες προγραμματισμένες συνομιλίες.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε από τους δύο πλευρές ένας γύρος συναντήσεων του Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό για την Ουάσιγκτον να ακυρώσει μια αύξηση των δασμών.

Τα σχόλια ώθησαν τις ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες και ώθησαν ψηλότερα το κινεζικό γουάν, το οποίο έσπασε μια αλυσίδα ημερήσιων απωλειών. Την Παρασκευή, ήταν ασθενέστερο στα 6,8530 γουάν στο δολάριο.