Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 17:07

Οι Αμερικανοί πλημμύρισαν την παγκόσμια αγορά φυσικό αέριο

Περισσότερο από ποτέ είναι το σχιστολιθικό αέριο που φεύγει από τις αμερικανικές ακτές για αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο οι παραγωγοί του ορυκτού καυσίμου δεν ευνοούνται ιδιαίτερα. Και τούτο γιατί οι τιμές παγκοσμίως είναι χαμηλότερες από ποτέ. Tόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει φέτος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν μέσω περιορισμένης ζήτησης, της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα και της αύξησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ευρώπη. Ωστόσο ο κυριότερος παράγοντας πίεσης των τιμών είναι το αμερικανικό αέριο, που πέφτει με ορμή στην παγκόσμια αγορά, εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. 

Περισσότερο από ποτέ είναι το σχιστολιθικό αέριο που φεύγει από τις αμερικανικές ακτές για αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο οι παραγωγοί του ορυκτού καυσίμου δεν ευνοούνται ιδιαίτερα. Και τούτο γιατί οι τιμές παγκοσμίως είναι χαμηλότερες από ποτέ. 

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει φέτος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν μέσω περιορισμένης ζήτησης, της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα και της αύξησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ευρώπη. Ωστόσο ο κυριότερος παράγοντας πίεσης των τιμών είναι το αμερικανικό αέριο, που πέφτει με ορμή στην παγκόσμια αγορά, εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. 

«Ήταν αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ απλά υπερβολικά μεγάλη προσφορά που έρχεται στην αγορά ταυτόχρονα» τονίζει στην αμερικανική εφημερίδα ο Ίρα Γιόζεφ, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Platts. 

Στην αμερικανική αγορά τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου έκλεισαν την Τρίτη στα 2,202 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες. Πρόκειται για πτώση 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Στην ιαπωνική και κορεατική αγορά το συμβόλαιο αναφοράς έχει υποχωρήσει έως και τα 4,11 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες αυτό το καλοκαίρι, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν πάνω από τα 11 δολάρια. Στην Ολλανδία, τη χώρα- αναφοράς για τις τιμές της Ευρώπης, έχει κατρακυλήσει στα 3 δολ. από περίπου 9 δολάρια πριν από ένα χρόνο. 

Και ενώ η αγορά πλημμυρίζει, εάν συνεχιστεί ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν θα μπορούν να διαθέσουν πια το προϊόν τους στην Κίνα. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα βουτιά στις τιμές. 

naftemporiki.gr