Η αγορά ομολόγων έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό για ύφεση, με το ρεκόρ των αρνητικών αποδόσεων και την αντιστροφή της καμπύλης διετών και δεκαετών τίτλων στις ΗΠΑ, η οποία και είναι η μεγαλύτερη από το 2007. Δεν είναι ωστόσο αυτό το μόνο στοιχείο, που ξυπνάει μνήμες από το έτος, που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Aκόμη δύο στοιχεία εκπέμπουν S.O.S.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η αγορά ομολόγων έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό για ύφεση, με το ρεκόρ των αρνητικών αποδόσεων και την αντιστροφή της καμπύλης διετών και δεκαετών τίτλων στις ΗΠΑ, η οποία και είναι η μεγαλύτερη από το 2007. Δεν είναι ωστόσο αυτό το μόνο στοιχείο, που ξυπνάει μνήμες από το έτος, που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η καμπύλη απόδοσης δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη διαφορά στο επιτόκιο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατικών τίτλων. Συνήθως η σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε διετή και δεκαετή. Όταν μια οικονομία είναι υγιής, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από των βραχυπρόθεσμων. Τώρα η εικόνα έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιστροφή αποτελεί ισχυρότατη και αξιόπιστη ένδειξη ύφεσης. Τα τελευταία 60 χρόνια, κάθε φορά που η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, είχε προηγηθεί αυτό το παράδοξο στην αγορά ομολόγων.
Αν στρέψουμε τώρα το βλέμμα στην αγορά μετοχών, θα διαπιστώσουμε ότι και εκεί τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Δεν είναι μόνο τα συνεχή σκαμπανεβάσματα, που οφείλονται εν πολλοίς στις εκρήξεις οργής και «αγάπης» του Ντόναλντ Τραμπ προς τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους και γεωπολιτικούς συμμάχους.
Προβληματισμό προκαλεί και η αισθητή επιβράδυνση των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, που την τελευταία διετία αποτελούσαν έναν από τους πυλώνες της κούρσας των μετοχών, βοηθώντας να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από την εντεινόμενη οικονομική αβεβαιότητα και το πολιτικό ρίσκο ανά τον πλανήτη.
Το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 δαπάνησαν 166 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών έναντι 205 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και 190,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται πτώση στις επαναγορές ιδίων μετοχών, που είχαν απογειωθεί μετά τις φοροελαφρύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις επιχειρήσεις.
Αλλά εάν δεν έχουν τρομάξει με όλα τα παραπάνω, αυτό που ίσως πρέπει να χτυπήσει το πιο ηχηρό καμπανάκι στους επενδυτές είναι το γεγονός ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα άλλα κορυφαία στελέχη των εταιρειών πωλούν τις μετοχές τους με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και 12 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της TrimTabs Investment Research, που επικαλείται το CNN, τα εταιρικά στελέχη στις ΗΠΑ προχωρούν τον Αύγουστο κατά μέσο όρο στην πώληση μετοχών αξίας 600 εκατ. δολαρίων ημερησίως! Το ποσό αφορά αποκλειστικά μετοχές των εταιρειών, στις οποίες εργάζονται και αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά ότι περιμένουν μάλλον δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές.
Ο Αύγουστος είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά τον οποίο οι πωλήσεις μετοχών από εσωτερικά στελέχη υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί και πάλι από το 2007.
naftemporiki.gr