Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ αυξήθηκε την Τρίτη σε επίπεδα που δεν εμφανίστηκαν από το 2007, αναζωογονώντας τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση που ώθησε τις ρευστοποιήσεις στην Wall Street και πυροδότησε ακόμα πιο μεγάλη ζήτηση για όσα assets θεωρούνται ασφαλή κρατικά ομόλογα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ αυξήθηκε την Τρίτη σε επίπεδα που δεν εμφανίστηκαν από το 2007, αναζωογονώντας τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση που ώθησε τις ρευστοποιήσεις στην Wall Street και πυροδότησε ακόμα πιο μεγάλη ζήτηση για όσα assets θεωρούνται ασφαλή κρατικά ομόλογα.
Μετά από την ανατροπή που προκλήθηκε μέσω της αναδιάρθρωσης των συντελεστών βαρύτητας στους δείκτες MSCI, η αγορά της Αθήνας δεν υστέρησε σε νευρικότητα. Οδηγήθηκε σε θετικό πεδίο στην αρχή και το τέλος της συνόδου, ενώ σε αρνητικό πεδίο είχε πορεία σχήματος W. Στην Ευρώπη οι δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά αλλά έκλεισαν με ανοδικές μεταβολές με την Wall Street σε θετικό πεδίο. Ωστόσο στις ΗΠΑ αργότερα, η εμφάνιση για άλλη μια φορά της αναστροφής στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον, ξέσπασαν ρευστοποιήσεις.
Στις συναλλαγές του ΧΑ χθες, συμμετείχαν επαγγελματίες διαχειριστές, με κινήσεις που υπολογιζόταν με… μοιρογνωμόνια.
Έπεσαν στη μάχη των εντυπώσεων κατά την έναρξη οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ και ΔΕΗ με κέρδη, για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στο μέσο όρο, από τις απώλειες των τραπεζικών blue chip. Πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο οι 830 μονάδες είχαν ξεπεραστεί ανοδικά, το δε παράδοξο ήταν ότι αμέσως μετά από το ανοδικό άνοιγμα στην Ευρώπη, ακολούθησαν πιέσεις. Έτσι οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων είχαν συντονισμένη κάθοδο, εκτός της Ιταλικής αγοράς μετοχών. Συνεπώς η κίνηση στην Αθήνα αποτελούσε ένδειξη ανεξαρτησίας από τις διεθνείς αγορές, ενώ αρκετοί και η στήλη υποστηρίζαμε, πως μετράνε περισσότερο τώρα τα διεθνή, αφού οι ξένοι θεσμικοί είναι κυρίαρχοι.
Αλλά πριν τις 11:00 ο ΓΔ είχε συντονιστεί με την κάθοδο των ευρωπαϊκών αγορών και είχε περάσει αποφασιστικά κάτω από τις 825 μονάδες, με χαμηλό τη Δευτέρα στις 814. Οδηγός στην πτώση ο Τραπεζικός κλάδος, που τα μηνύματα για την τάση του είχαν δοθεί με το καλημέρα. Στις 11:00 με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 10% του συνολικού της Δευτέρας, ο ΓΔ ήταν στις 825,42 (-0,43%) και ήταν σαφές πως για το πρόσημο θα αποφάσιζαν οι συναλλασσόμενοι στα τραπεζικά blue chip. Στις 14:00 ο ΓΔ ήταν πάλι στις 826,15 (-0,34%), ο τζίρος έφτασε τα 21,2 εκατ. ευρώ και ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στο -2,29%. Ο δείκτης των Τραπεζών είχε χτυπήσει τρεις φορές στο επίπεδο των 684 μονάδων και άλλες τόσες είχε αναπηδήσει. Στις 14:45 όμως έχανε -3,19% και ήταν κάτω από τις 680. Το ταμπλό στο μέσο της συνόδου ανέδυε μια χαρμολύπη. Σχετιζόταν με την αδυναμία των αισιόδοξων να δώσουν κέρδη ανάλογα των ευρωπαϊκών δεικτών που είχαν ανακάμψει, (από +0,3% ως +1%). Αλλά και ικανοποίηση, αφού παρά τις πιέσεις, διατηρούντο τα επίπεδα των 825 μονάδων.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανόδου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και λόγω αναδιαρθρώσεων στους δείκτες MSCI κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη με σταθερότητα της ζήτησης ενδοσυνεδριακά σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη. Ήταν οι ΣΑΡ +4,01%, ΜΟΗ +2,55%, ΑΔΜΗΕ +2,35%, ΜΠΕΛΑ +2,27%, ΛΑΜΔΑ +2,20% και ΕΧΑΕ +2%. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπολογίσιμα, βάσει απωλειών, ήταν οι TITC -2,57%, ΜΥΤΙΛ -1,32%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,92%, ΟΠΑΠ -0,54%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,49%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών.
Δύσκολο στην κατάποση για τους επενδυτές ήταν το φαινόμενο της βύθισης κατά 12 μονάδες της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 1,84%, από την ανακούφιση που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ιταλία (μάλλον θα αποφύγουν τις εκλογές). Τέτοιο τίναγμα στις τιμές εδώ, είχαμε χρόνια να δούμε.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη καθώς το σήμα ύφεσης που στέλνουν οι αποδόσεις των ομολόγων έγινε πιο έντονο.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,47% στις 25.777,90 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε -0,34% χαμηλότερα στις 7.826,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε -0,32% στις 2.869,16 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βούτηξε ως το 1,47%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου κινήθηκε στο 1,52%. Η υπεροχή της απόδοσης του 2ετούς κατά 5 μονάδες βάσης έφερε στο επίκεντρο τους φόβους για επερχόμενη ύφεση. Η αντιστροφή της καμπύλης θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους δείκτες πρόβλεψης μελλοντικών υφέσεων.
Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή τηςBank of America έκλεισε με πτώση 1,6%, της Citigroup υποχώρησε 2,2% και τηςJP Morgan 1,2%.
Τη Δευτέρα οι δείκτες είχαν καταγράψει ισχυρά κέρδη, πάνω από 1%, λαμβάνοντας ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Πίστης (FHFA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,8% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Μάιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 5,2%.
Επιβράδυνση της ανόδου των τιμών των κατοικιών έδειξε και ο δείκτης S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε ετήσια άνοδο 3,1% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ κατέγραψε ισχυρές απώλειες έναντι του γεν.
ΕΥΡΩΠΗ
Oι ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνώντας τις αρχικές απώλειες έκλεισαν με κέρδη την Τρίτη. Επιβεβαιώθηκε η προκαταρκτική εκτίμηση για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,1%. Οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από τις εισαγωγές στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κλείνοντας 0,63% υψηλότερα, στις 373,62 μονάδες με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,62% στις 11.730,02 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 5.387,09 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE διολίσθησε 0,08% στις 7.089,58 μονάδες.
Στην περιφέρεια του ευρώ, το ιταλικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε άλμα 1,52% στις 20.991,30 μονάδες, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX κινήθηκε 0,57% υψηλότερα στις 8.728,90 μονάδες.
ΧΑ
Με εκτίναξη στους όγκους μέσω MSCI κατάληξη στις 831,6 μονάδες
Στην δεύτερη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με οριακό ανοδικό χάσμα 0,38 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (828,95), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 820,86 μονάδες από 814,30 την προηγούμενη, στις 15:47. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μικρής σχετικά διάρκειας αντίδραση που δεν έφερε υπέρβαση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 830,82 από 830,79 μονάδες τη Δευτέρα από τις 10:38. Άλλωστε το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι το κατώτερο εμφανίστηκε τρεις φορές στις 11:45 (821,33) στις 15:00 (820,91)και στις 15:47. Ακολούθησε από τότε ανοδική κίνηση που στις 17:00 τον άφησε στις 828,49 μονάδες. Υπήρξε συνέχεια στη ζήτηση στις δημοπρασίες και από το επίπεδο των 829 μονάδων το κλείσιμο έγινε πολύ ψηλότερα αφού η ζήτηση για τις περισσότερες μετοχές εκτινάχθηκε στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο έγινε στις 831,64 και το μέγιστο μέρας τελικά ήταν από τις 17:12 οι 831,68 μονάδες.
Ο ΓΔ κρατήθηκε σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και απόκτησε πορεία σαν W. Η κίνηση σε αρνητικό πεδίο τον έφερε κοντά αλλά και κάτω από τις 821, αλλά τότε κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν τρεις φορές την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Η πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα σταμάτησε τελικά. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε ελαφρά ανοδικά +0,32% (πάλι στη γειτονιά των 830 μονάδων) σε αντίθεση με τις ικανές ανοδικές μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ, που καθόρισαν οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στη Wall Street. Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παρά τους δασμούς που προστέθηκαν επιπλέον σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα της. Οι επενδυτές διαπιστώνοντας πως ανακοινώνονται αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα θεωρούν πιθανότερη την εξεύρεση συμφωνίας στο εμπόριο.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη με ανεβοκατεβάσματα της ζήτησης ως το τέλος με σταθερότητα σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη και κύρια εκτός των δεικτοβαρών τραπεζών. Ήτοι οι ΣΑΡ +4,01%, ΜΟΗ +2,55%, ΑΔΜΗΕ +2,35%, ΜΠΕΛΑ +2,27%, ΛΑΜΔΑ +2,20% και ΕΧΑΕ +2%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 700,79 από 701,61 μονάδες με μεταβολή -0,12%.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας στις δημοπρασίες. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά υπολογίσιμα, βάσει απωλειών, ήταν οι TITC -2,57%, ΜΥΤΙΛ -1,32%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,92%, ΟΠΑΠ -0,54%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,49%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδικής μεταβολής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα αν και δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, τελικά δεν εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με ανοδικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν περιοδικά τρεις φορές και δεν κράτησαν πολύ. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων ως το τέλος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες ήταν σταθερά σε θετικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το κλείσιμο στο Χ.Α διατήρησαν τα κέρδη τους και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν εικόνα ανοδική μετά, καταλήγοντας με μεταβολές από +0,7% ως +1,6%.
Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,215 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ 1,086 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 345.026 ευρώ και ΜΠΕΛΑ 784,123 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μεγάλη διακύμανση της απόδοσης (13 από 2 μονάδες) αλλά με μεταβολή 12 μονάδων βάσης, η απόδοση από 1,95% κατέληξε στο 1,83%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 10,78 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,532 από 57,233 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,12% από +1,56%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,07% από +1,56%, την ΕΤΕ στο -0,09% από +1,58%, ΕΥΡΩΒ +0,78% από +1,29% και την ΠΕΙΡ στο +0,36% από +2,19%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,33% από -0,07%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 18) και ένα την ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,32% οδηγήθηκε στις 831,64 από 828,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2041,68 από 2030,73 με μεταβολή +0,54%. Οι δημοπρασίες ώθησαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά ή πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,690 από 40,815 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,215 εκατ. ευρώ από 147 ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 88,863 από 38,037 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,372 από 1,325 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 51, των καθοδικών 45 από 64 και 31 από 33 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Εκτινάχθηκαν οι ευοίωνες προσδοκίες
Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές προσέδωσαν ξαφνικά κέρδη στον FTSE25. Η εγγραφή του μέγιστου στις 2041,68 μονάδες ήρθε στις δημοπρασίες. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2006,55, έγινε στις 11:46. Στις 17:00 όμως τον είχαν οδηγήσει στις 2031,15 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2041, αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 12,084 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1495 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2045,00, κατώτερο τις 2007,25 και τελευταίες πράξεις στις 2045,00 από 2032,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 234 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2045,00 και κατώτερο τις 2008,25, με τελευταίες πράξεις επίσης στις 2045,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.394 από 15.394 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 292 από 292.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 33 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 43 για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 110 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες σποραδικά. Για την επόμενη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ο Δ/ντης Επενδύσεων Δημήτρης Τζάνας παρουσίασε ανάλυση για την εικόνα της αγοράς τον Αύγουστο με τίτλο ΣΤΗ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ Χ.Α.
«Όσοι είχαν την προσδοκία μιας αναβάθμισης ή έστω μιας αναφοράς στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οι περισσότεροι δηλαδή στην επενδυτική κοινότητα, διαψεύστηκαν. Το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί σε επόμενο χρόνο και μέχρι τότε κρίθηκε σκόπιμο από τον οίκο να επισημανθούν οι σοβαρές αβεβαιότητες που υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία λόγω του δημογραφικού ζητήματος και των χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης και επένδυσης.
Το σοκ για το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» τους εξωτερικού περιβάλλοντος, ήταν αναμενόμενο. Κρίθηκε λοιπόν ότι είναι τώρα το κατάλληλο timing για την αναγγελία της άρσης των capital controls, 4 χρόνια και δύο μήνες μετά την επιβολή τους ώστε να μη διακοπεί η διαδικασία τροφοδότησης της ελληνικής οικονομίας με θετικούς καταλύτες. Σε συνέχεια της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εταιρικών κερδών στο 24% και του φόρου των μερισμάτων στο 5%, αλλά και της προόδου των διαδικασιών για την επίσπευση της έναρξης των εργασιών της επένδυσης στο Ελληνικό. Εξελίξεις που με άλλο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και μια λιγότερο καταπονημένη εγχώρια επενδυτική κοινότητα, θα οδηγούσαν σε πολυήμερη ανοδική κίνηση στο Χ.Α. προεξοφλώντας την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και τα εταιρικά μεγέθη σε αισθητή βελτίωση.
Όμως, η πραγματικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άλλη. Οι συναλλαγές είναι χαμηλές, οι Έλληνες επενδυτές έχουν περιοριστεί δραματικά και η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών εξωτερικού δεν εκδηλώνεται καθώς οι αρνητικές εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος έχουν οδηγήσει τους διαχειριστές σε διαρκή περιορισμό των επενδυτικών επιλογών που εμπεριέχουν κίνδυνο, μειώνουν δηλαδή διαρκώς τις μετοχικές τους θέσεις και αναζητούν «ασφαλή καταφύγια». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, της διορίας 30 ημερών προς το Τζόνσον για να έλθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit, της αντιδικίας του Προέδρου Trump με τη Federal για τη νομισματική πολιτική, της συντήρησης της έντασης στο Χονγκ-Κονγκ και στον Περσικό Κόλπο. Εξελίξεις που οδηγούν στην διαμόρφωση δεδομένων που προϊδεάζουν για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση εντός του 2020, οδηγώντας τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων σε έντονα νευρικές κινήσεις με πλαγιοκαθοδική τάση.
Εν μέσω αυτών των δεδομένων, η ελληνική οικονομία καλείται να πείσει ότι επανερχόμενη στην κανονικότητα μπορεί να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα την κάνουν να ξεχωρίσει, με τα επενδυτικά κεφάλαια να επανέρχονται ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Σενάριο δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, με τους μέχρι τώρα χειρισμούς να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και το χρηματιστήριο να διατηρεί στάση αναμονής κινούμενο στην περιοχή των 820-830 μονάδων με συναλλαγές που δεν επαρκούν για την υπέρβαση της αντίστασης των 845 μονάδων πολλώ μάλλον δε των 860 που ακολουθούν. Παραμένει ωστόσο η ισχυρή στήριξη της περιοχής των 800 μονάδων, διαμορφώνοντας έτσι προσδοκίες για βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη συνέχεια, μετά και την λόγω rebalancing των δεικτών MSCI σημερινή αναταραχή».
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν επιφυλακτικά κέρδη σήμερα Τετάρτη 28/8, καθώς τα υψηλότερα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street παρείχαν κάποια ανακούφιση μετά από μια κάθοδο λόγω ρευστοποιήσεων στις ΗΠΑ, αν και οι βαθύτερες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τη διάθεση για ρίσκο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,11%, οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,48%, ενώ ο KOSPI της Κορέας αυξήθηκε κατά 0,88%. Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,06%, ο οποίος έπεσε χαμηλότερα από τις κινεζικές αγορές αλλά στις 9:15 δική μας ώρα ήταν πρακτικά αμετάβλητος 0,00%.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στην Ασία για δεύτερη μέρα κερδών μετά από έκθεση επί της βιομηχανίας που έδειξε ότι τα αποθέματα των εργοστασίων των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Οι τιμές του χρυσού έπεσαν σε μια δοκιμαστική ένδειξη της χαλάρωσης της αποστροφής έναντι του κινδύνου, αλλά μια βαθιά αναστροφή στην καμπύλη αποδόσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συνέβαλε στην υπενθύμιση ότι ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη.
Μια εμπορική διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας βρίσκεται τώρα στο δεύτερο έτος και αυξάνει την πίεση στην παγκόσμια οικονομία, αναγκάζοντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ανταποκριθούν με περικοπές των επιτοκίων και μέτρα τόνωσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P500 ήταν 0,27% υψηλότερα, γεγονός που βοήθησε να μειωθεί η νευρικότητα των επενδυτών στις ασιατικές συναλλαγές καθώς ο S&P 500 υποχώρησε 0,33% την Τρίτη.
Οι μετοχές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση τους σε μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές κυνηγούσαν ευκαιρίες μετά την πώληση των μετοχών λόγω ανησυχιών σχετικά με τις αλλαγές στάθμισης του δείκτη MSCI.
Η Κίνα ανακοίνωσε αργά την Τρίτη μέτρα για να βοηθήσει στην τόνωση της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης άρσης των περιορισμών στις αγορές αυτοκινήτων, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρακμάζει.
Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν αρχικά υψηλότερα την Τετάρτη, αλλά στη συνέχεια ανέστρεψαν την πορεία κατά 0,56% χαμηλότερα, δείχνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά στις 9:15 δική μας ώρα είχε απώλειες -0,08%.
Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ έκαναν τον HSI να κινείται μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι ολοένα και πιο βίαιες διαμαρτυρίες εναντίον του δόγματος «μια χώρα δυο συστήματα» στην πρώην βρετανική αποικία βλάπτουν την Κίνα.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στην 1η Σεπτεμβρίου, όταν προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο στάδιο των δασμών των ΗΠΑ σε κινεζικά εμπορεύματα ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε απάντηση, η Κίνα έχει αποκαλύψει δασμούς σε προϊόντα των Η.Π.Α. που θα τεθούν σε ισχύ την ίδια ημέρα.