Η νευρικότητα επέστρεψε στη Wall Street, η οποία παρασύρθηκε από την καθοδική πορεία του τραπεζικού κλάδου, ενώ η αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ επισκίασε τον αρχικό ενθουσιασμό για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο, με οδηγό τις ιταλικές εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ρώμη.
Της Εφης Τριήρη
Η νευρικότητα επέστρεψε στη Wall Street, η οποία παρασύρθηκε από την καθοδική πορεία του τραπεζικού κλάδου, ενώ η αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ επισκίασε τον αρχικό ενθουσιασμό για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη.
Αρχικά, οι αμερικανικές μετοχές σημείωναν άνοδο, διατηρώντας την κεκτημένη ταχύτητα από τα προχθεσινά τους κέρδη, όμως το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την πτώση των ομολογιακών αποδόσεων και την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, που υπερτονίζει τη ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό.
Αυτή τη στιγμή διίστανται οι απόψεις των αναλυτών για την περαιτέρω πορεία των μετοχών. Από τη μία, στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. θεωρούν ότι μετά τις ρευστοποιήσεις του Αυγούστου, πλησιάζει η ώρα για αγορά μετοχών και εκτιμούν ότι οι μετοχές θα ενισχυθούν σε μία νέα κούρσα ανόδου που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μεταξύ των οποίων S&P500, Stoxx Europe 600 και MSCI για περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, αναμένεται να παρουσιάζουν τον Αύγουστο τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το Μάιο. Από την άλλη όμως, αναλυτής της Nomura εμφανίζεται πολύ πιο απαισιόδοξος, θυμίζοντας στους επενδυτές τις απότομες ρευστοποιήσεις του περυσινού Δεκεμβρίου και εκτιμώντας ότι αυτό που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες θα είναι πολύ χειρότερο.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο, με οδηγό τις ιταλικές εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ρώμη. Ο δείκτηςFTMIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,5%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,6%, αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες που πυροδοτήθηκαν από τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στον αντίποδα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, καθώς η βρετανική στερλίνα ενισχύθηκε κοντά σε υψηλό μηνός από τη στιγμή που τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στη Βρετανία δεσμεύθηκαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου.
Το ράλι στις κινεζικές μετοχές σταθεροποίησε τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, στον απόηχο των στατιστικών στοιχείων που έδειξαν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης τον Ιούλιο. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 1%.