Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 15:51

Crash test στο Βερολίνο

Να πείσει την Άγκελα Μέρκελ ότι κομίζει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επιτρέπει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, στο Βερολίνο. Ποια όπλα έχει στη φαρέτρα του και τι θα πρέπει στην πράξη να περιμένει από την καγκελάριο. Σημειωτέον, η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ θα διεξαχθεί εν μέσω πληροφοριών ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, όπως αυτοί απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Να πείσει την Άγκελα Μέρκελ ότι κομίζει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επιτρέπει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, στο Βερολίνο. Ποια όπλα έχει στη φαρέτρα του και τι θα πρέπει στην πράξη να περιμένει από την καγκελάριο.

Η επικείμενη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης στην προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα υποβάλει ευθέως σε αυτήν τη φάση το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών. Το επιτελείο Μητσοτάκη φαίνεται να έχει λάβει και εμπεδώσει το μήνυμα ότι οι πιστωτές θα πρέπει πρώτα να δουν έργο προτού εισέλθουν επί της ουσίας σε μια διαβούλευση για μείωση των συμφωνημένων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξ ου και η όποια συζήτηση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2021 και έπειτα.

Η δέσμευση της Ελλάδας δια χειρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να παραδίδει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023 και στο 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, ώστε να παραμένει σε τροχιά εξόφλησης το δημόσιο χρέος προς το γερμανικό κράτος, είναι το Α και το Ω για την καγκελαρία στην ελληνική υπόθεση, η οποία αποτελεί αγκάθι για τον Γερμανό φορολογούμενο.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει χρήσιμα εργαλεία στην -προς ώρας άτυπη- διαπραγμάτευση με τη Γερμανία.

Πρώτον, μετά τις εκλογές, υποβοηθούμενη και από τη συγκυρία στις αγορές, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει πέσει σε ιστορικό ναδίρ (βουτιά στο 1,83% αυτήν την ώρα) γεγονός που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στην προοπτική της Ελλάδας.

Δεύτερον, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες την πλήρη άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός το οποίο απαλλάσσει την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο βαρίδι που τη συνόδευε τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο.

Τρίτον, οι δρομολογούμενες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δημιουργούν προσδοκίες για αναβάθμιση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, παράμετρος η οποία συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να αποπληρώσει χωρίς εμπόδια το εξωτερικό χρέος της.

Σημειωτέον, η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ θα διεξαχθεί εν μέσω πληροφοριών ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται την προοπτική χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων όπως αυτοί απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Στο μεταξύ, διατηρείται στην επιφάνεια το σενάριο να συνυπολογιστούν στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα τα έσοδα από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών (ANFAs, SMPs) - θα αρκούσε μια τεχνική απόφαση του Eurogroup η οποία θα μείωνε στην πράξη τον δημοσιονομικό στόχο για το ελληνικό κράτος.

Εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, τα οποία αναφέρονται στις σχέσεις της Άγκελα Μέρκελ αρχικά με τον Αντώνη Σαμαρά, στη συνέχεια με τον Αλέξη Τσίπρα, «τον μικρό που μαθαίνει γρήγορα», και σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

naftemporiki.gr