Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά τις εκθέσεις οι οποίες έδειξαν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη – από ό,τι αναμενόταν – στην Κίνα και τη Ν. Κορέα και μεγάλη ανάπτυξη στην Ιαπωνία. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Sumitomo Metal Industries Ltd. και της Kookmin Bank.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 125,97 μονάδες στη 1:25 μ.μ. στο Τόκυο, προσθέτοντας κέρδη στη χθεσινή άνοδο του 1,1%. Οι μετοχές των εταιρειών με υλικά και των τραπεζών, αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ανόδου του δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225, σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 15.769,87 μονάδες, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε σε ποσοστό 1,4%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.

Χθες στις ΗΠΑ, ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 0,2%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της McDonald's Corp. και της United Technologies Corp., τα οποία ήταν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 9,9%, φθάνοντας στα 18,2 τρισ. γιουάν (2,3 τρισ. δολ.) το 2005, ξεπερνώντας την Γαλλία και καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 9,8%.

Στο μεταξύ το ΑΕΠ της Ν. Κορέας αυξήθηκε 1,7% το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,6%.