Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2006 07:05

Κίνα: Στο 9,9% η ανάπτυξη το 2005, ξεπέρασε την Γαλλία

ΜΕ ρυθμό 9,9% αναπτύχθηκε το 2005 η οικονομία της Κίνας, ξεπερνώντας την Γαλλία και κατακτώντας την πέμπτη θέση μεταξύ των οικονομιών του κόσμου, ωθούμενη από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στις βιομηχανίες, τους δρόμους και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 18,2 τρισ. γιουάν (2,3 τρισ. δολ.) μετά την αύξησή του 10,1% το 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Οι επενδύσεις στις αστικές περιοχές αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 27,2% πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές βοήθησαν την οικονομία της Κίνας να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία, ωθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της χώρας, Wen Jiabao, θέλει να ενθαρρύνει τις δαπάνες του πληθυσμού του 1,3 δισ. ανθρώπων, να μειώσει την εξάρτηση της Κίνας από τις ξένες αγορές και τις επενδύσεις για ανάπτυξη.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 9,9% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την ανάπτυξή της κατά 9,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο σύνολο του 2005 θα ήταν 9,8%.