Στην Αθήνα το ελάχιστο στις 814 μονάδες, εμφανίστηκε στο τρίτο λεπτό και μετά ξεκίνησε μια κλιμακούμενη υπεροχή της ζήτησης τραπεζικών μετοχών που στις 15:00 είχε οδηγήσει τον ΓΔ 11 μονάδες ψηλότερα, αλλά ακόμα βρισκόταν σε αρνητικό πεδίο.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Στην Αθήνα το ελάχιστο στις 814 μονάδες, εμφανίστηκε στο τρίτο λεπτό και μετά ξεκίνησε μια κλιμακούμενη υπεροχή της ζήτησης τραπεζικών μετοχών που στις 15:00 είχε οδηγήσει τον ΓΔ 11 μονάδες ψηλότερα, αλλά ακόμα βρισκόταν σε αρνητικό πεδίο.
Η καθοδική ορμή από το φινάλε της προηγούμενης ανοδικής εβδομάδας αποδείχθηκε στις 15:00 πως ήταν ισχυρή. Οι πιέσεις ωστόσο, αν και αφορούσαν πολλά blue chip είχαν προσδώσει μέτριες απώλειες, με τον ΓΔ στο μέτριο -0,7%. Ο δε τζίρος στις 15:05 μόλις ξεπερνούσε τα 25,7 εκατ. ευρώ. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου θα έπαιζε κρίσιμο ρόλο, αφού οι 830 μονάδες ως τότε είχαν αποδειχθεί σκληρή οροφή.
Η αγορά μας χθες κινήθηκε ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα αλλά σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Οι αγορές στην Ασία έδωσαν τον τόνο για την εμφάνιση καθόδου που μάλιστα είχε κληρονομήσει την καθοδική ορμή από την Παρασκευή της παγκόσμιας φυγής από το ρίσκο. Γρήγορα εμφανίστηκε το ελάχιστο και αμέσως μετά η ζήτηση υπερείχε της προσφοράς ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι δείκτες επίσης γρήγορα είχαν εγκαταλείψει το αρνητικό πεδίο και εμφάνιζαν μικρά κέρδη με αφορμή τη μείωση των δυσοίωνων προσδοκιών για το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη.
Η αμερικανική πλευρά άφησε να γίνει γνωστό, με σχόλια στη σύνοδο των G7, ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή με Αμερικανούς εμπορικούς αντιπροσώπους και προσφέρθηκαν, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He, ο οποίος διεξήγαγε τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, δήλωσε χθες ότι: «Η Κίνα ήταν πρόθυμη να επιλύσει την εμπορική διαμάχη μέσω «ήρεμων» διαπραγματεύσεων» και αντέδρασε με αποφασιστικότητα στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η ανάπτυξη των γεγονότων που έχουν προκαλέσει της διεθνή φυγή από το ρίσκο γίνεται, καθώς η στήλη, όπως και αρκετοί ακόμα εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν, ότι αυτά κυριαρχούν στη διαμόρφωση του φρονήματος των θεσμικών. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο «αδιάφορα» αφομοίωσαν οι συναλλασσόμενοι την πλήρη άρση των capital control, αλλά και την εικόνα της οικονομίας, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο η δυναμική των συναλλαγών για τη στήλη αποτελεί ένδειξη μιας σταθερής ανάκτησης της διάθεσης για τοποθετήσεις. Αν «σιγουρευτεί» το επενδυτικό κοινό πως «μαύρος κύκνος» εισαγωγής δεν αναμένεται σύντομα.
Οι ασιατικές αγορές σήμερα Τρίτη 27/8, κινήθηκαν ανοδικά με συντονισμό στο βήμα με τους μετοχικούς δείκτες παγκόσμια, ενώ τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλείς επενδυτικοί λιμένες υποχώρησαν, καθώς οι εμπορικές εχθροπραξίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενδέχεται να χαλαρώσουν για την ώρα. Αυτό βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης.
Υποστηρίζοντας τη διάθεση της αγοράς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σημείωσε τη Δευτέρα την πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και δήλωσε ότι πίστευε ότι το Πεκίνο ήταν ειλικρινές στην επιθυμία του να καταλήξει σε συμφωνία. Οι παγκόσμιες αγορές είχαν διαταραχθεί στην αρχή της εβδομάδας με νέες δασμολογήσεις από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Αν η διάθεση για ρίσκο κυριαρχήσει θα είναι μια σχετική επιβεβαίωση της δύναμης των διεθνών εξελίξεων στη διαμόρφωση τάσης στην Αθηναϊκή αγορά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές τη Δευτέρα στη Wall Street. Καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της κλιμάκωσης της εμπορικής κρίσης, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
O Dow Jones ενισχύθηκε 1,05% στις 25.898,83 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,32% στις 7.853,74 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,1% υψηλότερα στις 2.878,38 μονάδες. Oι δείκτες υποχώρησαν πάνω από 2% την Παρασκευή, με τον Dow Jones να «διαγράφει» 623 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1%, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση.
Στο ταμπλό, η Apple έκλεισε με κέρδη 2%, ανακάμπτοντας από τη βουτιά 4% της Παρασκευής, αντιδρώντας στις ειδήσεις για την πορεία της εμπορικής κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 2,1% τον Ιούλιο, έναντι εκτίμησης για άνοδο ύψους 1,2%. Τον Ιούνιο είχαν ενισχυθεί κατά 1,8%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 1,53%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές αγορές κίνησαν τους δείκτες προς κάθε κατεύθυνση αλλά έκλεισαν με οριακές μεταβολές χθες, μετά το μήνυμα του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για επανεκκίνηση των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε -0,02% στις 371,28 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε +0,4% στις 11.648,04 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο +0,45% στις 5.351,02 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 λόγω αργίας έμεινε στις 7.094,98 μονάδες της Παρασκευής.
Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε +0,99% υψηλότερα στις 20.676,83 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε +0,34% στις 8.679,20 μονάδες.
Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.
Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo διολίσθησε στις 94,3 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 95,8 του Ιουλίου.
ΧΑ
Με μέτριους όγκους τονίστηκε η αδυναμία υπέρβασης των 830 μονάδων
Στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 6,29 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (831,70), προκάλεσαν την εγγραφή του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο στις 814,30 μονάδες από τις 821,68 μονάδες την προηγούμενη, στις 10:33. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 830,79 από τις 848,39 μονάδες την Παρασκευή και εμφανίστηκε δυο φορές στις 16:42 και στις 17:00. Ακολούθησε πτωτική κίνηση στις δημοπρασίες και από το επίπεδο των 830,55 μονάδων το κλείσιμο έγινε λίγο χαμηλότερα αφού πιέστηκαν οι μετοχές αρκετά στις δημοπρασίες.
Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο αν και το μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκε ανοδικά μέσα σε αυτό. Η κίνηση σε αρνητικό πεδίο τον έφερε κάτω από τις 815, αλλά τότε κύματα εντολών αγοράς αναίρεσαν την προσπάθεια αναζήτησης για νεότερα χαμηλά. Η πορεία απομάκρυνσης τα επίπεδα (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα σταμάτησε τελικά. Γιατί ο ΓΔ έκλεισε πτωτικά -0,33% σε αντίθεση με τις ανοδικές αν και ψαλιδισμένες μεταβολές των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ, που καθόρισαν οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στη Wall Street. Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παρά τους δασμούς που προστέθηκαν επιπλέον σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα της.
Ήταν διαφορετική συνεδρία από την προηγούμενη με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη εκτός τραπεζών. Ήτοι οι ΣΑΡ +0,52%, και ΜΟΗ +0,47%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 701,61 από 690,83 μονάδες με μεταβολή +1,56%.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στο τελευταίο ημίωρο. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ -2,28%, ΕΧΑΕ -2,07%, ΟΛΠ -1,92%, TITC -1,68% και ΦΡΛΚ -1,51%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανοδικής μεταβολής με πτωτική αμέσως δυναμική στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την εμφάνιση υπεροχής των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα αν και δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, τελικά δεν εμφάνισε σημαντική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με μικρές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα αρχικά και δεν κράτησαν πολύ. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης των πιέσεων ως το τέλος, ενώ όταν έκλεινε η Αθήνα, στην ευρωζώνη οι δείκτες πάλευαν να κρατηθούν σε θετικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το κλείσιμο στο Χ.Α διατήρησαν τα κέρδη τους και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν εικόνα συσσώρευσης μετά, καταλήγοντας με μεταβολές από -0,01% ως +0,08%.
Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 147,72 ευρώ (για ΟΛΠ). Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης (2 από 2 μονάδες) αλλά με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από 1,96% κατέληξε στο 1,95%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 14,65 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,233 από 57,374 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,56% από -3,54%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,56% από -5,86%, την ΕΤΕ στο +1,58% από -1,47%, ΕΥΡΩΒ +1,29% από -2,99% και την ΠΕΙΡ στο +2,19% από -1,79%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,07% από -1,33%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 23) και ένα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,33% οδηγήθηκε στις 828,95 από 831,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2030,73 από 2034,57 με μεταβολή -0,19%. Οι δημοπρασίες πίεσαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,815 από 54,203 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 147 ευρώ από 0,712 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 38,037 από 49,586 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,325 από 2,251 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 22, των καθοδικών 64 από 76 και 33 από 31 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η τάση για κυριαρχία των δυσοίωνων προσδοκιών δυνάμωσε
Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές προσέδωσαν στον FTSE25 μικρές απώλειες. Με εγγραφή του μέγιστου στις 2034,40 μονάδες στις 16:51. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 1990,81, στις 10:33. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2033,57 μονάδες και το κλείσιμο στις 2030,73 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 17,110 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 2070 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2038,50, κατώτερο τις 1980,00 και τελευταίες πράξεις στις 2032,00 από 2035,25 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 191 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2046,50 μονάδες, κατώτερο τις 1994,25 και τελευταίες πράξεις στις 2031,00 από 2025,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.394 από 15.125 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 292 από 239.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 131 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 61 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου, ο όγκος ήταν 154 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες.
Η σύνοδος της Δευτέρας ήταν διαφορετική από την προηγούμενη με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε ελάχιστες μετοχές του 25άρη εκτός τραπεζών. Ήτοι σε ΣΑΡ +0,52%, και ΜΟΗ +0,47%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 701,61 από 690,83 μονάδες με μεταβολή +1,56%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν κύρια πτωτικά, ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ -2,28%, ΕΧΑΕ -2,07%, ΟΛΠ -1,92%, TITC -1,68% και ΦΡΛΚ -1,51%.
Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ. Με σχετικά χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, και συναλλαγές σε πακέτα αξίας 147,72 ευρώ (για ΟΛΠ) η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,233 από 57,374 δις ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση των 10ετών από 1,96% κατέληξε στο 1,95%.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά με συντονισμό στο βήμα με τους μετοχικούς δείκτες παγκόσμια, ενώ τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλείς επενδυτικοί λιμένες υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 27/8, καθώς οι εμπορικές εχθροπραξίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενδέχεται να χαλαρώσουν για την ώρα. Αυτό βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης.
Υποστηρίζοντας τη διάθεση της αγοράς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σημείωσε τη Δευτέρα την πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και δήλωσε ότι πίστευε ότι το Πεκίνο ήταν ειλικρινές στην επιθυμία του να καταλήξει σε συμφωνία. Οι παγκόσμιες αγορές είχαν διαταραχθεί στην αρχή της εβδομάδας με νέες δασμολογήσεις από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας ο Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας στις 9:10 δική μας ώρα αυξήθηκε κατά +0,26%, αφού υποχώρησε κατά 1,3% την προηγούμενη ημέρα.
Ο σύνθετος δείκτης Shanghai προχώρησε ανοδικά κατά +1,25%.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας πρόσθεσε αρχικά +0,8% αλλά στις 9:10 δική μας ώρα κέρδιζε +0,20%, και ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο πρώτο μέρος κατά +1,1% ενώ στις 9:10 η μεταβολή του ήταν +1,03%.
Οι αγορές μετοχών ίσως βρήκαν τάση για τώρα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, οι οποίες υποσκάπτονται επανειλημμένα από τις εμπορικές ανησυχίες, παρέμειναν ασταθείς.
"Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο στοιχείο αβεβαιότητας όσον αφορά την εμπορική διαφορά ΗΠΑ-Κίνας. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια επιτυχής κατάληξη και αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει το κλίμα των αγορών μετοχών. Εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, οι αγορές μετοχών πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις διαδικασίες του Brexit, τη νομισματική πολιτική βασικών παραγόντων όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κινήσεις στο κινεζικό γιουάν". Δήλωσε ο Shusuke Yamada, επικεφαλής της Japan FX και στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Bank Of America Merrill Lynch.
Το χερσαίο γιουάν της Κίνας έπεσε σε ένα νέο 11ετές χαμηλό των 7,1566 ανά δολάριο.
Η Κίνα επέτρεψε στο αυστηρά διαχειριζόμενο γιουάν να πέσει κατά 3,6% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για έναν παγκόσμιο πόλεμο στις αγορές νομισμάτων, στον οποίο οι χώρες προσπαθούν να εξασθενήσουν τα νομίσματά τους σε μια προσπάθεια να μαλακώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης.
«Είναι σαφές ότι η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Οι δυο μπορούν ακόμα να επιλέξουν να διαπραγματευτούν, αλλά οι προοπτικές για γρήγορη επίλυση έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς καμία πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει. Η εμπορική σύγκρουση αυξάνει μόνο το μαρτύριο στην παγκόσμια οικονομία.» Δήλωσε ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities.
Η απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς ήταν στο 1,523%, τη Δευτέρα υποχώρησε σε ένα χαμηλό τριετίας 1,443% το οποίο χτύπησε στην κορύφωση της φυγής από το ρίσκο.